Előfizetés

Több mint mesés fizetéssel honorálja a KDNP-s képviselő a "24 órás szolgálatot"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 16:43
Aradszki András (bal oldalt) a törökbálinti kormányablak átadásán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Államtitkároknál, sőt még a miniszterelnöknél is jobban keresett Aradszki András asszisztense, aki még a - vélhetően a többiek rosszallása miatti - fizetéscsökkentése után is havi 1,2 milliót vihet haza.
"Hogy úgy mondjam, 24 órás szolgálatban vagyok: ha hétvégén, éjjel, ünnepnapon, vagy bármikor szükség van rám, akkor készen kell állnom. Képviselő úrnak mindenféle képviselőséggel kapcsolatos dolgát én intézem" - így válaszolt Eőry Zsolt a hvg.hu-nak arra a kérdésére, Aradszki András KDNP-s országgyűlési képviselő asszisztenseként miért kap havi 1,2-1,6 millió forintos fizetést.

A portál már novemberben is arról írt, a Pest megyei 1-es számú választókörzet (központja: Érd) egyéni képviselőjének titkára az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint 1,63 milliót keres, azaz többet, mint a miniszterelnök. A csillagászati fizetésről először Aradszkinál érdeklődtek, de - egy menetrendszerű "sorosozás" után - csak addig jutottak, hogy
"a képviselői segédmunkatársnak vannak olyan feladatai, amiket el kell végezni, és ezt ő maximálisan elvégzi. Mindenben segíti a munkámat, gyakorlatilag 24 órás szolgálatot lát el."

A hvg.hu ezt követően elérte magát Eőry Zsoltot is, aki jóval közlékenyebb volt, és a cikk elején már idézett "munkaköri leírást" adta, kiegészítve azzal, hogy: "a beszédek megszerkesztésétől a programok egyeztetésén át mindent nekem kell csinálni. És még a választókerületi irodát is vezetem." Elmondása szerint fizetése azért is ilyen magas - még Aradszki másik asszisztenséhez képest is, aki 150 ezret keres - mert a felelősségmegosztás aránytalanságának jegyében minden ő koordinál.

Ha valaki esetleg sokallná az említett, nagyjából havi másfél milliós fizetést, érdemes tudni, hogy Eőry felhozta, " ebben a munkakörben egyébként nincs semmiféle egyéb juttatás, tehát se ruhapénz, se benzin, se telefon, se cafeteria, mindent magamnak kell megoldanom,
pedig hát ugye a ruházkodásra is oda kell figyelni, és nyomtatópapírt, tintapatront kell venni."

Bár azt a portál is belátja, a képviselő jogszerűen alkalmazza még ilyen összegért is a titkárát, ennek ellenére információik szerint az ügy rosszallást váltott ki a KDNP köreiben. Úgy tudják, azóta Harrach Péter frakcióvezető is megkérte Aradszkit, hogy mérsékelje asszisztense fizetését, és ha szeretné, inkább alkalmi jutalomfizetéssel ismerje el segítője munkáját. Ezt egyébként a friss adatok szerint meg is tette, így lett 1,6-ból 1,2 milliós a bér.

Talán azért még ebből is futja nyomtatópapírra és tintapatronra...

Köd lesz éjszaka, nappal pedig ragyogó napsütés

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.06. 16:11
Illusztráció
Fotó: SHUTTERSTOCK
Anticiklon alakítja csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását, marad a tavaszias idő. -7 és 7 fok között alakul majd a hőmérséklet.
Éjszaka túlnyomóan derült, száraz idő várható, foltokban köd, illetve zúzmarás köd képződhet, jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csütörtökön délelőtt a ködfoltok a legtöbb helyen feloszlanak, kevés felhő, sok napsütés várható. Csapadék nem lesz. Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás. Csütörtök hajnalban a Kisalföldön megélénkül, napközben néhol megerősödik a déli, délkeleti szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 3 és 7 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Izlandtól kissé nyugatra, valamint a Skandináv-félsziget fölött egy-egy ciklon örvénylik, emiatt Észak-Európa nagy részén erősen felhős vagy borult az ég, és a frontok mentén többfelé fordul elő csapadék; északon és keleten általában havazik, nyugaton eső, havas eső, havazás egyaránt kialakul. Szintén ciklon található a Földközi-tenger keleti medencéje fölött, így arrafelé is sok a felhő, és több helyen esik az eső. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől a Kárpát-medencéig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén a hajnali párásság és köd feloszlása után sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Kontinensünk keleti területein általában borult, párás az idő, elszórtan havazik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet a Skandináv-félsziget északi részén és az Ural előterében -15 és -22, kissé délebbre +2 és -3, Nyugat- és Közép-Európa nagy részén pedig 3 és 10 fok között változik. A legenyhébb idő a Pireneusi-félszigeten van, ahol a kora délutáni órákra 15 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását döntően anticiklon alakítja, a hajnali ködfoltok feloszlása után sok napsütésre számíthatunk.

Tízmilliókból házal amerikai befektetőknél a magyar kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.06. 15:54
Az Egyesült Államok Capitoliuma - illusztráció
Fotó: Alex Edelman / Consolidated News Photos / DPA
Újabb lobbistával kötött szerződést a kormány, ezúttal 60 ezer dollár értékben. Tavaly egymilliárdnyi közpénz ment el az amerikai kapcsolatok javítására, bármi látványos eredmény nélkül.
A novemberben felfogadott három washingtoni lobbicég mellett december óta egy negyediket is fizet a magyar kormány, így már közel 59 millió forintra emelkedett az az összeg, amelyet pár hónap alatt az amerikai-magyar kapcsolatok kapcsán szór el a kormány - szúrta ki az Átlátszó.
Az újabb lobbicéggel tavaly december 21-én kötött szerződést a washingtoni magyar nagykövetség, ám a dokumentum a Trump-féle kormányzati leállás miatt csak a minap került fel az amerikai igazságügy-minisztérium honlapjára. A megállapodás három hónapra szól, 2018. december 21-től 2019. március 31-ig, értéke pedig 60 000 dollár, azaz körülbelül 16,7 millió forint. A szerződő fél az Interlink Capital Strategies nevet használja, feladata pedig hogy amerikai vállalatokat győzzön meg arról, hogy fektessenek be Magyarországon.
Az alvállalkozók körül NER-közeli magyar figurák is feltűnnek.

A dokumentumok szerint például a lobbicég magyarországi partnere a Berényi & Társai Ügyvédi Iroda, mely honlapján az “együttműködő ügyvéd kollégák” között feltűnik Ifj. Lomnici Zoltán neve is. Lomnici az Orbán-kormány "civil" szervezetének, a CÖF-nek a szóvivője, kérésre pedig azt nyilatkozza a köztévének, amit hallani akarnak tőle.
Az Átlátszó korábban ismertetett három szerződést, amelyet novemberben kötött a kormány három lobbicéggel. Mindhárom cég 50-50 000 dollárt, nagyjából 14 millió forintot kap körülbelül két és fél hónap munkáért. Az egyiknek a Fehér Házban, a másiknak a Szenátusban, a harmadiknak pedig az amerikai külügyben kell javítania a magyar kormány nem túl rózsás megítélését. A három szerződés értéke együttesen 42 millió forint.
2018-ban egyébként közel egymilliárd forintot költött a magyar kormány az adófizetők pénzéből arra, hogy jobb véleménnyel legyen róla az amerikai kormány.

Az eredmények nem feltűnőek, legfeljebb csak azt lehet említeni: Washington elnézte a CEU elűzését. De amerikai külügyi diplomaták továbbra is kritizálták, hogy Orbán nem hajlandó ellenállni az orosz és a kínai nyomulásnak, továbbá akadályozza a NATO és Ukrajna miniszteri szintű tárgyalásait, illetve azt, hogy lassan másfél éve húzódnak a tárgyalások az új védelmi együttműködési megállapodásról a két ország között.