Technikai részleteken bukhat el az ellenzéki előválasztás második fordulója

Publikálás dátuma
2019.02.04. 15:41

Fotó: Lakos Gábor
Puzsér Róbert csak akkor vesz részt az ellenzéki főpolgármester-előválasztás második körében, ha az online szavazáshoz nem kell majd személyesen regisztrálni. Jogos követelés vagy kibúvó?
Az ellenzéki főpolgármester-előválasztás első fordulója után Puzsér Róbert a Népszaván keresztül is gratulált Karácsony Gergelynek a szerinte meggyőző, bár nem is feltétlenül meglepő győzelméhez. Az LMP által támogatott médiaszemélyiség az eredeti tervek szerint az EP-választás után egy második fordulóban mérkőzne meg Karácsonnyal (és esetleges további indulókkal), ám most úgy fest, egy technikai jellegű probléma keresztbe tehet ennek - írja az azonnali.hu.

Puzsér decemberben több feltételhez kötötte, hogy részt vegyen az előválasztáson, például azt akarta elérni, hogy lehessen csak és kizárólag online is intézni a szavazást, vagyis hogy ehhez személyes regisztrációra se legyen szükség. Kampányfőnöke, Zaránd Péter szerint a szocialistákkal folytatott tárgyalások során erről meg is egyeztek (Puzsért a hírt közzé is tette közösségi oldalán), ám úgy fest, a felek máshogyan értelmezték a megállapodást. A portálnak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke nyilatkozott, és leszögezte, nyitottak Puzsér feltételeire, azonban
"egy olyan pont van, amelytől a bizonyossággal határos módon nem fogunk eltérni: hogy egyszeri személyes találkozóra szükség van a választókkal vagy a regisztrációs időszakban, vagy a szavazáskor”.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy kiszűrjék azt, ha valakik kívülről akarnak beleavatkozni a választásba. Ez alighanem olyan kormánypárti szavazóknak szól, akik direkt a népszerűtlenebb jelöltre voksolnának, hogy végül az kerüljön szembe az általuk favorizált Tarlós Istvánnal. Ezeket a "trollokat" pedig a személyes regisztráció, valós adataik megadása talán jobban visszatartja, mint ha minden online zajlana.

Puzsérék mindenesetre most megüzenték,
"ha nem lehet online regisztrálni az előválasztás második fordulójában az online szavazáshoz, úgy Puzsér Róbert nem fog rajta részt venni.”

Ez azt jelentené, hogy az előválasztáson való részvétel nélkül is megmérettetné magát az őszi főpolgármester-választáson, ám így előállhatna az a helyzet, hogy ő és Karácsony Gergely is elindulnak Tarlós István ellen. Mindez meglehetősen kellemetlenül érintené a teljes ellenzéki összefogásban reménykedőket, és egyúttal csökkentené a regnáló városvezető legyőzésének esélyét.

Pedig Karácsony Gergely vasárnap kihirdetett sikere után többen úgy gondolták, jó esély van az "egy az egy elleni harc" előállítására, hiszen a két induló közül Horváth Csaba volt az, aki provokatív megjegyzéseket tett Puzsérra (interjúnkban többek közt trollnak nevezte, akinek lehet, hogy nyárra már nem is lesz érdemi támogatottsága), míg Karácsony a kezdettől fogva legitim kihívónak tekintette a publicistát. Sőt, a Párbeszéd társelnöke mai sajtótájékoztatóján is megerősítette, úgy készül, lesz második forduló, és azon Puzsérral is megmérkőzhet majd.

Kérdés, meg tudnak-e állapodni a közeljövőben az esetleges második forduló pontos részleteiről, azaz enged-e valamelyik fél a saját álláspontjából?
A helyzet megoldásában kulcsfontosságú lehet, hogy Puzsérék most napvilágra került kifogásait a másik fél kibúvóként értelmezi-e, vagyis úgy vélik-e, hogy az első forduló meggyőző eredményét látva csak el akarja kerülni a biztosnak tűnő vereséget.

Puzsér "politikusi oldala" ráadásul egyelőre kevésbé ismert, nehéz tehát kiszámítani, hogy ha ellenfelei arra célozgatnak, hogy megfutamodik, akkor végképp megszakítja velük a tárgyalásokat, vagy önérzetességről tanúbizonyságot téve épphogy "meg akarja mutatni", és csak azért is ott lesz a második fordulóban.

Puzsér kampánycsapata: megállapodtunk az online regisztrációról

Az azonnali.hu cikkére Puzsér Róbert kampánycsapatának Facebook-oldala, a Sétáló Budapest 2019 is reagált, mint írják: "az online regisztráció és szavazás módjában megállapodtunk: Karácsony Gergely informatikusának a megoldási javaslatát fogadtuk el." Szerintük Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök ezt most letagadta, és úgy tesz, mintha Puzsér akarna kiszállni az előválasztásból, holott - mint fogalmaznak - éppen a szocialisták ijedtek meg. " Attól félnek, hogy az online előválasztás akkora érdeklődést generál majd, hogy ott már nem a régi baloldal törzsszavazói lesznek többségben" - írják bejegyzésükben Puzsérék.

Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 17:39

Csaknem 400 esetben indult nyomozás az ukrán állampolgárok honosításának és letelepedésének ügyében

Publikálás dátuma
2019.02.04. 15:13

Fotó: Népszava
Az eljáró bíróságok 108 ügyben hoztak – két esetben még nem jogerős – ítéletet.
Hol tart a nyomozás az ukrán ügyekben?” címmel tett fel írásbeli kérdést Vadai Ágnes, a DK képviselője Polt Péter legfőbb ügyésznek. Polt a válaszában azt írja, hogy
  • az ukrán állampolgárok honosításával, Magyarországon történő letelepedésével kapcsolatban 2019. január 28-ig 370 ügyben indult nyomozás,
  • a jelenleg folyamatban lévő 60 nyomozásból 32 ügy felderítési szakaszban, míg 27 ügy vizsgálati szakaszban van, egy nyomozást az ügyészség végez,
  • a nyomozó hatóságok 157 ügyben éltek vádemelési javaslattal, ebből 2019. január 28-ig 156 ügyben került sor vádemelésre, így 156 ügy került bírósági szakaszba,
  • és az eljáró bíróságok 108 ügyben hoztak – két esetben még nem jogerős – ítéletet.
A legfőbb ügyész arra is kitért, hogy az ügyek jelentős részében a magyar nyelv ismeretének hiányában szerzett állampolgárság miatt indult büntetőeljárás. Az úgynevezett „útleveles” ügyekben pedig a jogszerűen állampolgárságot szerzett személyek helyett az ő adataikkal, de saját fényképükkel, a magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek igényeltek vagy kívántak szerezni magyar útlevelet. A fiktív lakcím bejelentések miatt indult ügyekben jellemzően magyar állampolgársággal és saját tulajdonú lakóingatlannal rendelkezők szállásadóként eljárva valótlan tartalmú lakcímbejelentő lapokat állítottak ki olyan emberek részére, akik nem tartózkodtak életvitelszerűen az ingatlanban, hanem Ukrajnában éltek. Az érintettek által aláírt lakcímbejelentők alapján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának hatósági nyilvántartásába valótlan adatok kerültek bejegyzésre, melyekről valótlan adatokat tartalmazó hatósági igazolványokat is kiállítottak – derül ki Polt Péter válaszából.
Szerző

Politikai vélemény miatt diszkrimináltak Szentendrén

Publikálás dátuma
2019.02.04. 14:47

Fotó: TESZ / Facebook
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatban mondta ki, hogy az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.
A fideszes többségű szentendrei önkormányzat 2017 óta a fejlesztéseket külön táblákon, plakátokon reklámozza és ezekre a felületekre az adott választókerület képviselőjének arcképe kerül ki – írja az Index. A portál szerint a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) képviselője, Fülöp Zsolt kerületében például járdát építettek, csakhogy éppen az ő városrészben nem került ki a képviselő fényképe, helyette a fideszes polgármester arcát tették a táblára. Fülöp ezt kifogásolta és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely neki adott igazat. Az Indexhez eljuttatott határozat kimondja, hogy az önkormányzat Fülöp politikai véleményével összefüggésben sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság felszólította a városvezetést, hogy a jövőben ilyet ne csináljanak, egyben kötelezte arra, hogy a település honlapján tegyék közzé az üggyel kapcsolatos határozatot. A TESZ a Facebook-oldalán közzétette a határozatot:
Szerző