Előfizetés

Már nyolc európai ország ismerte el Venezuela elnökének Juan Guaidót

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.04. 16:24

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Az európai Unió ugyanakkor nem egységes abban a kérdésben, kit tekintsen a dél-amerikai ország államfőjének.
Ezek az államok múlt vasárnapig adtak határidőt arra, hogy Nicolas Maduro jelenlegi elnök idő előtti voksolást írjon ki, ő azonban ezt visszautasította, s szemtelenségnek nevezte. Ugyanakkor szombaton bejelentette, hogy új parlamenti választást írat ki. Ennek azonban nagy jelentősége nem lenne, hiszen a mostani törvényhozásban az ellenzék dominál, s a képviselőknek semmi beleszólásuk sincs az ország ügyeibe. Hétfőn ezért Németország, Franciaország, Spanyolország, Dánia, Svédország, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Ausztria ezért Guaidó elismerése mellett döntött. Jeremy Hunt brit külügyminiszter a Twitteren azt írta, Guaidó addig maradhat hatalmon, amíg hiteles és demokratikus parlamenti választást tartanak az országban. Szinte szó szerint ugyanezt írta Anders Samuelsen dán külügyminiszter is. Pedro Sánchez spanyol kormányfő arra kérte Guaidót, mielőbb írjon ki új voksolást. A Japánban tartózkodó Angela Merkel azt közölte, Berlin számára Guaidó Venezuela törvényes vezetője. Emmanuel Macron francia elnök közölte, a venezuelaiak joga, hogy kifejezzék demokratikus akaratukat. Az Európai Unió azonban nem egységes. Alekszisz Ciprasz görög kormánya például Maduro egyik legnagyobb európai támogatója, ezért Guaidó meghívta Caracasba, hogy a saját szemével győződjön meg arról, milyen reménytelenségben élnek a helyiek. Ciprasz tekintélyvesztés nélkül jelenthetné be Guaidó támogatását, mert a venezuelai parlamenti elnök pártja, a Voluntad Popular a Szocialista Internacionálé tagja. Megosztott a populista olasz kormánykoalíció is a venezuelai eseményeket illetően, amit már az is jelzett, hogy Róma nem szerepelt az ultimátumot bejelentő országok között. Ez az Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenállása miatt alakult így, Luigi Di Maio, a párt vezetője nem adta hozzájárulását Giuseppe Conte kormányfőnek arra, hogy ellássa kézjegyével a közös nyilatkozatot. Indoklása szerint így akarja elkerülni „Európa még nagyobb elszigetelődését”. Matteo Salvini, a Liga elnöke viszont támogatta a Guaidó melletti közös uniós fellépést. Az Európai Unió összekötő csoportot alapít, amelynek feladata, hogy elősegítse az idő előtti venezuelai választás kiírását. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, tagjai először csütörtökön, Uruguayban tanácskoznak a latin-amerikai országokkal. Maga Mogherini hétfőn a 13 országot tömörítő, úgynevezett Lima csoporttal folytatott megbeszéléseket. Maduro szinte teljesen elszigetelődött már Latin-Amerikában. Hagyományos támogatóin, Kubán és Bolívián kívül csak Uruguay és Mexikó támogatja, igaz, ez utóbbi ország fogyatkozó lelkesedéssel.

Értetlenkedik Szijjártó Péter

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.02.04. 15:52

Fotó: Burger Zsolt / MTI/KKM
Magyarország azért nem hajlandó elfogadni az EU és az Arab Liga országainak február végi csúcstalálkozójára kidolgozott közös nyilatkozattervezetet, mert az “lopakodva próbálja átnyomni, és hivatkozási alappá tenni az ENSZ migrációs paktumát”.
Ezen kívül a migrációt “kezelni” akarja és nem tekinti biztonsági kockázatnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két szervezet brüsszeli külügyminiszteri ülésének szünetében. A politikus szerint fennáll a veszély, hogy a dokumentum kidolgozása az állam- és kormányfőkre marad, bár vannak kísérletek rá, hogy a részes államok helyett csak a két társelnök nevében szülessen meg a közlemény. Lapunk megkérdezte a minisztert, hogy a kormány miért nem akarta fogadni a magyarországi jogállamról vizsgálódni szándékozó holland parlamenti bizottságot. “Hollandia nem felügyeleti szerve Magyarországnak, nem pontosan értjük, hogy mit és milyen alapon akarna vizsgálgatni. Az nem megy, hogy bírálnak, majd utána odajönnek, hogy tárgyalni akarunk. Mi egy ország vagyunk, ezeréves nemzet” - mondta Szijjártó Péter.

Holtan találták meg a november végén eltűnt zilahi fiút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.04. 14:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 15 éves Tudor Niream több mint két hónapja távozott nagyszülei házából. Azt mondta, csak sétálni megy.
A varsolci víztározóban megtalálták vasárnap a két hónapja eltűnt zilahi fiú holttestét – közölte a maszol.ro cikke szerint az Antena1 híradójával Bréda Lajos, a Szilágy megyei község polgármestere. A 15 éves Tudor Niream eltűnését tavaly november 24-én jelentette a rendőrségnek az édesanyja. Arról számolt be, hogy a fia előző nap este 9 óra körül távozott a Varsolc községhez tartozó Krasznarécsén élő nagyszülők házából, és azóta nem látták. A nagyszüleinek azt mondta, sétálni megy, és sem a személyes dolgait, sem a telefonját nem vitte magával. A fiú holttestét a víztározó gátjánál dolgozó személyek egyike vette észre vasárnap a tó felszínén, és értesítette a hatóságokat. A halál oka csak a kórbonctani vizsgálatok elvégzése után derül ki. Bréda Lajos elmondta, hogy a fiút korábban is keresték a környéken, a napokban pedig a krasznarécsei katolikus templom pincéjét is átvizsgálták. „Száz százalék, hogy Tudor holtteste került elő a vízből” – közölte a polgármester. A szülők több mint két hónapja keresték gyermeküket. A család pénzjutalmat is felajánlott azoknak, akik nyomravezető információkkal rendelkeznek a fiú hollétével kapcsolatban.