Kovács Zoltán a holland delegációról: A kormány kikéri magának a vizsgálódást

Publikálás dátuma
2019.02.04. 11:13

Fotó: Molnár Ádám
Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik – szögezte le a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár.
A holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve. Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik, amelynek a hágai bevándorláspárti politikai elit a zászlóvivője” – így reagált Kovács Zoltán a Facebook-oldalán a holland parlament delegáció tervezett látogatására. Pénteken a Népszava számolt be arról, hogy sem a Fideszből, sem a kormány részéről senki nem akar találkozni azzal a holland parlamenti delegációval, amelyik a demokrácia állapotát vizsgálná Magyarországon. Azt is megírtuk: felmerült, hogy ilyen körülmények között az egész magyarországi utat törölhetik. Később pedig a hvg.hu cikkéből kiderült, hogy a holland parlament delegációja végül valóban törölte magyarországi látogatását. Kovács Zoltán most a közösségi oldalon azt írta: a hazai sajtóban is nagy visszhangot kapott a holland parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának Budapestre tervezett látogatása, amelyet szinte az utolsó pillanatban, a magyar fél együttműködési készségének hiányára hivatkozva mondtak le. „Olyan hangnemben beszélnek rólunk, ami eleve ellentmond az uniós szövetségesek közötti partnerségnek. Az említett hecckampányok során pedig előbb hirdetnek ítéletet, és csak később vizsgálódnak. Különösen így van ez a 2015-ös migrációs válság óta. Mindezek fényében a kormány nem csak méltánytalannak és felháborítónak tart bármilyen vizsgálódást, de ki is kéri magának” – fogalmazott, hozzátéve: „vajon mit szólnának, ha mi küldenénk raportőröket hozzájuk?
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 11:29

Nem nyugszik az ÁSZ: újra nekimegy a DK-nak

Publikálás dátuma
2019.02.04. 10:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A jelek szerint nem bírja elviselni az Állami Számvevőszék, hogy a Demokratikus Koalíció leváltaná az elnöküket. A hétvégi után újabb közleményben reagáltak, mert szerintük az ellenzéki párt saját szabálytalanságai miatt támadja őket.
A történtek előzménye: a DK vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, leváltanák az ÁSZ elnökét, a fideszes Domokos Lászlót, mert a párt szerint a számvevőszék „politikai megrendelésre” bírságokkal lehetetleníti el az ellenzéki pártokat. Az ÁSZ erre közölte, a DK felvetése maga a jogállam elleni támadás, ám ők nem vesznek részt a DK európai parlamenti választási kampányában.
Az ÁSZ hétfőn délelőtt fontosnak tartott kiadni egy újabb közleményt; e szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért, szabálytalanságokért, illetve azok törvényben rögzített jogkövetkezményeiért a pártot terheli a felelősség. Egyben megismétlik, hogy "az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat"
Az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Pontosan ez az, ami garantálja a jogállami kereteket, illetve a demokratikus normáknak való megfelelést -

írják a közleményben. Ehhez azért érdemes hozzátenni: a számvevőszék eddig 800 millió forintot vont el az ellenzéki pártoktól. A Fidesz és a KDNP gazdálkodását ugyanakkor szabályosnak találták.
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 10:05

Czeglédy ügyvédje érdekesnek tartja a vádemeléssel kapcsolatos sietséget

Publikálás dátuma
2019.02.04. 09:53

A védő a sajtóból értesült a hírről, a vádemelés tartalmát azonban nem ismeri. Czeglédy Csaba közölte: emelt fővel áll a bírósági tárgyalások elé.
Az ügyészség hétfő reggel közölte, hogy vádat emeltek Czeglédy Csaba és társai ellen. A volt szocialista politikus ügyvédje, Hankó Faragó Miklós ezzel kapcsolatban a Hírklikknek azt mondta: ő maga is csak a sajtóból értesült róla, hogy megtörtént a vádemelés, ám annak tartalmát nem ismeri. „Ahhoz, hogy megtudjam, Szegedre kellene utaznom, mivel az ügyészség az ottani bíróságnak küldte el a vádiratot” – fogalmazott az ügyvéd.
Hankó Faragó azt is elmondta, hogy a nyomozók a lehető legkorábbi időpontban emeltek vádat, hiszen az utolsó iratismertetés után 30 nappal tehették ezt meg, vagyis törvényes, de mindenképpen érdekes ez a sietség. Azonban hozzátette, hogy az eddigi eljárás alapján nem talál benne semmi meglepőt, utalva arra, hogy Czeglédy ügyét át meg átszövi a politikai akarat. Arra a kérdésre, hogy ő, mint a vádlott védője később ismeri meg a ügyészségi vádat, mint a sajtó, Hankó Faragó úgy válaszolt, hogy nem törvénytelen, mivel a nyomozati hatóság a bíróságnak küldi meg a javaslatát, az pedig, hogy ez kikerül a sajtóhoz, mostanság megszokott jelenség. Az előírás mindenesetre az, hogy az ügyészségnek a bírósághoz kell küldenie a vádemelési javaslatát, a bíróság kijelöli majd azt a bírót, aki tárgyalni fogja az ügyet, ők pedig ezek után ismerhetik meg az anyagot.

„Emelt fővel állok a bírósági tárgyalások elé”

Czeglédy Csaba később a hvg.hu-nak az ügyészség bejelentését úgy kommentálta: „számítottunk rá, hogy a héten meg lesz a vádemelés, mert nagy volt a csend az elmúlt hetekben, több nyomozati irat már nem érkezett. Azt gondolom, jó, hogy végre megvan a vádemelés, mert így már nem a törvényeket ebben az ügyben is két lábbal tipró, leplezetlenül politikai érdekeket szolgáló ügyészség a rendelkezési jogkör gyakorlója, hanem a bíróság”.
A Csongrád Megyei Főügyészség utolsó húzása az volt, hogy gyáva módon megakadályozták, hogy műszeres vallomásellenőrzéssel, vagyis poligráffal ki legyek hallgatva. Hiába indítványoztuk ezt is egy hónapja, még csak el sem utasították. Nekem nem lett volna félnivalóm attól, hogy így hallgassanak ki” – tette hozzá Czeglédy, aki a portáltól értesült az ügyészség lépéséről. „Mivel nem követtem el bűncselekményt, és a munkatársaim sem, így emelt fővel állok a bírósági tárgyalások elé. Sok minden ki fog derülni arról, hogyan szenvedett csorbát a magyar jogállam az elmúlt években” – jelentette ki. 

A vádirat szerint 21 személy vett részt a bűnszervezet működtetésében

Az ügyészség hétfőn közölte, hogy vádat emeltek Czeglédy Csabával és 20 társával szemben. A közlemény szerint a vádiratban az áll, hogy Czeglédy, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. Azt írják, hogy a Czeglédy által irányított bűnszervezet működése során több Magyarországon működő multinacionális vállalatnak, vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt a 2011. és 2017. között. „Az ehhez kapcsolódó közterhek megfizetésének elkerülése céljából dr. Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása után járó más közterhek, így jellemzően a személyi jövedelemadóval kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is” – teszik hozzá. Az ügyészség közleménye szerint Czeglédy a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig. A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 személy vett részt 8 iskolaszövetkezet, 2 korlátolt felelősségű társaság és 1 részvénytársaság keretében. A bűnszervezet a 2011. és 2017. év közötti időszakban általános forgalmi adó adónemben 3 milliárd 254 millió 729 ezer, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint, azaz mindösszesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Mindezek alapján a Csongrád Megyei Főügyészség a bűnszervezet működésében való közreműködésük szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a vádlottakkal szemben. A főügyészség Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolja – olvasható a közleményben.
Szerző
Frissítve: 2019.02.04. 10:46