Folytatják

A Magyar Idők már a múlt héten tudta, hogy érdektelenségbe fog fulladni, de nem is ehhez képest váratlan siker az előzetes feltételezéseket jócskán túlszárnyaló érdeklődés a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztáson. A szavazatszámokon vélhetően azok lepődtek meg a legjobban, akik maguk is részt vettek a körülményesre szervezett szavazáson. Akik esetleg Észtországban olvasnak minket (ott is élnek magyarok), alighanem sírva nevetnek azon, hogy mifelénk egy pártirodába elzarándokolva kell regisztrálni ahhoz, hogy online szavazhassunk - amerikai olvasóink meg azon csodálkoznak, hogy ez az egész csak most jutott eszünkbe.
Donald Trump eddigi elnöki teljesítménye (és az a tény, hogy egyáltalán elnökké válhatott) első ránézésre nem igazán meggyőző érv az előválasztás mellett; az amerikai demokrácia több évszázados működése – és az a sajátosság, hogy a külvilág előbb vonja kétségbe az ottani választók ítélőképességét, mint a fékek és ellensúlyok bonyolult rendszerének hatékonyságát – annál inkább. Bármi lesz is a bal- (majd a következő körökben a teljes ellenzéki) oldalon zajló előválasztás-sorozat végeredménye, már most, a Karácsony-Horváth versenyfutás kapcsán leadott, nagyjából 35 ezer szavazat ismeretében kimondható, hogy a Tarlós Istvánnal megmérkőzni hivatott jelölt kiválasztásának a szavazókra bízása a legprogresszívabb dolgok egyike, ami a valamilyen mértékben még mindig demokratikus Magyarországon az utóbbi évtizedben történt.
A mindinkább egypártivá váló magyar belpolitika drukkerei és alakítói között mintha egyre kevesebben szeretnének emlékezni rá, de a demokráciának ugyanolyan lényegi eleme a versengés – az eszmék, programok és személyek versengése –, mint mondjuk az általános és titkos választójog. A szisztéma egyik nélkül sem működik. Márpedig ez a fajta megméretés szép lassan kikopott a hazai politikai hagyományból: sosem volt igazán a része, mostanra viszont odáig jutottunk, hogy már-már az szorul magyarázatra, ha az alternatívákat előzetesen kitesszük az asztalra, ugyanúgy, ahogyan az almákat a piacon. Pedig a politika is piac – a plurális demokráciákban mindenképpen -, és aligha írható le demokráciafejlődési folyamatként az, ahogyan az egykori Horn-Orbán, Medgyessy-Orbán és Orbán-Gyurcsány vitáktól eljutottunk a miniszterelnök felcsúti nyaralójában titkos beszélgetéseken kiválasztott Fidesz-frakcióig, az egyszavas („Folytatjuk”) ún. választási programig, meg a szavazópolgárokat/újságírókat szóra sem érdemesítő politikusokig.
Abból, hogy a kormánysajtó és azon belül is elsősorban a közszolgálatinak nevezett pártmédia – amikor egyáltalán foglalkozott a kérdéssel – Horváth Csabát igyekezett vonzóbb jelöltként bemutatni, nem következik semmi. A saját szempontjukból logikusan jártak el. Abból viszont, hogy az egész eljárástól láthatóan tartanak a kormányoldalon, nemcsak az olvasható ki, hogy talán tényleg jobban szeretnének egy diktatúrában élni, ahol ilyesmivel nem kell bajlódni, hanem az is, hogy egy csöppet sem veszik biztosra Tarlós győzelmét.
Szerző
Hargitai Miklós
Frissítve: 2019.02.04. 09:20

A semlegesség hete

Azt állította Orbán Viktor miniszterelnök (az MTI-nek), hogy a magyar és a nemzetközi sajtóban álhírek jelentek meg, amelyek célja, hogy zavart keltsenek az amerikai külügyminiszter közelgő budapesti látogatása előtt. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig (az ATV kérdésére) kijelentette, hogy hazugságokat terjeszt a Wall Street Journal című amerikai lap, amely szerint az Egyesült Államokat aggasztja Magyarország közeledése Oroszországhoz és Kínához, valamint a magyar semlegesség emlegetése. Az amerikai liberális média folyamatosan hazugságokat terjeszt rólunk, ezt már megszoktuk, tette hozzá.
Ezzel szemben a tény az, hogy nem a Wall Street Journal kérdőjelezte meg elkötelezettségünket, hanem az amerikai kormány. És ezt nemcsak az amerikai lap (amely egyébként nem liberális, hanem kifejezetten konzervatív, republikánus), hanem egy azóta nyilvánosságra került magyar diplomáciai feljegyzés is bizonyítja. Ebben ugyanis a washingtoni magyar nagykövet számol be egy washingtoni tárgyalásról, amelyen az amerikai fél tételesen felsorolja aggályait a magyar külügyminiszter-helyettesnek. Most akkor ki is hazudik?
Azt is állította Szijjártó (Bukarestben, az EU külügyminiszteri találkozóján), hogy az illegális migrációs folyamatok nagyon komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek, mert a bevándorlók Európában nem ismert, vagy ritkaságnak számító kórokozókat, trópusi vírusokat hurcolnak be magukkal. 
Ezzel szemben a tény az, hogy a WHO, vagyis az egészségügyi világszervezet szerint a nyugati világ több egészségügyi veszélyt és kockázatot jelent a menekülteknek és a bevándorlóknak, mint ők a befogadóknak. Ennek oka, hogy a migránsok hosszú ideig kénytelenek rossz körülmények között lakni és egészségtelenül étkezni. Betegségeket nem terjesztenek, sőt a fertőző betegségek inkább őket veszélyeztetik. De Szijjártó főorvos úr biztos jobban tudja.
Azt állította Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (a Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján), hogy „a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot és a magyar társadalmat is elérte, és ez a zsidóság tűrhetetlen jogkorlátozásában öltött testet.” Mint mondta, a kormány mindig világosan fogalmazott, amikor a magyar állam felelősségéről volt szó.
Ezzel szemben a tény az, hogy az erősödő antiszemitizmus nemcsak a harmincas években érte el Magyarországot, hanem már nagyon is jelen volt, különösen a Tanácsköztársaság bukását követően. Az 1920-as numerus clausus törvény ennek egyik állami szintre emelt jele volt. Amikor Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a törvényt néhány éve nem jogfosztónak, hanem csupán jogkorlátozónak nevezte, Csepreghy Nándor akkori miniszterhelyettes úgy reagált, hogy Lázár János miniszter és a kormány minden tagja nevében elhatárolódik ettől a kijelentéstől. Most akkor Gulyás a még ennél is súlyosabb, későbbi zsidótörvényeket minősíti jogkorlátozásnak? Vajon mikor fogalmazott világosan a kormány? Akkor vagy most?
Szerző
Bolgár György
Frissítve: 2019.02.02. 08:58

Sztrájk-lájk

Amint megjelent a Facebookon az „Általános sztrájk” oldal, rögtön több ezer lájkot kapott. Özönlöttek a szeretetjelzések a sztrájkoló Audi-szakszervezet oldalára is. Szeretjük a sztrájkot, pontosabban azt, ha másoknak van bátorságuk hozzá. Amúgy - nemzetközi összehasonlításban - nálunk indokolt esetben is ritkán és kevesen sztrájkolnak. Nem mintha az eget verdesné a bérekkel és munkakörülményekkel való elégedettség. Csakhogy nálunk a munkavállalóknak mindössze 9 százaléka tagja valamelyik szakszervezetnek, a magánszektorban pláne még 5 százalék sincs – minden huszadik ember. Ennyi fecske nem csinál nyarat. (A győri Audiban bezzeg 70 százalék!)
2010-ben Orbánéknak egyik első dolga volt a sztrájkjogok korlátozása - azóta alig sikerült sztrájkot szervezni. Pedig a sztrájktörvény ellen kellett volna először. A hazai statisztikák szerint ez a leghatékonyabb érdekérvényesítési forma: a munkabeszüntetések 60 százaléka sikert ért el, míg pl. a demonstrációkra – amelyek más okból fontosak - kevés kivétellel fütyülni szokott a hatalom.
De Győrben most történelmet csináltak. Noha az autógyárakban jóval többet keresnek, mint a magyar átlag, a szolidaritás elsöpörte az irigységet. Egy ország drukkolt értük, ezért a sok lelkesült lájk. Talán mert az alapélmény, az igazságtalan bérkülönbség másokhoz képest, közös. Ahogy a szégyen is: sereghajtók lettünk a régión belül. A cég cseh, szlovák és lengyel gyáraiban az árbevétel 5-6 százalékát fordítják bérekre, a magyarban, ahol a termelékenység semmivel sem rosszabb, alig több mint 3 százalékát. Az anyavállalat nem magyargyűlölő: ők csak kihasználták, hogy nálunk az országos bérszínvonal alacsonyabb, és a munkavállalók gerincét is megtörték.
Igen, a politikánál vagyunk, noha Győrben nem politikai sztrájk volt. A résztvevőknek eszükbe sem jutott ilyesmi, nyilván ki erre, ki arra szavaz közülük. Ők a munkaadóval kardoztak, de a szúrás a NER-t is érte, méghozzá érzékeny ponton. A maguk pénzéért küzdöttek, de öntudathoz segítettek másokat is. A rendszer a függőségi viszonyokra épít, arra, hogy mindenki neki kiszolgáltatott, ő oszt jutalmat és büntetést. Ebbe nem férnek bele az egyenrangú, partneri kapcsolatok, amelyek révén az „alattvalók” egymással szövetkezve kapnak erőre. A rezsim urai mindent megtettek, hogy kiöljék belőlünk a természetes szolidaritást. Ne sajnáld a szegényt, biztosan maga tehet róla. Ne szánd meg a menekültet, az mind ellened tör. A leszázalékolt rokkant nyilván csaló, a korkedvezménnyel nyugdíjba ment lógós, a munka nélkül maradt lusta. Nincs kivétel. Ne adj semmit a szegény család gyerekének, majd még haszonlesésből újabb gyereket csinál az apja.
Az Audinál a szolidaritás tilalmának parancsát szegték meg. Azt vallották, ami a József Attila-versben van: „Együtt tettük le, föl is együtt vesszük a munkát.” Győrben nem volt sztrájktörő. Ott az államilag kiirtásra ítélt szervezett szolidaritás mutatta meg erejét. Épp olyankor, amikor a kormányzati fülekben a sztrájk szó különösen rosszul cseng, hiszen az utcákon kormányellenes indulattal emlegetik. Ráadásul a történtek a hivatalos gazdaságpolitika szervi hibájára hívják fel a figyelmet, arra, hogy a beruházókat az olcsó munkaerő ígéretével csábító „összeszerelő műhely”-koncepció nem boldogít, és nem is lesz tartható. Orbán hol ilyen, hol olyan dátumra bérfelzárkóztatást ígér, eközben 2015-ben a magyar átlagbér a 25 százaléka a németnek, míg 2010-ben még a 30 százaléka volt, és régióbeli társaink már akkor is jobban álltak. Éppen ez az, amibe nem akartak belenyugodni a győriek.
Sehogy sem jó ez a kormánynak, akárhonnan nézzük. De mégsem szólhat a sztrájk ellen, hiszen hová lenne az (amúgy teljesen alaptalan) multi-faló híre! Ezért hallgatásba burkolózik. Sajtója alig-alig vagy éppen sehogy nem ad hírt a sztrájkról. Némely lap csak arról tájékoztat először, hogy véget ért a munkabeszüntetés, amelyről eddig egyébként egy árva szót sem írt. Minek is? Hiszen épp csak ez volt a legnagyobb sztrájk a piaci szektorban a rendszerváltás óta, nem nagy ügy! A készséges Parragh megpendíti - az ő hírének már mindegy -, hogy „az események erősen rongálják a Magyarországról alkotott befektetői képet”, de pl. a képviselők számára kuss van.
Pedig a kormány igazán lehetne empatikusabb a sztrájk iránt. Hiszen ő maga notórius sztrájkoló. Már rég beszüntette az érdemi kormányzati tevékenységet: a közszolgálatokról, egészségügyről, jó iskoláról, pártatlan igazságszolgáltatásról való gondoskodást. Viszont ha elolvasná a saját sztrájktörvényét, szomorúan konstatálná, hogy triplán is belecsúszott a „jogtalan sztrájk” kategóriájába. Nem teljesíti az ú.n. „elégséges szolgáltatás” előírását és a törvénybe foglalt „együttműködési kötelezettséget” munkaadóival, azaz velünk. Arról meg az Unióban tudnának mesélni, hogyan szegi meg az érvényes kollektív szerződéseket. A háromból egy is elég egy sztrájk jogtalanná minősítéséhez. A törvényben az áll, hogy a jogtalanul sztrájkolókat azonnal kirúghatják. Kellett nektek az a módosítás, fiúk!
Szerző
Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő