Egyelőre senki nem fizetett egy fillért sem a migránsadó-kasszába

Publikálás dátuma
2019.02.04. 06:45

Fotó: Vajda József
Hiába a kormánypropaganda címkézése, az adóhatóság eddig egy szervezetről sem állapította meg, hogy "bevándorlást segítő" egyesületként különadót kell fizetnie.
Még senki nem nyújtott be a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt, a különadó bevételi számlájára sem történt befizetés – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közérdekű adatigénylésünkre küldött válaszából. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, az úgynevezett „migránsadóról” szóló rendelet (amellyel a „bevándorlást segítő” civileket akarták megsarcolni) tavaly augusztusi hatályba lépése óta hány szervezetről állapították meg, hogy bevándorlást segítő szervezetnek minősül, és mekkora bevétel keletkezett eddig a különadóból. Mint kiderült, egyes kormánypárti politikusokkal ellentétben a NAV egyetlen civil szervezetre sem tudta ráragasztani a „bevándorlást támogató” matricát, sőt idén január közepéig ellenőrzést sem rendeltek el „bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek” bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában. Tavaly ugyan érkezett egy 100 ezer forintos befizetés a különadós számlára, de kiderült, téves utalás volt. Mint arról lapunk már korábban is beszámolt, a NAV-nál két szervezettel – a Migration Aid-del és a Menedék Egyesülettel – szemben indítottak úgynevezett „támogató eljárást” annak tisztázására, az említett civilek a migránsadó hatálya alá esnek-e, ám az eljárás törvényi határidejének lejárta után (tavaly november 30-áig) sem tudtak döntésre jutni. – A NAV ezzel megsértette az adótörvényt, de mivel ez rájuk nézve nem jár szankciókkal, nincs mitől tartaniuk – nyilatkozta a Népszavának Siewert András. A Migration Aid operatív igazgatója szerint ezzel kisebb bizonytalanságban tartják a civileket, ám az időhúzásnak nem ez a valódi oka, sokkal inkább az, hogy a NAV (és a kormány is) rájött: a bevándorlási különadóra vonatkozó rendeletet nem lehet érvényesíteni. Siewert úgy véli, az eddigi tapasztalatok, valamint a Velencei Bizottság állásfoglalása – amely szerint a különadóra vonatkozó szabályokat hatályon kívül kell helyezni – után arra lehet számítani, a kormány eltünteti a vonatkozó rendelkezéseket az adótörvényből, ám a migránsellenes propaganda közepette még ki kell találniuk, hogyan jönnek ki komolyabb arcvesztés nélkül a dologból. A Migration Aid tavaly hónapokra felfüggesztette az adománygyűjtést, de mivel kezdtek kifogyni a kiosztható adományokból, decemberben újrakezdték. A Menedék Egyesület igazgatója, Kovács András lapunknak már korábban is leszögezte: az ő munkájukat nem befolyásolja a NAV időhúzása, ahogy eddig is, ezután is annak szellemében dolgoznak, hogy rájuk nem vonatkozik a jogszabály. Ebben azért biztosak, mert a Menedék – ahogy a Migration Aid is – a kormánypropagandával ellentétben csak olyanoknak segít, akik már hivatalosan menekültstátuszt kaptak Magyarországon.

Gruevszki attól félt, megölik a börtönben

A kormány menekültellenes propagandája nem terjedt ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökre, aki - mint arról korábban beszámoltunk - egyike volt annak a 367 menekültnek, akiket Magyarország tavaly menekültként fogadott be. A jogerősen elítélt politikus a macedón Szitel nevű csatornának adott elsőként interjút, ebben pedig azt állította: azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni. Állítása szerint eredeti szándéka az volt, hogy letölti büntetését, annak ellenére, hogy "jogalap nélküli, idióta ítéletet" hoztak ellene. Csakhogy a börtönben zajló dolgokat jól ismerő forrásától olyan fülest kapott, hogy odabent ki akarják iktatni. - Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ezután úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát - fejtette ki Nikola Gruevszki.

Szerző
Témák
bevándorlás

Folytatódik a februári kora tavasz

Publikálás dátuma
2019.02.04. 06:28
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Hétfőn 8 fok is lehet, az egész hét hasonlóan enyhének ígérkezik.
Az előrejelzés szerint változó mennyiségű és vastagságú felhő lesz felettünk, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de az északkeleti országrészben borult területek is előfordulhatnak. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és középen erős, néhol viharos lökések kísérik, majd késő délutántól mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet délután 3 és 8 fok között valószínű, északnyugaton lesz hidegebb az idő. Késő estére általában -2 és +4 fok közé hűl le a levegő. A jelenlegi prognózis szerint a héten végig a hétfőihez hasonló idő várható, sőt, vasárnapra még melegebbet, 10 fok körüli maximumot jósolnak.
Szerző
Témák
időjárás

Kényszerleszállást hajtott végre egy orosz gép Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.02.03. 20:41
A kép illusztráció
Fotó: Facebook
Elfüstölt az Aeroflot Belgrádba tartó járata, a repülő a műszaki hiba miatt Budapesten kényszerült földre.
Műszaki hiba miatt Budapesten szakította meg az útját az orosz Aeroflot légitársaság Belgrád-Moszkva járata, a fedélzeten füstöt észleltek. A Flightadar24.com élő radarképe szerint a 2097-es járatot teljesítő Airbus A320-as Szarvas térségében fordult Budapest felé, majd nem sokkal 19 óra előtt rendben leszállt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Az MTI úgy tudja, a repülőgép azért szakította meg útját, mert füst volt a fedélzeten. Az értesülést a HungaroControl légiforgalmi szolgálat is megerősítette.
Szerző