Gruevszki attól félt, végeznek vele a börtönben

Publikálás dátuma
2019.02.03. 09:21

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A volt macedón miniszterelnök most azt állítja: eredetileg le akarta ülni büntetését, noha idiótának tartja az ellene hozott ítéletet.
Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök azért menekült el hazájából, mert olyan információ jutott a tudomására, hogy a börtönben meg akarják gyilkolni - ez derül ki abból a Szitel nevű macedón tévéadó interjújából. (A politikus, írja a hvg.hu, először nyilatkozott, mióta elhagyta Macedóniát.) Állítja, eredeti szándéka az volt, hogy letölti büntetését, annak ellenére, hogy "jogalap nélküli, idióta ítéletet" hoztak ellene. Csakhogy egy, a börtönben zajló dolgokat jól ismerő forrásától olyan fület kapott, hogy odabent ki akarják iktatni. "Nem nevezhetem meg, hogy ki áll emögött a cselszövés mögött, mert egyelőre nem tudom bizonyítani, de ez után úgy döntöttem, hogy elhagyom Macedóniát" - fejtette ki Nikola Gruevszki. Gruevszki 2006 és 2016 között volt miniszterelnök. Azért ítélték el, mert közpénzből páncélozott Mercedest vásároltatott magának 600 ezer euróért (mintegy 190 millió forint). Emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás hazájában - korrupció és különböző visszaélések miatt. Szökése után nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.
Szerző

Tavaszi meleg után hózápor, megőrült az időjárás

Publikálás dátuma
2019.02.03. 08:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Míg vasárnap 17 fok is lehet, kedden már újra hó esik az ország nyugati régióiban: két nap alatt 15 fokos hőingadozásra is számíthatunk.
Vasárnap többnyire csak átmeneti időszakokra szakadozik fel a felhőzet, de délen délután hosszabb időre is kisüthet a nap, idézi a 24.hu a Kiderül időjárás-jelentését. Az ország középső és nyugati részén többfelé, keleten helyenként várható eső, zápor. A déli szelet elsősorban a Dél-Alföldön kísérhetik erős lökések, majd késő délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen északira, északnyugatira fordul a szél.
A legmagasabb nappali hőmérséklet az Alföldön 12 és 17, másutt 8 és 12 fok között alakul. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő, nyugaton lesz a hidegebb -írja a portál.
Hétfőn északnyugaton változóan, másutt többnyire erősen felhős időre számíthatunk. A keleti határnál helyenként eső, zápor előfordulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű, délkeleten, keleten lesz az enyhébb idő. Kedden aztán nyugaton újra hó eshet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű.
Szerző

Ámokfutás: Orbánék keresztbe tettek az illegális bevándorlás elleni fellépésnek

Publikálás dátuma
2019.02.03. 08:38

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Arab országokkal egyeztetett volna az EU az illegális migrációról, Magyarország viszont nem szavazta meg a közös uniós álláspontot.
„Magyarország diplomáciai ámokfutásának lehettünk a tanúi”

- mondta egy brüsszeli diplomata a dpa német hírügynökségnek, miután kiderült, hogy Magyarország nem szavazta meg az Európai Unió közös bevándorlásügyi álláspontját az Európai Unió és az arab Liga külügyminisztereinek a hétfői találkozója előtt; a nyilatkozatot a 168 Óra vette észre.
Mint a lap írja, a magyar vétó éles bírálatokat váltott ki, az Európai Unió ugyanis szeretné rávenni az arab Liga tagországait az együttműködésre az illegális bevándorlás elleni harcban, ez azonban közös álláspont nélkül nehéz. Nem mellesleg az Orbán-kormány az, amelyik mindenféle migrációt elutasít. – Magyarországnak fel kell tennie a kérdést, hogy mit is művel valójában, amikor akadályozza az EU és az Arab Liga együttműködésének az elmélyítését – fakadt ki egy másik brüsszeli diplomata is a dpa-nak. Hétfőn a külügyminiszterek az EU és az Arab Liga február végi sarm-és sejki csúcsát készítik elő. Szijjártó Péter – írja az Index – egyébként már január 21-én szólt Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy Magyarország elutasítja a közös álláspontot, mégpedig azért, mert az alapját az ENSZ migrációs csomagja képezi. Ezt a migrációs csomagot az EU nyolc másik tagországával együtt Magyarország nem fogadja el. Az Orbán-kormány nem először gördít akadályt hasonló döntés elé. 2018 áprilisában azt a legfelsőbb szintű EU-s határozatot vétózta meg, amely Kína külpolitikai törekvéseit akarta volna elítélni.
Szerző