Előfizetés

Gruevszki: Egy barátom talált nekem lakóhelyet Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 22:16

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A volt macedón miniszterelnök azt mondta, rengeteg vendéget fogad Macedóniából.
Először adott interjút Macedónia korábbi miniszterelnöke, Nikola Gruevszki azután, hogy Magyarországra szökött. A politikus a macedón Sitel csatornának Budapesten nyilatkozott, és a Balkan Insight leirata szerint egyebek mellett arról beszélt: Albániába érve vette fel a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel, majd politikai menedékjogot kért nálunk – vette észre az Index. Gruevszki tagadta, hogy a szökése előtt kapcsolatba lépett volna a magyar hatóságokkal, és azt mondta, azért döntött Magyarország mellett, mert az EU-nak és a NATO-nak is tagjai vagyunk. Budapesten egy meg nem nevezett barátja talált neki lakóhelyet, és továbbra is fenntartja a kapcsolatot több barátjával Magyarországon és Macedóniában, köztük volt párttársaival is. Azt mondta, hogy rengeteg vendéget fogad Macedóniából. Gruevszki arról is beszélt, hogy azért menekült el Macedóniából, mert megbízható források szerint az új kormány arra készült, hogy a börtönbüntetése idején meggyilkolják. Az interjúban azt is közölte, hogy nem avatkozik volt pártjának az ügyeibe, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy ha véget ér a politikai üldöztetése Macedóniában, akkor visszatér az országba. Azt Gruevszki sem tudja, hogy a magyar hatóságok végül kiadják-e őt Macedóniának, vagy sem.

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.02. 19:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 5. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
8 (nyolc) 24 (huszonnégy) 38 (harmincnyolc) 68 (hatvannyolc) 78 (hetvennyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 68 darab, nyereményük egyenként 981.835 forint; 3 találatos szelvény 4956 darab, nyereményük egyenként 14.370 forint; 2 találatos szelvény 111.953 darab, nyereményük egyenként 1390 forint.

Több száz tábori ágyat osztottak szét a kórházak között a civilek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.02. 18:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Önkéntes jótékonysági akcióba kezdett egy Fejér megyei családapa.
Elképesztő sikert ért el tavaly december eleje óta egy Fejér megyei férfi, Orosvári Zsolt – írja a 444.hu. A férfi azért kezdett önkéntes jótékonysági akcióba, mert amikor 2018. őszén a kislánya egy kontrollvizsgálat miatt a kórházban aludt, az apa azzal szembesült, hogy akinek nem fizetős szobában gyógyul a gyereke, mint neki, az kénytelen a földön aludni mellette. Orosvári ezek után az Anyák az anyákért alapítvánnyal összefogva online gyűjtésbe kezdett, miközben letárgyalta egy forgalmazóval, hogy kedvezménnyel vásárolhasson tőlük nagy mennyiségben tábori ágyakat, hogy azokat később szétosztogassa a rászoruló kórházi osztályok között. Előbb csak Fejér megyét célozta volna meg, de hamar kiderült, hogy a probléma országos.
A 444.hu információi szerint Orosváriéknak február első hétvégéjéig durván 4 millió 800 ezer forintot sikerült gyűjteniük, amiből majdnem kerek 4 millióért vettek eddig ágyakat, ezekből pedig eddig több, mint 300 darabot osztottak szét vidéki és fővárosi magyar kórházak között. Az ágyak kiszállítása hétfőn folyatódik, a héten el fognak jutni a 350. kiosztott példányig. A portál szerint az egészségügyet felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az akció kezdetén válaszolni sem volt hajlandó az önkéntesek megkereséseire. Orosvári elbeszélése szerint ez csak azután változott meg, hogy a Facebookra elkezdett szívszorító fotókat posztolni az embertelen körülményekről, miközben személy szerint intézett szóbeli felhívást az Emmi vezetői felé. Orosvári első körben annyit szeretett volna elérni, hogy az Emmi az illetékes osztályok főnővéreinek segítségével gyűjtse össze, hogy melyik kórháznak hány vendégágyra lenne igénye. A portál úgy tudja, január utolsó hetében meg is érkezett egy Excel-táblázat az Emmitől, benne az országos igényekkel. Orosvári és a vele szövetkező Anyák az anyákért alapítvány most dolgozza fel ezt. Orosvári azt szeretné, hogy a minisztérium legalább azt intézze el, hogy valamilyen formában visszakaphassák az ágyakra kifizetett összeg áfáját, hogy abból újabb ágyakat vehessenek, de persze annak is örülne, ha a tárca az áfának megfelelő összegből maga venne ágyakat.