Jégpályává váltak az utak, nem ajánlott kirándulni a Normafán

Publikálás dátuma
2019.02.02. 15:39

Fotó: Shutterstock
Mindenkinek azt javasolják, hogy kizárólag cipőre húzható csúszásgátló használatával közlekedjen a hegyen.
Az éjszakai esőzés hatására a letaposott havas részek – így különösen a gyalogutak – jégpályává váltak, így kifejezetten veszélyes szombaton a Normafa. A Normafa Park a Facebook-oldalán azt írja: a sétálást, túrázást nem javasolják. Mindenkitől azt kérik, hogy csak nagyon óvatosan, és kizárólag cipőre húzható csúszásgátló használatával közlekedjen a hegyen. 
Szerző

Busásan kaszál találmányából Rogán Antal

Publikálás dátuma
2019.02.02. 15:08

Fotó: Népszava
Ráadásul Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet.
Tavaly már 42,65 millió forinthoz jutott Rogán Antal egy olyan elektronikus aláírási szabadalomból, amelynek dokumentumaiban Orbán Viktor kabinetfőnöke társfeltalálóként tűnik fel – derül ki a Fideszes politikus vagyonnyilatkozatából. A pénzt „találmányhasznosítási díj” jogcímen kapta a Mobilsign Kft.-től. Tavalyelőtt a műszaki kutatásairól kevéssé ismert tárcavezető ugyanebből a forrásból 25 millióhoz jutott. A Mobilsign jelenlegi ügyvezető-tulajdonosa éppenséggel Rogán Antal egyik feltalálótársa, Csík Balázs. Az azóta megszüntetett Népszabadság három éve hozta nyilvánosságra, hogy Rogán Antal, Csík Balázs és Lengyel Csaba egy évvel azelőtt kérvényezte egy digitális aláírási és azonosítási eljárás szabadalmi védelmét. (Bár Csík Balázs és Lengyel Csaba másik cégéről, a Hunguard Kft.-ről pont ekkortájt terjedt el, hogy az akkor Rogán Antal vezette Fidesz-frakció a cégnek milliárdos bevételeket biztosító szabályokat hoz, kutatói kapcsolatukról egyikük se tett említést.) Röviddel azután a három feltaláló eladta fejlesztését az azt megelőzően Csík Balázs és Lengyel Csaba, az idő tájt viszont éppenséggel Pozsgai Petra - Rogán Antal közeli ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége - jegyezte Mobilsign Kft.-nek. A Fidesz-politikus busás bevételeit biztosító szerződési feltételek nem ismertek. Bár a hazai szerveknél a kérelmet hagyták kifutni, a nemzetközi hatóság két éve megadta a találmány Magyarországra is kiterjedő védelmét. Így Orbán Viktor politikai harcostársának számlájára a jövőben is hasonló nagyságrendű összeg érkezhet. Habár rövid közleményeikben az érintettek megvédték az ügyletrendszert, a találmány pontos sorsa nem ismert. A Csík-család tulajdonában lévő Profitrade 90 Kft. ugyanis 2013-ban – vagyis a kérelem benyújtása előtt két évvel – már kapott egy „MobilSign” fantázianevű aláírás-hitelesítő alkalmazás kifejlesztésére közel 300 millió forint EU-támogatást. Ám a pénzt az Európai Csalás Elleni Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint kevéssé használták fel rendeltetésszerűen, ami miatt nyomozás zajlott.
Szerző

Máris megjelenhetnek a pollenek a levegőben

Publikálás dátuma
2019.02.02. 14:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, de néhol a tüneteket okozó szintet is elérheti.
A hétvégére várható enyhülés és a dél felől érkező légáramlatok hatására egyes kora tavaszi allergén növények, mint a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenje már megjelenhet a levegőben. Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, azonban helyenként (főleg a Dunántúl déli részén) a tüneteket okozó szintet is elérheti – közölte a tisztifőorvos a Facebook-oldalán. A bejegyzésen emellett az áll, hogy a fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy akik valamelyik tavaszi allergénre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.
Szerző
Témák
pollen allergia