Meteorit robbanhatott Kuba felett (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.02. 09:51

Fotó: FATIMA RIVERO / TELEPINAR / AFP
A lakosok egy „nagy robbanást” hallottak, majd kődarabok hullottak az égből.
Valószínűleg egy meteorit robbant fel az égen pénteken, Kuba nyugati része felett – írja a National Weather Service (NWS) közlése alapján a CNN. Sajtóbeszámolók szerint Viñales lakosai egy „nagy robbanást” hallottak péntek délután, ezt követően pedig fekete por és kődarabok is hullottak. Kuba egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, hogy meteorit robbant. A történteket vizsgálják.
Szerző
Témák
Kuba meteorit

Kártérítésre kötelezték Szíriát az amerikai újságíró halála miatt

Publikálás dátuma
2019.02.02. 09:11

Fotó: ADEM ALTAN / AFP
A damaszkuszi kormány nem vett tudomást a perről, képviselője nem jelent meg a bíróságon.
Egy washingtoni kerületi bíróság felelősnek ítélte a szíriai kormányt Marie Colvin újságírónő 2012-ben Homsz városában történt haláláért, és ezért az elhunyt családjának járó 300 millió dolláros kártérítésre ítélte a damaszkuszi kormányt – jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pénteken. Marie Colvin amerikai újságíró 2012-ben haditudósítóként dolgozott a polgárháborús Szíriában, amikor Homsz városában a sajtóközpont kiürítésekor tüzérségi támadás áldozata lett francia fotóriporter kollégájával együtt. A néhai újságírónő nővére és annak három gyermeke 2016-ban pert indított arra az amerikai szövetségi törvényre hivatkozva, amely lehetővé teszi áldozatoknak és hozzátartozóknak, hogy perkérelmet nyújtsanak be azon országok ellen, amelyeket az Egyesült Államok a terrorizmust támogatóként tart számon. A szíriai kormány nem vett tudomást a perről és képviselője nem jelent meg a bíróságon, amely így hozott ítéletet. Ítélete indoklásában Amy Berman Jackson bírónő kifejtette, hogy a homszi támadás törvénytelen kivégzésnek minősül, és Marie Colvin a hivatása gyakorlása miatt kifejezetten célpont volt, azért, hogy elhallgattassák mindazokat, akik a kormányzat elleni egyre szélesedő ellenzéki mozgalomról tudósítanak. A bírónő azzal is érvelt, hogy a damaszkuszi kormányzat meg akarta félemlíteni az újságírókat.
„Felháborító és ezért büntető kártérítésre ítélendő egy amerikai állampolgár célzott meggyilkolása, akinek bátor munkája nemcsak fontos, hanem életbevágó is volt a háborús övezetek és általában a háborúk megértéséhez”

– fogalmazott Jackson.

Az amerikai rádió riportere még tavaly beszámolt arról, hogy a per koronatanúja a szír hírszerzés egyik külföldre menekült magas rangú tisztje volt. Tanúvallomásában a meg nem nevezett szír hírszerző azt állította: Rafik Sahada vezérőrnagy Homszban volt, ő irányította a homszi sajtóközpont kiürítését és ő rendelte el a lőfegyverek bevetését is. Kommentárok szerint nem valószínű, hogy az Aszad-kormányzat kifizeti a kártérítést. Annál is kevésbé, mert 2016-ban Bassár el-Aszad szír kormányfő az NBC amerikai televíziónak adott interjújában kitért a Colvin-ügyre is, és arra hivatkozott, hogy „háború van és ő illegálisan érkezett Szíriába. Terroristákkal dolgozott együtt. És mivel illegálisan érkezett az országba, mindenért őt terhelte a felelősség”.
Szerző

Orbán Viktor fogadja a pápát Csíksomlyón, legalábbis egy román lap ezen háborog

Publikálás dátuma
2019.02.01. 18:19
MTI Fotó: Mohai Balázs
És azonnal előkerült az izmosodó magyar befolyás is.
Az Adevarul című román napilap blogrovatában George Simion aktivista azt írja, hogy június elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. George Simion - aki Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza és jelöltként akar indulni a májusi európai parlamenti választáson - a székelyföldi románok egy szombati találkozójára hivatkozik, ahol ortodox püspökük, Andrei Moldovan azt állította: tudomása szerint sem Klaus Iohannis román államelnök, sem Viorica Dancila miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen, így Orbán Viktor fogadja majd a pápát. A blogger felszólította a román hatóságokat, hogy a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén a román állam kompetens vezetői fogadják a római katolikus egyházfőt. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet hétvégi ülésén - ahol a blogger szerint a román püspök nyilatkozata elhangzott - egy nyílt levelet is közzétettek. Ebben a részt vevő székelyföldi román szervezetek azt kérték a román államtól, hozzon olyan konkrét intézkedéseket, amelyek gátat szabnak Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

Az Index megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, igaz-e, hogy június elején Orbán Viktor fogja fogadni Ferenc pápát Csíksomlyón. A reakció mindössze annyi volt: "sajtókacsával nem foglalkozunk."
Szerző
Frissítve: 2019.02.01. 21:01