A szakszervezetek az Európai Bizottsághoz fordulnak a rabszolgatörvény miatt

Publikálás dátuma
2019.02.01. 20:02

Fotó: Tóth Gergő
A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a törvény sérti a vonatkozó uniós irányelvet.
Az Európai Bizottsághoz fordult a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) a rabszolgatörvényként emlegetett új túlóraszabályozás miatt, álláspontjuk szerint ugyanis az sértheti a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelvet - írja a hvg.hu. Kordás László a MaSzSz elnöke az ügyben levélben fordult Joost Kortéhoz az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának a vezetőjéhez, és azt kérte, vizsgálják meg, hogy a törvénymódosítás mennyiben felel meg a szóban forgó uniós irányelvnek.

A január 1-jével hatályba lépett módosítással a munkaidőkeretet 36 hónap átlagában kell figyelembe venni, és csak utána kell elszámolni a dolgozóval. Így előfordulhat, hogy a napi és heti kötelező munkaidőnek, heti pihenőidőnek csak a munkaidőkeret átlagában kell érvényesülnie, és a túlmunkával kapcsolatos költségeket is csak három év után kell rendezni. A MaSzSz hozzátette, hogy a törvény módosítása ugyanakkor szétválasztja a munkaidőkeret hosszát - ami 36 hónapra nő -, valamint a heti 48 órás maximális munkaidő számítására irányadó referencia időszakot, amely marad 12 hónap. A jogalkotó álláspontjuk szerint így kívánt megfelelni a vonatkozó uniós irányelv tételes jogi rendelkezéseinek. A szakszervezet szerint ez a lépés egyúttal azt is mutatja, hogy
a magyar kormány meglehetősen sajátos módon értelmezi az európai közösségi norma minimumszabályait.

Kordásék arra is felhívták a figyelmet, hogy a munka törvénykönyvének módosítása sérti a munkaidő-irányelv rendelkezéseit, és a gyakorlatban ez a túlzottan hosszú időtartam (36 hónap) a munkavállalóra terheli a túlmunka elszámolásának kockázatát, és a jelenleginél is súlyosabb helyzetbe hozza a munkavállalót a munkaidőkeret lejárta előtti munkaviszony - illetve a vállalkozás - megszűnésének egyes eseteiben.
Szerző

Összellenzéki tüntetés volt Újpesten a rabszolgatörvény és a Fidesz-rezsim ellen

Publikálás dátuma
2019.02.01. 19:35
Trippon Norbert
A kerület korábbi alpolgármestere, Trippon Norbert arról beszélt, egységben, egy jelölttel le lehet győzni a Fideszt Újpesten és "ott fönt" is.
Egységes ellenzéki tüntetés volt péntek este Újpesten a városháza előtt, ahol az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, és a Momentum képviselői mellett civilek is színpadra álltak - tudósít a HírKlikk. A közös demonstráció résztvevői tiltakoztak a rabszolgatörvény, a kormányzati és önkormányzati propaganda, valamint a helyi fideszes rezsim ellen.

A tüntetésen Trippon Norbert, korábbi újpesti alpolgármester, az MSZP kerületi szervezetének elnöke elsősorban a helyi közszolgáltatások hiányosságaira hívta fel a figyelmet.
"Az útjaink kátyúsak, az utcáink koszosak, a szelektív szeméttel teli konténereket hetekig nem volt, aki elszállítsa, a Duna partunk dzsuvás"

– sorolta, amire a hallgatóság "Szemét Fidesz!" skandálása volt a válasz.

Összellenzéki tüntetés Újpesten
"Mindent eladnak és eladnának, mindent beépítenek és beépítenének, a zöldet is kivágnák és betonba öntenék a kerületet" – folytatta a fideszes városvezetés bűnlajstromát a szocialista politikus. Példaként az Ady Endre Művelődési Központ eladásának egészen friss ügyét említette, amely intézmény jóval a piaci ár alatt kelt el. „Ki fogjuk vizsgálni!” – jelentette ki Trippon Norbert, majd úgy folytatta: ha a kerületi ellenzék azt akarja, hogy Orbán bukjon 2022-ben, akkor előbb Wintermantel Zsoltnak (Újpest jelenlegi, fideszes polgármesterének) kell buknia 2019-ben. 
„Együtt, egységben és egy jelölttel le tudjuk győzni őket ott fönt, és itt Újpesten egyaránt”

– jelentette ki.

Szerző

A tervezettnél 3,2 milliárddal drágábban épít uszodát Mészáros cége Zalaegerszegen

Publikálás dátuma
2019.02.01. 19:08

Fotó: Népszava
... pedig már az eredetileg tervezett 5,6 milliárd forintos összeg sem volt éppen alacsony. A munkát elnyerő ZÁÉV hivatalosan január óta tartozik Magyarország leggazdagabb emberének érdekeltségébe.
Az eredetileg becsült 5,6 milliárd forint helyett 8,8 milliárd forintért épül fel az új uszoda Zalaegerszegen - szúrta ki az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítőben. A portál emlékeztet, a Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházást az immár Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte el.

A tervek szerint a munkát a ZÁÉV a kültéri medence bontásával kezdi, majd a második ütemben elbontja a meglévő uszodaépület, és felhúzza az új létesítményt. Amíg ez el nem készül, a kültéri medence működését ideiglenes sátorfedéssel és ideiglenes öltözőkkel biztosítják. A beruházás harmadik ütemében pedig a strandépületet újítják fel. A ZÁÉV a munkálatok egy részét alvállalkozók bevonásával végzi majd el.

Az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóban az áll, hogy
az új fedett sportuszoda megfelel majd a FINA előírásainak, és nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz.

Az új uszodában helyet kap egy 10 pályás versenymedence, egy merülő medence, egy melegvizes tanmedence, és egy kültéri medence is. A létesítményhez egy háromszintes, 270 fős lelátó is tartozik majd. Az Átlátszó korábban a közbeszerzések alakulását nyomon követve úgy számolt, hogy 2017-ben a ZÁÉV 430 milliárd forint értékű tendert nyert el, ezzel abban az évben a második lett a "kormányközeli vállalkozók közbeszerzési versenyén". 2018-ban azonban visszaesett a hatodik helyre, így most örülhetnek a január óta hivatalosan is a volt felcsúti polgármester érdekeltségébe kerülő cégnél, hogy 2019-et egy ilyen jól, sőt egyre jobban, fizető munka elnyerésével indították.
Szerző