Előfizetés

Az Európai Parlament elismerte elnöknek Juan Guaidót Venezuela elnökének

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 15:33

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Az Európai Parlament csütörtökön a venezuelai alkotmány értelmében az ország legitim ideiglenes elnökének ismerte el Juan Guaidót.
A 439 szavazattal, 104 ellenszavazat és 88 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők teljes támogatásukról biztosítják a nemzetgyűlést mint Venezuela egyetlen legitim demokratikus testületét, amelynek hatásköreit helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani, beleértve a képviselők előjogait és biztonságát is - közölte az Európai Parlament (EP) Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. Juan Guaidó elnökként való elismerését követően az Uniónak és a tagállamoknak a legitim hatóságok által kinevezett képviselőket is el kellene ismernie az EP szerint.
Guaidó közben az El País baloldali spanyol napilapnak úgy nyilatkozott, nem fenyeget polgárháború Venezuelában, ugyanis a venezuelai lakosság 90 százaléka változást akar. Az újság internetes oldalán megjelent telefonos interjúban az ellenzéki többségű törvényhozás elnöki tisztségét betöltő politikus elismerte: ma még fennáll az erőszak kockázata, az elmúlt egy hét alatt több tucat fiatalt gyilkoltak meg. Azonban az erőszakról azok beszélnek, akik táplálják, "Maduro és rezsimje" a rendőrség különleges egységein és a paramilitáris csoportokon keresztül - fejtette ki. Juan Guaidó véleménye szerint "Maduro egy diktátor", akire nyomást kell gyakorolni társadalmilag és nemzetközileg is.

Kritizálták a kutyáját, ezért kezdett fegyveres ámokfutásba a házmestert agyonlövő korzikai gyilkos

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 14:45

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
A 66 éves férfi előbb elbarikádozta, majd főbe lőtte magát - de csak miután végzett a házmesterrel és súlyosan megsebesítette több szomszédját.
Öngyilkos lett csütörtökre virradóra az a férfi, aki szerdán egy ember megölt és további ötöt megsebesített fegyverével a Franciaországhoz tartozó Korzikán, Bastia egyik déli kerületében - közölték rendőrségi források. A támadás után a férfi a lakásában elbarikádozta magát, majd amikor az épületet körbevevő rendőrök beavatkoztak, főbe lőtte magát a fegyverével.
A tragédia hátterében az a konfliktus áll, amely a támadó kutyája miatt a szomszédokkal robbant ki.

A 66 éves Joseph Orsonit - akit fegyverrel elkövetett köztörvényes bűncselekmények miatt korábban többször elítélték - a ház lakói magának való embernek tartották, aki csak a kutyájával beszélgetett.
A férfi szerda délután 4 óra után a ház előtt hasba szúrta egy tapétavágóval az egyik szomszédját, egy 23 éves férfit, aki súlyosan megsebesült. A két férfi évek óta rossz viszonyban volt Orsoni kutyája miatt. Az állat néhány hónappal korábban megharapta a megtámadott szomszéd 20 éves barátnőjét - mondta a francia hírügynökségnek Caroline Tharot bastiai ügyész. Orsoni a szomszéd barátnőjét is megsebesítette a karján a tapétavágóval, majd hazament a vadászfegyveréért, és az épületben, illetve az utcán kezdett lövöldözni. Négy rendőrre is célzott, közülük az egyiket súlyos sebesülésekkel szállították kórházba.
Az ámokfutásban négyen sebesültek meg lövésektől, közülük egy ember, a lakóház 55 éves házmestere belehalt a lábán okozott sérülésekbe

 - jelezte az ügyészség. A sebesültek között van a támadó további két szomszédja, egy 65 éves nő, aki az arcán és a fején, valamint egy 41 éves nő, aki a fején és a vállán sérült meg könnyebben, valamint egy férfi, akit a karján szúrt meg a támadó.
A lövöldözés után Orsoni elbarikádozta magát az épületben, amelyet a csendőrség és a rendőrség körbekerített. A férfi valamivel éjfél után lett öngyilkos, amikor a rendőrök éppen behatoltak az épületbe. Négy lövés dördült, az első hármat Orsoni a rendőrök irányába lőtte, a negyedikkel pedig véget vetett az életének.
A Bastiában 1953-ban született férfit korábban kétszer elítélték, 2001-ben Ajaccióban, 2012-ben pedig Bastiában fegyveres erőszakért és halálos fenyegetésért.

Bírósági ítélet fejezte le a román hadsereget

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 13:54
Bukaresti katonai parádé 2018 decemberében - Illusztráció
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
Veszélybe kerülhetnek Románia külföldi katonai missziói a döntés miatt. Mindez éppen a NATO-főtitkár látogatása idején történik.
A bukaresti ítélőtábla felfüggesztette csütörtökön azt az elnöki rendeletet, amely meghosszabbította a román vezérkari főnök mandátumát, így a román hadsereg vezető nélkül maradt. Klaus Iohannis román elnök a tavalyi év utolsó napjaiban hosszabbította meg elnöki rendelettel Nicolae Ciuca tábornok mandátumát, miután nem fogadta el a román szociálliberális kormány által javasolt jelöltet. A román kormánnyal nyílt belpolitikai konfliktusban levő elnök arra hivatkozva utasította el a védelmi miniszter javaslatát, hogy "nem felelt meg a törvényes követelményeknek". Gabriel Les védelmi miniszter Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra.
Nicolae Ciuca tábornok mandátuma december 31-én járt le, Iohannis ezért meghosszabbította elnöki rendelettel a kinevezését. A kormány a közigazgatási bíróságon támadta meg, két pert is indítottak, egyiket a rendelet azonnali felfüggesztése érdekében. A csütörtöki ítélet elrendelte a Iohannis által kiadott rendelet felfüggesztését mindaddig, amíg az érintett bíróság érdemben tárgyal annak tartalmáról. Az első tárgyalás ebben a második perben február 12-ére van kitűzve. A mostani elsőfokú ítélet ellen öt napon belül lehet fellebbezni.
Az elnöki hivatal jogi képviselője szerint a rendelet felfüggesztése miatt veszélybe kerülhetnek Románia külföldi katonai missziói és súlyos fennakadást okozhat a román hadsereg vezetésének folyamatos biztosításában. A védelmi minisztérium jogi képviselője szerint ugyanakkor ez a veszély nem áll fenn, mert más tábornokok is elláthatják a vezérkari főnöki posztot. A román média emlékeztetett, hogy a román hadsereg éppen akkor maradt vezérkari főnök nélkül, amikor Bukarestben tartózkodik Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.