Előfizetés

A magyar Év fája indul az európai versenyen

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 15:30

Fotó: MTI / Sóki Tamás
A tavalyi Év fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája elnevezésű megmérettetésen - tájékoztatta a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t.
Az Ökotárs Alapítvány által szervezett, tavaly júliustól október végéig tartó online szavazást 4779 vokssal - több mint ezer szavazat előnnyel - nyerte meg a pécsi havihegyi templom bejárata előtt álló pécsi mandulafa.
"Janus Pannonius pécsi püspök-költő, a múzeum névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, amely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban"

- olvasható az összegzésben, amely arra is kitért, hogy a havihegyi öreg fát a JPM Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe.

 A pécsi mandulafa az Év fája versenyen - a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva - első helyezést ért el 2018-ban, így a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen.
A megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, illetve a második helyezést is sikerült többször elnyerni. Az online szavazás pénteken kezdődik, az eredményhirdetés március 19-én lesz.

Medvés állatkerti programok a hétvégén: kiderül, mikor lesz tavasz

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.31. 11:11

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A Budakeszi Vadasparkban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Pécsi Állatkertben és Miskolcon is programokkal várják a közönséget hétvégén, hiszen a néphiedelem szerint Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén jósolják meg a barlangjukból előbújó medvék, hogy hosszú vagy rövid télre lehet-e számítani.
Budakeszi Vadaspark látogatói szombaton Romulus-t és Tibort, a kert két medvéjét figyelhetik meg, de a tavaszváró szombati programsorozat részeként állattréningek és klímaváltozás hatásairól szóló előadások, készségfejlesztő programok is várják a látogatókat - közölte a vadaspark.
A Fővárosi Állat- és Növénykert a péntektől vasárnapig tartó Mackófesztiválon családi programokkal és látványetetésekkel várja a közönséget. A mackójelmezben, vagy játékmackójukkal érkező gyerekek ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják a kertet. A fővárosi intézményben szombat délelőtt tartják a medveárnyék-észlelést, majd látványetetésekre kerül sor a nagyobb és kisebb testű medvefajoknál. A vörös macskamedvéknél, vagyis a kis pandáknál kezdődik reggel az etetés, majd a barnamedvék és az ormányosmedvék következnek, később a jegesmedvéknél és az oroszlánfókáknál lesz etetés, ahol később játékos jegesmedve-orvoslási bemutatót is tartanak. A Nagyszikla belsejében, a Varázshegy bemutatótereiben mesekoncert, zenés bábelőadás, mackós arcfestés lesz, de számos érdekességet meg lehet tudni majd a medvékről is. Egy állatbemutató keretében a mosómedvével, az ormányosmedvével és a mézmedveként is emlegetett farksodróval ismerkedhet meg a közönség.
A Pécsi Állatkertben a hétvégi medvenapok programját Nikoláj, a barnamedve nyitja az időjárás megfigyeléssel, majd mindkét napon ragadozótúrára várják az érdeklődőket. Ennek keretében a barnamedvéket, az aranysakálokat, az uhukat, a tűzrókákat, az európai borzokat és a kárpáti hiúzokat lehet megtekinteni vezetett programon. Ezt követően a növényevő hüllők etetésére és simogatására kerül sor a főépületben. A borjúfókáknál tréninggel egybekötött etetést szerveznek, valamint szintén látványetetésekkel készülnek az oroszlánoknál és a ragadozó gyíkoknál is. Délután patás-túrára várják az érdeklődőket, amelyen az alpakákat és az amerikai bölényeket lehet megsimogatni, végül szintén az akváriumok lakóit, az ormányos medvéket, a borjúfókákat, a krokodilokat és a mosómedvéket etetik meg a kert dolgozói, a látogatók részvételével.
Miskolcon a barnamedvék, Dorka és Borka barlangjánál lesz időjárás-észlelés, majd a vizes élőhelyek február 2-i világnapjához kapcsolódva a kétéltűek védelméről tart előadást Szitta Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportjának elnöke a az állatkert oktatótermében.
A néphagyomány szerint február 2-án, ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, így hosszúnak ígérkezik a tél. Ha felhős, borús időre ébred, akkor hamarosan beköszönthet a tavasz.

Ultimátumot kaptak a gyorséttermek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 17:17
Illusztráció
Fotó: Foodcollection GesmbH / AFP
Klímafenntarthatósági program kidolgozására szólította fel a portfóliójába tartozó legnagyobb gyorsétteremláncokat, az összesen 6500 milliárd dolláros vagyont kezelő Aviva Investors, a BMO Global Asset Management és az Aegon Asset Management.
Márciusig a gyorséttermeknek a vízfelhasználás fenntarthatósága mellett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is meg kell tervezniük. Ráadásul úgy, hogy a vállalati klímastratégiákat nyilvánosságra is kell hozniuk. A felszólításhoz mellékelt, tudományos érveket felsorakoztató FAIRR-jelentést a brit befektetési bankár és filantróp Jeremy Coller alapítványának kutatói állították össze. A 80 nagybefektető által szignált levél a 16 ország vezető mezőgazdaság-, társadalom- és orvostudományi kutatóit, valamint ökológusait tömörítő nemzetközi EAT Alapítvány friss jelentésére hivatkozik. Ez alapján a Föld ökológiai stabilitását leginkább az emberiség fenyegeti, végső pusztulásának elkerüléséhez pedig globális mezőgazdasági forradalmat kell végrehajtania. Ehhez a termelés és előállítás fenntartható hozamnövelése mellett a táplálkozást is radikálisan át kell alakítani – írta a Qubit a BBC alapján.
A befektetői csoport nem a húsról akarja lenevelni a gyorséttermeket, illetve vendégeiket. Az EAT bolygódiétának (planetary diet) elnevezett, átlagosan napi 2500 kalóriás étrendben is szerepel marhahúsból készült hamburger, sertés- és baromfitermék, illetve hal is. Azt azonban mindenképpen el akarják érni, hogy a globális piaci szereplők olyan ellátási láncot dolgozzanak ki, amelyek az éttermeik helyi adottságainak figyelembevételével szerzik be az alapanyagokat, és a közvetlen, illetve tágabb környezetüket legkevésbé terhelően szervezzék munkafolyamataikat. A felszólítás mellékleteként elküldött FAIRR-jelentés felhívja a címzettek figyelmét arra is, hogy az egészségügyileg optimális fehérjebevitel nemcsak húskészítményekkel oldható meg. Diófélékkel és tejtermékekkel – tejjel, vajjal, sajtokkal – a nagy részük kiváltható, növényi eredetű élelmiszerekkel kiegészítve pedig a gyorsételek piaca is fenntarthatóvá alakítható. 
A lap a Financial News alapján azt írja, egy másik befektetői koalíció az ENSZ decemberi katowicei klímacsúcsán az energiaipar szereplőit szólította fel a klímatudatos cselekvésre, valamint hasonló cselekvési tervek kidolgozására és közzétételére.