Előfizetés

Fogy a BKV-dolgozók türelme, mivel sehol sem tartanak a bértárgyalások

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:46
Fotó: Tóth Gergő
Az egyik szakszervezet szerint a cég már tavaly azt kommunikálta, elkezdődtek az egyeztetések, miközben még nem tett semmilyen ajánlatot a munkavállalóknak, akik 15%-os béremelést akarnak.
Rohamosan fogy a BKV-sok türelme, mert még mindig nem tudják, kapnak-e egyáltalán béremelést, s ha igen, milyen mértékűt - írja internetes változatában a 168 Óra. A vezérigazgató még nulla százalékos ajánlatot sem tett, az viszont már kiderült, ha tehetné, még többet túlóráztatná a járművezetőket. Egyszerűen nem igaz a cég sajtóirodájának már hetekkel korábban tett nyilatkozata, miszerint megkezdődtek a bértárgyalások – idézi az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) közleményét a portál. Annak ellenére, hogy a BKV vezérigazgatójának korábban azt ígérte, január végére megszülethet a bérmegállapodás a cégnél, még el sem kezdődtek az érdemi tárgyalások – közölte Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke, aki felháborítónak tartja, hogy a cég sajtóosztálya már tavaly kiadott egy nyilatkozatot, miszerint megkezdődtek a bértárgyalások. 
Ez enyhén szólva csúsztatás, keményebben, de tényszerűen viszont: hazugság –

fogalmaz az elnök.

Az EKSZ már tavaly szeptemberben, a szakszervezetek közül elsőként kérte fel a vezérigazgatót a tárgyalások megnyitására, ám erre érdemben a mai napig nem került sor. Voltak ugyan megbeszélések a vezérigazgatóval, de ezeken mindössze a munkavállalók követelése, a 15 százalékos béremelés megismételt bejelentése hangzott el. A munkáltató viszont semmilyen ajánlatot nem tett. Arról viszont szó esett, hogy a BKV-nál „lehetőséget teremtenek” majd arra, hogy az emberek akár 330-340 túlórát is vállaljanak. Erre várhatóan csak 2020-tól nyílik lehetőség, hiszen erre az évre már tavaly év végén megállapodást kötött a munkáltató a dolgozókkal. Naszályi ismét leszögezi: nem végtelenül sok túlórával, hanem megfelelő bérekkel kell megbecsülni a dolgozókat, s biztosítani számukra a megélhetést. A járművezetők már így is leterheltek, s naponta utasok ezreinek az életéért és biztonságáért felelnek, ezért végtelenül kockázatos még többet dolgoztatni őket – érvel az elnök.

Egyre több a droghoz kapcsolódó bűncselekmény

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:43

Fotó: Shutterstock
A szerhasználat változik, a szintetikus anyagok kíméletlenül tarolnak.
Egyre több és több 2012 óta a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, derül ki a KSH statisztikájából. Ezzel párhuzamosan a szerhasználat az utóbbi időben átalakult: jelentősen csökkent ugyan a marihuána fogyasztása, miközben az utóbbi években több száz új pszichoaktív szert azonosítottak - derült ki a Nemzeti Drog Fókuszpont által, minden évben elkészített, 2018-as, azaz 2017-es adatokat tartalmazó jelentéséből. A 2017-es év leggyakrabban használt szere az új varázsdohány, aminél kannabinoidos hatóanyagot dohányra impregnálják. Az anyag először a börtönökben jelent meg, 2017-ben már az utcán is hozzáférhető volt. Egy másik új, kevésbé elterjedt forma a fogpiszkáló, azaz a szintetikus kannabinoidokkal átitatott fadarabkát kis darabokban vagy lereszelve sodorják cigarettába, és szívják el.

Hozzáférés

A lefoglalási adatok alapján Magyarországon a növényi kannabisz (marihuána) használata a jellemző, valamint kisebb mértékben a hasisé, amelyhez jóval nehezebb hozzáférni. Az utcai árakat felmérő kérdőíves kutatásból az derült ki, hogy bár a kannabisz-származékok hozzáférhetősége igen magas, a válaszadók szerint magasabb hatóanyagtartalmú szerhez nehezebben vagy drágábban, és főleg a fővárosban lehet hozzájutni. Ezzel szemben több válaszadó is úgy vélte, hogy a szintetikus kannabinoidokhoz rendkívül könnyű a hozzáférés, és rendkívül olcsók ezek az anyagok. 

Kipróbálás

A jelentés szerint a 18-64 évesek tizede, a 18-34 éves fiataloknak pedig majdnem az ötöde fogyasztott élete során valamilyen tiltott drogot. A felnőtt népességben a legtöbben marihuánát vagy hasist próbáltak, és a többi szerhez képest kimagasló az ecstasy fogyasztásának értéke is. A két legnépszerűbb szert jelentős elmaradással követik a szintetikus kannabinoidok, az amfetamin és a dizájnerdrogok.

Középiskolások

A 9-10. évfolyamosok körében még 2015-ben is a marihuána volt a legelterjedtebb kábítószer. A második helyen az akkor először kérdezett szintetikus kannabinoidok álltak. A harmadik helyen az orvosi javaslat nélkül szedett nyugtatók/altatók, illetve ezek alkohollal történő együttes fogyasztása volt. A szintén először kérdezett, hangulatjavító szándékkal bevett fájdalomcsillapítók is népszerűek voltak a tanulók körében. Hatodik helyen a szerves oldószerek belélegzése szerepel. Az amfetamin, a valaha legtöbbek által használt kábítószer így a hetedik helyre került. Elterjedt volt még az ecstasy, a kokain és az LSD fogyasztása is. A dizájner drogok másik nagy csoportjának, a szintetikus katinonoknak a fogyasztása kevéssé volt jellemző a középiskolásokra. A 16 éves diákok körében a korábbi tendencia 2015-re megfordult: a vizsgált szertípusok kipróbálási értéke a 2011-es eredményekhez képest csökkent. A legnagyobb mértékben, 32,5 százalékkal, a marihuána elterjedtsége esett vissza. Ugyanakkor a megjelentek a dizájnerdrogok, főleg a szintetikus kannabinoidok, ám szerváltás nem következett be.

Többfélét is?

Átalakul az intravénás szerhasználat is. Míg a tűcsere-programok kliensei 2010 előtt mintegy fele-fele arányban injektáltak heroint vagy amfetamint, addig 2016-ban már 74 százalékuk elsődlegesen valamilyen új pszichoaktív szert használt. Az adatok alapján a heroin-, és az amfetaminfogyasztók körében is kimutatható volt a szerváltás.  
A felnőttkorú népességben végzett, 2015-ös vizsgálat eredményei szerint a 18-64 éves népességben a valaha drogot használók harmada a vizsgált 14-féle szer közül csak egyfélét próbált ki. Másik harmaduk kettő, ötödük azonban háromnál többféle droggal is próbálkozott már. A hatféle klasszikus drog (kannabisz, ecstasy, amfetamin, kokain, heroin, LSD) esetében a valaha használók közel kétharmada csak egyféle, 7,2 százalék pedig több mint háromféle drog fogyasztásával próbálkozott. A különböző fogyasztási típusok szétválasztására végzett elemzésből az derült ki, hogy míg a gyógyszer-, illetve a kannabiszhasználat önálló, illetve a fiatal felnőttek körében jellemző fogyasztói magatartásként van jelen a magyarországi droghasználatban, addig az újfajta pszichoaktív szerek használata a polidroghasználat részeként jelenik meg, és nem képez önálló használói csoportot.

Csaknem százmillióért bérelték tavaly a ferihegyi VIP-kormányvárót, és ebben nincs benne minden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:37

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Sokba kerül, hogy kényelemben időzhessenek a gépük indulásáig.
A ferihegyi repülőtéren létezik egy, az állami vezetők számára fenntartott, kormányváróként ismert, közpénzből bérelt VIP-lounge. A HVG számára a külügyminisztérium közérdekű adatigénylés után kiadta a vonatkozó szerződéseket, amiből kiderül, hogy a tárca évente nettó 301 ezer eurót fizet a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nek a bő 400 négyzetméteres váró béreltéért és karbantartásáért. Ebben nincs benne a rezsi, amit szintén a külügy fizet. A lap szerint csak tavaly 250 millió forintba került, hogy a kormányváró vendégei kényelemben időzhettek gépük indulásáig. A szerződés 2027. június 30-ig szól.