Rabszolgatörvény – Felülvizsgálják az önkormányzatok tiltó határozatát

Publikálás dátuma
2019.01.30. 11:37

Fotó: Csortos Szabolcs
Jogsértés alapos gyanújára hivatkoznak, több kormányhivatal is vizsgálódik.
Jogsértés alapos gyanúja miatt a Veszprém megyei kormányhivatal elkezdte az önkormányzati határozatok felülvizsgálatát – közölte a hivatal a hvg.hu megkeresésére. A portálnak ugyanezt írta a Tolna megyei kormányhivatal, cikkük megjelenése után pedig a Csongrád megyei hivatal is jelezte, hogy vizsgálatot indítottak. A kormányhivatalokat azt követően keresték meg, hogy Tarlós István jogászokra hivatkozva közölte, jogszabályt (konkrétan a munka törvénykönyvét) sértene a Fővárosi Közgyűlés, ha megtiltaná az önkormányzati cégeknek a túlóratörvény alkalmazását. Mint megírtuk, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a DK fővárosi képviselői közösen léptek fel a rabszolgatörvény néven híressé vált módosítás ellen, mikor benyújtották a Közgyűlés elé a javaslatukat arról, hogy Budapest sem hivataliban, sem cégeinél ne kényszerítse 400 órányi túlmunkára az alkalmazottakat. Ám a javaslatot napirendre sem vette a Közgyűlés. Elsőként egyébként Szeged szavazta meg, hogy nem alkalmazza a túlóratörvényt. A dél-alföldi városon kívül aztán AjkaDombóvár, Salgótarján, Szombathely, a fővárosban pedig a XIV., a XV. és a XX. kerület is jelezte, hogy nem kér a rabszolgatörvényből. A hvg.hu szerint most az ajkai és dombovári döntéseket vizsgálják felül a kormányhivatalok.
Szerző
Frissítve: 2019.01.30. 11:53

6,95 milliárd közpénzt költött propagandára a kormány 2018 utolsó hónapjaiban

Publikálás dátuma
2019.01.30. 11:13

Fotó: Népszava
Nyilvánosak a tavalyi év utolsó negyedévének számai: 14,7 milliárd forintot költött el az NKOH egyetlen ember cégein keresztül.
14,7 milliárd forintot költött reklámokra a kormány 2018 utolsó negyedévében - írja az Átlátszó. A Miniszterelnöki Kabinetiroda irányítása alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) az uniós közbeszerzési értesítőben számolt be, hogyan szórta két marékkal a pénzt.
Az összeg majdnem fele, 6,95 milliárd forint közpénz a kormány politikai hirdetéseire ment el.

A többi 8 milliárd állami cégek és hivatalok hirdetéseire, többek közt az Exim, az MVM és a sorosozó Magyar Posta reklámkampányaira kellett. A költések toplistájának első három helye a következőképp alakult:
  • a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség számára 2,4 milliárd forint;
  • az ÁKK Zrt. állampapírok értékesítését segítő reklámügynökségi és médiaügynökségi feladataira 1,47 milliárd;
  • a Családok Éve 2018-as kommunikációs kampányának III. ütemére 700 millió.
Minden szerződés egy keretmegállapodásnak része, melynek éves összege 25 milliárd forintról indult, de aztán megtöbbszöröződött. A keretmegállapodást eredetileg Csetényi Csaba, Kuna Tibor, és Balásy Gyula cégeivel írta alá az NKOH, de 2018 nyarán szerződést bontott Csetényivel és Kunával. Azóta tehát Balásy az állam egyetlen reklámpartnere. Cégei, a New Land Media Reklám Kft. és a Lounge Design Kft. 2017-ben 2,3 milliárd forint tiszta hasznot termeltek, a tavalyi adatok még nem ismertek.
Szerző

A sűrű köd miatt nem jár a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.30. 10:58
A Libegő rossz időben nem jár
Fotó: Németh András Péter
Az előrejelzés szerint napközben mindenhol javulnak a látási viszonyok, de este ismét köd képződhet.
Nem üzemel a köd miatt a Libegő – közölte szerda délelőtt a Facebook-oldlaán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint egyébként napközben mindenhol javulnak a látási viszonyok, majd éjjel ismét többfelé képződik párásság, helyenként köd, amely csütörtökön a legtöbb helyen fokozatosan megszűnik. 
Szerző