Elnyelheti a föld Teheránt

Publikálás dátuma
2019.01.30. 16:16
Illusztráció
Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency / AFP
Az évtizedek óta tartó szárazság miatt süllyed a talaj az iráni főváros környékén. A kialakuló víznyelők és repedések már a környék épületeit és vízvezetékeit is károsítják.
A tartós, nagyjából három évtizede tartó aszály miatt süllyed a talaj és egyre több víznyelő és kilométeres repedések keletkeznek Teherán környékén - írta a 24.hu a Live Science cikke alapján. Egy tavaly decemberben bemutatott vizsgálat szerint az aszály miatt a régió talaja igen gyorsan, évente mintegy 25 centiméterrel süllyed. A legújabb elemzés is hasonló eredményre jutott, évente 22 centiméter az ereszkedés mértéke. 
A talaj süllyedése, illetve a kialakuló víznyelők és repedések már a környék épületeit és vízvezetékeit is károsítják, a folyamat a repülőtereket, olajfinomítókat, autópályákat és a vasútvonalakat is fenyegeti.

A szárazsággal párhuzamosan a lakosság létszáma is emelkedik, így a ma már 8,5 milliós lakosú városnak a vízszükséglete is folyamatosan nő. A kevés csapadék miatt vizet csak a föld mélyéről lehet nyerni, az azonban évről évre egyre sósabb, ami tovább szárítja a talajt. A szakértők szerint a talajban sok helyen már olyan mértékű a károsodás, hogy hiába is érkezne nagyobb mennyiségű csapadék, a helyi kőzetek nem tudnának elegendő nedvességet felvenni.
Szerző
Témák
Teherán
Frissítve: 2019.01.31. 06:51

Jégmentessé válhatnak az északi félteke tavai a klímaváltozás miatt

Publikálás dátuma
2019.01.29. 15:15
Illusztráció
Fotó: Vladimir Smirnov / AFP
Eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén lévő több ezer tó felszínéről a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt - figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a jég eltűnése komoly hatással lesz a tavak környékén élő több millió ember életére, valamint fenyegetést jelenthet az ivóvízellátásra és a halfajokra is.
Kanada, az Egyesült Államok és Európa északi területein jelenleg csaknem 15 ezer olyan tó van, amelyre az időszakos jégtakaró a jellemző a téli hónapokban. Ez azt jelenti, hogy ezek a tavak csak a hidegebb teleken fagynak be, és a melegebb teleken jégmentesek maradnak - írja a BBC hírportálja.    Ez a jelenség már most problémát jelent az érintett tavak környékén élő közösségek számára, amelyek az élelemszerzés és a társadalmi kapcsolataik tekintetében is rá vannak utalva a befagyott tavakon áthaladó utakra. A kutatók továbbá a klímaváltozás egyik fontos, hosszú távú "jelzőjeként" tekintenek a tavak jégborítására. A Nature Climate Change című folyóiratban publikált mostani tanulmányban, amely a tavak jégveszteségéről készített eddigi legátfogóbb elemzés, a kutatók azt állítják, hogy a jövőben még több tó válhat jégmentessé a téli hónapokban.
 A szakemberek szerint amennyiben sikerül a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni a század végéig, akkor több mint 35 ezerre fog nőni azoknak a tavaknak a száma, amelyeken az időszakos jégtakaró lesz a jellemző a téli hónapokban. Ez 394 millió, az érintett tavaktól nagyjából egy órányira élő emberre lenne hatással. A legrosszabb forgatókönyv szerint pedig - amelyben a század végére 8 Celsius-fokkal melegszik a globális átlaghőmérséklet -, az érintett tavak száma 230 400 lenne. A tanulmány készítői szerint ez nem egy hosszú távú előrejelzés, hanem már most érezni a felmelegedés hatásait.
"Ez most történik - az észak-amerikai Felső-tó például már nem fagy be minden télen. A Nagy-tavakat is elérte a változás"

- mondta a tanulmányt vezető Sapna Sharma, a torontói York Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a világ minden tájáról van már példa olyan tavakra, amelyek ezen a nagy változáson mennek keresztül.

A tavak jégborításának eltűnése nem csupán a szabadtéri korcsolyázás vagy a jég alatti halászat végét jelenti, hanem komoly hatással van a környezetre is. Azok a tavak, amelyek nem fagynak be, nagyobb mennyiségű vizet veszíthetnek el a párolgás révén. A télen jégmentes tavak tavasszal gyorsabban melegszenek, aminek hatására könnyebben beindulhat az ártalmas algavirágzás és emellett csökkenhet a víz oxigéntartalma, ami hatással van az élővilágra. A kutatók megállapították, hogy a tavak téli jégtakarójának legnagyobb ellensége a levegő hőmérséklete, ugyanakkor a tó alakja és mélysége is befolyásolja a jégborítás kialakulását.
Szerző

Pöckölés helyett: zsebre vágott cigicsikk

Publikálás dátuma
2019.01.29. 09:50
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Zsebhamutartó használatát javasolja a Cigicsikkmentes február elnevezésű kampány szervezője a cigarettavég környezettudatos gyűjtésére.
Sok cigarettázónak probléma: mit tegyen csikkel. A lehető legrosszabb, ha eldobja, ugyanis egy dekk akár 500-1000 liter vizet is beszennyez. A második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyaghulladékban ráadásul majdnem négyezerféle káros anyag is keletkezhet. A Hulladékvadász szerint az egyik legegyszerűbb, környezettudatos megoldás, ha a csikket egy, zsebbe rakható, légmentesen zárható fémdobozba gyűjti a dohányos .
Hamarosan indul a Cigicsikkmentes február elnevezésű kampány, amelyet a JÖN Alapítvány indít a cigarettavég elpöckölése ellen.
Szerző
Témák
cigaretta csikk
Frissítve: 2019.01.29. 12:11