Előfizetés

A lengyel hatóság nem mond semmit az oroszbarát kárpátaljai támadókról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 19:32
Támadás az ungvári KMKSZ-iroda ellen 2018 februárjában
Fotó: Nemes János / MTI
A kárpátaljai magyarok vezető politikusa szerint tisztázni kell, kik gyújtották fel tavaly februárban az irodájukat, de ha "esetleg külső erők" is voltak, az ukrán szélsőségesek erősödése ettől még tény.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is csak a sajtóból értesült arról, hogy a szervezet ungvári irodája elleni tavaly februári támadás feltételezett tetteseit Lengyelországban fogták el és állították bíróság elé - tudtuk meg Brenzovics Lászlótól, a KMKSZ elnökétől. A jogászuk azóta már megírta a lengyel illetékeseknek a szükséges beadványokat, melyekben - sértett félként - tájékoztatást kérnek az ügy állásáról, ám választ egyelőre nem kaptak.

Január közepén derült ki, hogy
a lengyel hatóságok három ismert, szélsőjobboldali, oroszbarát lengyel aktivistát gyanúsítottak meg a támadással.

Az egyikük sajtóinformációk szerint azt vallotta a krakkói bíróságon, hogy Manuel Ochsenreiter putyinista német újságíró rendelte meg az iroda felgyújtását, akitől az elkövetők pénzt is kaptak az akcióra. A történtekkel kapcsolatban a magyar külügy a kezdetektől Ukrajnára mutogatott, mondván, északkeleti szomszédunknál előtörőben vannak a szélsőségesek. Az új fejlemények napvilágra kerülése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium csak szűkszavúan nyilvánult meg, mint írták: " elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy védjék meg a magyar embereket, tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyar közösség biztonságáért. Az elkövetőknek pedig természetesen meg kell kapniuk a méltó büntetést a gyalázatos tettükért." Vagyis ekkor már nem említették az ukrán szélsőségeseket, ami azt sugallja, hogy ők sem zárhatják ki, hogy más szálak is vannak az ügyben.
Brenzovics László szerint egyébként még ha a szóban forgó támadáshoz "esetleg külső erőknek" is közük volt, ami jelenleg tisztázásra vár, az ukrajnai szélsőségesek erősödése ettől függetlenül is dokumentálható tény. Az elnök emlékeztetett, a KMKSZ ungvári irodája ellen két merénylet is volt tavaly februárban, a másiknál, ahol valakik robbanószerkezetet helyeztek el az épület ablakánál, a már elfogott feltételezett elkövetők ukrán állampolgárok, leszerelt ATO-s (terrorellenes műveleti) katonák. Az ő ügyüket az ungvári bíróság tárgyalja.

Az ügyben az "orosz szál" többek szerint azért sem zárható ki, mert a magyar kisebbség elleni támadás - az ukrán szélsőségesekre "kenve" - alkalmas lehetne arra, hogy tovább rontsa Magyarország és Ukrajna viszonyát,
ami az ukrán EU- és NATO-közeledést akadályozni igyekvő Oroszországnak éppenséggel kapóra is jöhet.

Minderről kikértük a KMKSZ elnökének véleményét is, aki azt közölte, a két ország közötti feszült viszony elsősorban a kisebbségi jogok szűkítése terén tett ukrán törvényi intézkedések miatt alakult ki, melyet tovább fokoznak a magyarellenes megnyilvánulások. Csak bízni tudnak abban, hogy a jövőben ez megváltozik.

Tűz ütött ki egy szlovéniai kórházban, két ember meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.29. 18:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy súlyos állapotban lévő sérültet kórházba szállítottak. Három betegről nem tudják, hol vannak.
Tűz ütött ki kedden délután az északnyugat-szlovéniai Jasenice településen működő kórházban – közölte a szlovén rendőrség. A tűz az egyik szobában keletkezett, az épület harmadik emeletén, ahol a palliatív ellátásban részesülő betegek voltak. A POP-TV nem hivatalos információi szerint az egyik beteg gyufával felgyújtotta magát, majd a lángokat átterjedtek egy másik betegre is. Mindketten meghaltak. Három másik páciensről még mindig nem tudják, hol vannak. Ötven beteget és a személyzetet sikerült időben kimenteni az épületből, még a tűzoltók megérkezése előtt. Egy súlyos állapotban lévő sérültet a hatvan kilométerre található ljubljanai központi kórházba szállítottak. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltóknak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.

Kilenc bányászt keresnek egy lengyelországi bányaomlás után

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.29. 18:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erős földmozgás volt az egyik nyugat-lengyelországi rézbánya mélyén, a 32 ott dolgozó vájárból kilencet egyelőre nem találtak meg a mentőalakulatok.
Erős földrengést észleltek az állami tulajdonú KGHM rézbányatársaság egyik nyugat-lengyelországi tárnájának mélyén, tart a mentőakció, még kilenc bányászt keresnek - közölte az MTI lengyel médiaértesülésekre hivatkozva. A földmozgás pillanatában az alsó-sziléziai Polkowicében működő Rudna bánya érintett szakaszán 32 vájár dolgozott. A TVP Info közszolgálati hírtelevízió úgy tudja: a már kimentett bányászok közül heten könnyebben megsérültek, kórházi vizsgálatra vitték őket. A bányamentők halálos áldozatokról nem számoltak be, de kilenc eltűnt vájárt továbbra is keresnek.