Előfizetés

Letiltotta a visszahívásos csalókat a Telenor

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.29. 18:05
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Csak néhány százaléknyi próbálkozás járt sikerrel, és többnyire azok is rövid ideig tartottak.
Visszahívásos csalássorozatott leplezett le a Telenor, az elkövetők nem tudtak nagy kárt okozni – közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel. Mint írták, a gyors hálózati beavatkozáson túl az előfizetők tudatosságának is köszönhető, hogy csak néhány százaléknyi próbálkozás járt sikerrel, ráadásul többnyire azok is csak rövid ideig tartottak. A 31 országra kiterjedő csalássorozat telefonszámainak visszahívhatóságát letiltották. A közlemény szerint az úgynevezett Wangiri-típusú csaláshullám során az elkövetők távoli országokból indítottak véletlenszerű, szolgáltatóktól független hívásokat. Bevételük akkor keletkezett, ha a visszahívás nemzetközi hálózatot igényelt, a pénzt ugyanis az emelt díjas hívások után gyűjthették be. Egyes esetekben a bevételüket azzal próbálták növelni, hogy automata fogadással vagy a vonal megszakadását jelző hang bejátszásával nyújtották meg a hívást. A Telenor azt javasolja az előfizetőknek, hogy ismeretlen külföldi számot ne hívjanak vissza, szükség esetén inkább szöveges üzenetet küldjenek a hívónak. 

Letöltendő börtönt kapott a notórius bliccelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.29. 15:25
Népszava illusztráció
Egy év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2012 és 2016 között több mint 760 alkalommal utazott jegy nélkül a MÁV-Start járatain. 11 millió forint tartozása gyűlt össze.
Alighanem Magyarország egyik legnagyobb bliccelőjének ügyében hozott ítéletet minap a Nagykátai Járásbíróság. A férfi 4 év alatt több mint 760-szor bukott le a Budapest-Nagykáta vonal valamely járatán, a jegyvizsgálók többször le is szállították a vonatról - írja az Indóház Online portál.

Számolgassunk kicsit! A fenti adatokból kiderül, hogy az illető az említett időszakban évi átlagban legalább 190-szer bukott le, vagyis úgy heti 3-4 alkalommal kapták el. Pech, mondhatnánk, bár ha az utat minden (munka)napon megtette oda-vissza, akkor nem is annyira rossz arány.
A MÁV-Start tájékoztatása szerint a bliccelő pót- és késedelmi díjakkal növelt, kamattal terhelt tartozása végül meghaladta a 11 millió forintot!

Mivel a férfi a tartozását nem volt hajlandó megfizetni, a MÁV-Start feljelentést tett a rendőrségen. A Nagykátai Járási Ügyészség által képviselt vád alapján a bíróság nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében találta bűnösnek a férfit. Ezért végül egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mellékbüntetésként pedig három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A tárgyalást vezető bíró indoklásában elmondta, hogy
a letöltendő börtönbüntetést "általános megelőző" jelleggel szabta ki a bliccelőre, azért, hogy a büntetés másokat is visszatartson a blicceléstől

– áll a vasúttársaság iho.hu-nak eljuttatott tájékoztatásában.

A bliccelő feltételes szabadságra nem bocsátható, az ítélet ellen fellebbezni is csak a büntetés mértékét illetően lehetséges, ezt a védőügyvéd meg is tette.

A bliccelésekkel kapcsolatban a portál megkereste a MÁV-Startot, a cégnél pedig elárulták, 2018-ban összességében több mint 178 ezer esetben, 500 millió forintot meghaladó értékben szabtak ki bírságot olyan utasokkal szemben, akik menetjegy váltása nélkül, és/vagy szabálytalanul vették igénybe a vonatokat. Szintén tavaly összesen 340 esetben volt szükségük a jegyvizsgálóknak valamilyen okból rendőri segítség igénybe vételére.

Irodaházban szivárgott a szén-monoxid, 38 ember került kórházba

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.29. 13:39

Fotó: Shutterstock
Rosszullét miatt riasztották a tűzoltókat az angyalföldi irodaépülethez.
Szén-monoxid szivárgás volt egy angyalföldi irodaépületben, 38 embert megfigyelés, kivizsgálás céljából kórházba vittek kedden - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A budapesti, XIII. kerületi irodaépülethez
rosszullét miatt riasztották a tűzoltókat, akik szén-monoxid jelenlétét mutatták ki.

A helyszínre kért gázszolgáltató munkatársai az épület kazánját kizárták a rendszerből. A mentőszolgálat szakemberei ötven embert vizsgáltak meg, írja a katasztrófavédelem, közülük csak 12-en nem mutatták a mérgezés tüneteit.