Halogatás, félrenézés: így taktikázná ki a kormány az EU szankcióit

Publikálás dátuma
2019.01.29. 08:23

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajóiroda
Nyomásgyakorlásnak tartja a Fidesz, hogy a jogállami normák betartását kérik számon rajtuk, és minden eszközzel akadályozni szeretnék az uniós pénzmegvonáshoz vezető folyamatot.
Az uniós tagállamok egy része azt szeretné, ha új mechanizmus alapján vizsgálnák az EU-s országokban a jogállam és a demokrácia állapotát. Nem titkoltan azért, hogy a későbbiekben ennek nyomán szankcionálhassanak is: például megvonhassák az uniós támogatásokat. A 24.hu birtokába került két, nem nyilvános kormányzati  jelentésből és az előterjesztésből az következik: a magyar kormány arra játszik, hogy ne legyen valódi jogállami kontroll. 

Ne hallgatassék meg?

Mint a lap emlékeztet rá, Január 30-án újra a magyar jogállam és demokrácia helyzete lesz a téma az Európai Parlament plenáris ülésén, a vitanapnak pedig külön aktualitást adott, hogy az Orbán-kabinet egyszerűen figyelmen kívül hagyta a túlóratörvény elleni tüntetéseket. A magyar kormány képviselete nem vesz részt az eseményen – mint mondják, a vitanap csak színjáték, az EP-választási kampány része – hivatalosan pedig azzal utasítják vissza a részvételt, hogy az Európai Unió Tanácsában formálisan még nem  hallgatták meg Magyarországot a Sargentini-jelentésről, hiába volt már háromszor napirenden „a magyar ügy”.
Csakhogy a portálhoz került dokumentumokból kiderül, a kormány nem is sürgeti a meghallgatást, és igyekszik elérni, hogy ez ne történjen meg 2019 júniusáig, azaz a májusi EP-választás utánig.
A háttérben az lehet, hogy a Fidesz szerint is komoly károkat okozna a pártnak a magyar jogállamiságról szóló vita érdemi folytatása az EP-választás előtt.

Az eljárás késleltetésére viszonylag kevés esélyük lesz, hiszen Nathalie Loiseau francia Európa-ügyi miniszter bukaresti látogatása során már kérte a román uniós elnökségtől, hogy a magyar fél formális meghallgatása mielőbb (lehetőség szerint február 21-ei ülésen) kezdődjön meg. Épp ezért, az egyik dokumentum arra is kitér, hogy az Orbán-kabinet legalább szakértői szinten kell képviselje magát a témában folytatott egyeztetéseken – , mert így „hazánk hitelesebben ignorálhatja az EP és a Bizottság alternatív javaslatait”.

Félrenézést kérnek

Az Orbán-kormány azt is fájlalja, hogy a magyar jogállamiság helyzetét civil szervezetektől kapott vélemények alapján is értékelik. Ezt kivédve azt javasolják a laphoz került előterjesztésben, hogy inkább kormányok értékeljék egymást előre meghatározott kritériumrendszer és információforrások szerint. A dokumentumban  megjegyzik, hogy ezáltal el lehetne érni, hogy olyan témák is előkerüljenek, amelyek „más tagországoknak is kellően szenzitívek”. Azaz ebben a rendszerben kölcsönösen félrenézhetnének a kormányok, és külső szakértők, intézmények nem kritizálnák őket -írja a lap.
Szerző

Nyugdíjbotrány: megalázó kényszer a bűnbaknak

Publikálás dátuma
2019.01.29. 08:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kénytelen volt a szervezetben maradni a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) tíz nappal ezelőtt bűnbaknak kikiáltott és ezért lefokozott szakmai igazgató-helyettese.   Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, a Kincstár vezetői őt nevezték meg a január 11-én botrányba fulladt nyugdíjátutalások felelőseként, bár azóta sem tudni, miben hibázhatott volna éppen ő. Gondán Csabát tegnap kiköltöztették egykori főnöki szobájából, miután elfogadta a sokkal kevesebb pénzzel (állítólag eddigi bére felével) járó lefokozását és nem hagyta ott a Kincstárt. A 62 éves szakembernek éppen a születésnapján adta át személyesen a MÁK elnöke a vezetői kinevezése visszavonását. Miután pedig egész szakmai életútját, információink szerint 43 évét a nyugdíjfolyósításban töltötte, teljes joggal gondolta úgy, hogy máshol nem kapna állást a magyar közigazgatásban. Vélhetően soha nem tudjuk meg, milyen személyes indulatok munkáltak és kiben, hogy épp őt akarják pellengérre állítani. A Nyugdíjfolyósító szakmai igazgatóhelyettesi székét egyelőre február végéig a Kincstár társadalombiztosítási és családtámogatási ellenőrzési főosztály eddigi vezetője kapta meg, de az ott dolgozók szerint az, hogy mindjárt tucatnyi embert hozott magával, azt jelzi, a MÁK vezetői véglegesnek tekintik a megbízását. Mivel a nyugdíjfolyósítás egy speciális tudást igénylő terület, ahol két-három év az összes részletszabály rutinszerű alkalmazásának elsajátítása, a régi dolgozók most azt mondják: a szakmai tudás nélkül érkező csapat megjelenése a Váci úti irodaházban azt jelzi, a Kincstár központja megkezdte a szakmai területek elfoglalását.

Fideszes képviselő járt jól a ceglédi laktanyabiznisszel

Publikálás dátuma
2019.01.29. 07:32

Fotó: Németh András Péter
A ceglédi önkormányzat októberben határozott arról, hogy értékesíti a laktanyában levő 3000 négyzetméternyi részt, Hörömpő Annamária önkormányzati képviselőként is emellett szavazott. Majd az ő cége adott be ajánlatot, a minimális árért viheti az ingatlant. Amikor erről kérdezte a média, lecsapta a telefont.
Összesen hat ingatlan van Hörömpő Annamária nevén, a Fidesz ceglédi szervezetének 41 éves elnöke résztulajdonosa például egy 15 szobás, 1100 négyzetméteres, helyben csak Hörömpő-kúriaként emlegetett épületnek, amelyet a hozzá tartozó 25 hektáros területtel tavaly 100 millió forintért hirdettek. Hörömpő most egy cégen keresztül hozzájuthat egy újabb ingatlanhoz. Teheti ezt úgy, hogy a biznisz mindkét oldalán feltűnik - írja a 24.hu.
A fideszes többségű ceglédi önkormányzat október közepén határozott arról, hogy eladásra hirdeti a laktanya egy részét képező, 3000 négyzetméteres területet, rajta egy durván 500 négyzetméteres épülettel.
Az ezt tárgyaló önkormányzati ülésen ott volt az önkormányzati képviselő Hörömpő Annamária is. Amellett szavazott (15. napirendi pont), hogy a város értékesítse a szóban forgó ingatlant.

Mostanra pedig be is futott az egyetlen ajánlat: a Hörömpő és férje tulajdonában álló PHL Optima Kft.-é. A vállalkozás minimális kikiáltási árat, alig több mint nettó 10 millió forintot ajánlott a telekért és épületért, ahol – pályázatuk szerint – a sportszergyártó cégük telephelyet kíván létesíteni. A napokban összehívott testületi ülésen – a szintén fideszes polgármester javaslatára – döntöttek is arról, hogy kössék meg az adásvételi szerződést a PHL Optimával. (A magyar állam élhet elővásárlási jogával, de aligha valószínű, hogy ez esetben így tesz majd.) Hörömpő Annamária a mostani üléstől távol maradt. Az önkormányzati határozatban semmi megkötés nincs az ingatlan jövőbeli hasznosításáról, tehát a Hörömpő-cég akár bérbe is adhatja, vagy értékesítheti is.
Megpróbáltunk beszélni Hörömpő Annamáriával, de miután elmondtuk, hogy az ingatlanvásárlás ügyében keressük, még mielőtt feltehettük volna a kérdéseinket, ránk csapta a telefont

- olvasható a hírportál cikkében, amelyben megjegyzik: a képviselő írásban sem reagált kérdéseikre. Azt is írják még, Hörömpő a földárveréseken is aktív, a PHL Optima pedig nagyon jól menő vállalkozás.
Szerző
Témák
Cegléd Fidesz