Kutyák és vadállatok - a Dogman visz magával minket a nagybetűs bűnbe

Publikálás dátuma
2019.01.29. 11:00
Marcellónak döntenie kell: váljon teljesen bűnözővé és álljon bosszút?
Matteo Garrone tudatosan építi az életművét – a Dogman már a harmadik alkotás, amelyben a kiszolgáltatott kisember nyomorúságának végtelen lehetőségeit kutatja.
Matteo Garrone a mélyszegénységben élőket kihasználó maffiózók (Gomorra), a műveletlen polgárokat kizsákmányoló médiamanipulátorok (Reality) után intimebb hangnemre váltott, most egy személyes bosszútörténetet mesél el. A Dogman fókuszában egy alacsony, kissé púpos, fizikai magabiztosságot még véletlenül sem sugárzó Marcello áll, aki Róma egyik legzordabb külvárosi részében szépen él egyik napról a másikra. Kutyakozmetikát és kutyapanziót boltot üzemeltet, ebben a környezetben ő az alfa hím, legyen bármekkora is az ép nála lévő eb. Marcellónak még van egy lánya is, akit nagyon szeret és igyekszik mindent megadni neki – és épp ez az oka annak, hogy néha nagyot álmodik és átlépi azt a bizonyos erkölcsi határt, ami a jót és a rosszat elválasztja egymástól. Ha pedig egyszer engedünk a sötét oldalnak, nem meglepő, hogy egyszer csak eluralkodik felettünk. 
LEGJOBB SZÍNÉSZ DÍJA CANNES-BAN - Fonte, korunk Buster Keatona
Az erő, akinek nem tud ellenállni, a magas, kigyúrt és rettentő ostoba, Simone nevű gengszter, aki agresszióval dominál Marcello felett és rákényszeríti, hogy „segítsen” neki egy rablásban. Persze, olyasvalakitől, akivel Marcello jóban van és a rablás nyilvánvaló lebukással jár. A férfi mindent vállal, a bűnt és a bűnhődést, miközben Simone éli az életét. Amikor Marcello kijön a börtönből, marad neki a kiközösített élet – meg ezt is elviselné, ha megkapná a zsákmány rá eső részét, de Simone levegőnek nézi. Ezután mérlegelnie kell: mit tegyen? Váljon teljesen bűnözővé és álljon bosszút, aminek következtében elveszti a lányát, az egyetlen fontos embert, aki motiválta őt. A végkifejlet – amelyet nem árulunk el – eléggé hatásos és megdöbbentő ahhoz, hogy Garrone filmjét jó ideig ne tudjuk kiverni a fejünkből. A feszes és pontos dramaturgia azonban nem lett volna elég ahhoz, hogy a Dogman a tavalyi év egyik legemlékezetesebb mozgóképe legyen. Ehhez kellett Marcello Fonte, aki lenyűgöző alakítást nyújt, és ezt bőven el is ismerték: ő lett a legjobb színész Cannes-ban, illetve az Európai Filmdíjakon. Pedig, ha gonosz vagyok, akkor azt állítom: Garrone megtalálta a szerepre a tökéletes karaktert, ahogy fogalmazott, korunk Buster Keatonát. Fonte, a valós életben valóban olyan, mint a komikus, de a Dogman főszerepében a drámai arcát mutatja meg. Nem lehet nem átélni a fájdalmait és a frusztrációit, de ami még ennél is durvább: visz magával minket, nézőket a nagybetűs bűnbe. Infó: Dogman – Kutyák királya Forgalmazza az ADS Service Kft. 

Tao - A fővárosi színházakat kompenzálják

Publikálás dátuma
2019.01.28. 18:37

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A kormány és a főváros megállapodott arról, hogy az előadóművészeti tao kompenzálásaként tizenegy budapesti fenntartású színház 3,5 milliárd forint támogatást kap majd. Ezt hétfőn jelentette be közösen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tarlós István főpolgármester és Fekete Péter kulturális államtitkár. Tarlós István épp lapunkban nehezményezte először a tao megszüntetését és külön elbírálásért lobbizott a kormánynál. Úgy látszik elérte a célját, hiszen még a tao kompenzálásának a rendszere előtt sikerült garantálnia, hogy az általa fenntartott színházak ne járjanak rosszul, sőt a 3,5 milliárdos keret valamivel több is a szóban forgó teátrumok tavaly felhasznált 3,3 milliárdos tao támogatásánál. A tájékoztatón Tarlós István elmondta, hogy a fővárost illető 3,5 milliárdos összeg felosztásáról szóló javaslatot humán helyettesével fogják elkészíteni, a színházigazgatók véleménye alapján. Fekete Péter közölte: többek között az alternatív teátrumokkal is folyamatos tárgyalásokat folytatnak, utóbbiakat érintően szintén lesz egy keretösszeg, „akik valós szakmai munkát végeznek, meg fogják kapni a támogatásukat” - hangsúlyozta. Egy kormányhatározat szerint 37,5 milliárd forint költségvetési támogatással kívánják az összes színházat kárpótolni a kieső bevételt pótolandó. Úgy tudjuk, hogy az államtitkár holnap egyeztet az átfogó kompenzálási javaslatról a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztetőtanács tagjaival.    
Szerző
Témák
TAO
Hír-, eseményfotó 1. díj és Escher Károly díj
Fotó: Mónus Márton / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat

Kihirdették a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

276 szerző 2462 pályaművel pályázott sikeresen, a zsűri összesen 6305 képet tekintett meg az online előválogatás és értékelés során. A MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő két fotográfus nevét a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, 2019. április 4-én hirdetik ki.

Szerző

Megosztás
Mindennapi élet (sorozat) 1. díj - "Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket"
Fotó: Bődey János - Index / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Mindennapi élet (egyedi) 1. díj - Színes álom
Fotó: Reviczky Zsolt - HVG / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Képriport 2. díj - A Magyar Nemzet utolsó napja
Fotó: Balogh Dávid - Magyar Nemzet / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Emberábrázolás, portré sorozat 2. díj - Politikus portrék
Fotó: Ladjénszki Máté / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Hír-, eseményfotó 1. díj és Escher Károly díj - Lufi
Fotó: Mónus Márton - MTI/MTVA / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (sorozat) 1. díj - Konferencia pillanatok
Fotó: Kurucz Árpád - Magyar Idők / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (egyedi) 3. dij - Vízfüggöny mögött
Fotó: Illyés Tibor - MTI/MTVA / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (sorozat) 1. díj - Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban
Fotó: Zoltai András / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Tarsadalomabrazolas-dokumentarista-fotografia 3. díj - Választás 2018
Fotó: Röhrig Dániel - atadhir.hu / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj - A remény útja, Ózd–Brüsszel retúr
Fotó: Révai Sára - Nlcafe.hu / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (egyedi) 1. díj - Nylon
Fotó: Ifj.Lőrincz Ferenc / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (sorozat) megosztott 1. díj - Fények és árnyak
Fotó: Máté Bence - Fotonatura Kft. / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (sorozat) megosztott 1. díj - hogy a természet formálja a Földet
Fotó: Radisics Milán / 37. Magyar Sajtófotó Pályázat