Előfizetés

Kutya ölhette meg a csendes-óceáni szigetre vetődött magányos kacsát

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.28. 11:50

Fotó: Facebook/Trevor the Duck
Elpusztult a világ legmagányosabb kacsája: Trevor, a csendes-óceáni Niue sziget egyetlen kacsája valószínűleg egy kutya áldozatául esett.
A hírt a helyi kereskedelmi kamara vezetője, Rae Findlay közölte hétfőn a BBC televízióval. Findlay Facebook-oldalt is létrehozott Trevornak. A kacsa egy éve landolt az 1500 lakossal rendelkező Niue szigetén, de máig nem tudni, honnan érkezett. Feltételezhetően 2500 kilométert tett meg Új-Zélandtól, ezért kapta egy ottani politikus, Trevor Mallard keresztnevét - a mallard szó angolul vadkacsát jelent. Lehetséges az is, hogy Trevor Tongáról vagy más csendes-óceáni szigetről érkezett.
A szigeten Trevor volt az egyetlen kacsa. Mivel Niuén nincsenek folyók, vagy tavak, egy nagy pocsolyában élt, a helyi tűzoltóság pedig gondoskodott arról, hogy mindig elég víz legyen benne. Findlay szerint Trevor barátságot kötött a "szomszédaival" - egy kakassal, egy tyúkkal és egy wekával, egy Új-Zélandon honos madárral.

Annyiszor vonulunk ki, ahányszor kell - Ismét tízezrek tüntettek Brüsszelben

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.28. 11:41

Fotó: Bertrand Vandeloise / AFP
A rossz időjárás ellenére legalább 70 ezer ember vonult utcára vasárnap Brüsszelben, hogy határozottabb fellépést követeljen a belga kormánytól a klímaváltozás ellen.
 A demonstrálók ambiciózus klímapolitikára, a levegőminőség javítására és a megújuló energiaforrások fokozott használatára szólítottak fel. Az elmúlt hetekben a mostani már a negyedik hasonló tüntetés a belga fővárosban, az előző tiltakozás csütörtökön volt, azon 35 ezer fiatal vett részt.
"Az emberiség a valaha volt legnagyobb kihívással néz szembe. Nyomást kell gyakorolni a vezetőkre, s annyiszor fogunk utcára vonulni, ahányszor csak szükséges"

- mondta az egyik szervező a Le Soir című helyi napilapnak.

  A mozgalom célja annak biztosítása, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

Veszélyeztetheti a tengeri élővilágot az óceáni szemétszedő háló

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.26. 11:11

Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A szemetet kigyűjtheti ugyan a több száz méter hosszú óceántisztító háló rendszere, az Ocean Cleanup projekt, működése közben azonban veszélyezteti tengeri élővilágot – állítják tengerbiológusok.
A tengerbiológusoknak fenntartásaik vannak az Ocean Cleanup technológiával, mert szerintük a rendszer nem nagyon számol a tengerek tetején élő ökoszisztémával, amelyre a szemétszedő hálórendszer könnyen végzetes lehet. A levegő és a víz találkozásánál ugyanis képződik egy filmszerű réteg, amelyet szakszóval neusztonnak, illetve pleusztonnak hívnak a hidrobiológusok. Előbbi a víz felszínén lévő, szabad szemmel nem látható élőlények, baktériumok, gombák, algák összessége. A pleuszton pedig az így kialakult „felületi hártyán élő, szabad szemmel látható állatok és növények összessége”. Hasonló ökoszisztéma az édesvízi életközösségekben és a tengerekben egyaránt kialakul, és fontos részét képezi az élővilágnak - írta a Qubit.
Az amerikai szakemberek aggodalmát a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetét vezető G.Tóth László is osztja. Mint a lap kérdésére elmondta, a tengerek élővilágának ilyen mértékű felborulása az édesvizek élővilágára is kihatással lehet. A vízfelszíni algák ugyan néhány hét alatt újranőhetnek a limnológus szerint, de a halak élettere a szemétkupacgyűjtő hálók miatt akár végzetesen is sérülhet. A tengerihulladék-gyűjtés hálós módszere egyébként nemcsak a vízfelszíni, hanem a tengerek mélyén élő ősi halállományt is veszélyeztetheti.   
A 17 éves, holland Boyan Slat által kidolgozott Ocean Cleanup technológia a tervei szerint öt év alatt eltüntetheti a Csendes-óceánban lévő szemét felét. A rendszert üzemeltető amerikai alapítvány azt reméli, hogy a szemétszedő háló segítségével 2050-re megtisztíthatók a világtengerek. A módszer szerint a csőelemekkel határolt szemétszedő háló sodródik az áramlatokkal, és várja, hogy a szemét beleakadjon. Miután a szeméthalom nagy része a felszín alatt, a háló pedig a víz tetején lebeg, gyorsabban sodródik, mint a hulladék, ami így bele tud akadni.
A műanyagszemét öt hatalmas halomban örvénylik a tengerek belsejében. A legnagyobb hulladéksziget Kalifornia és a Hawaii-szigetek között található. Ha a szemét bekerül egy ilyen hulladékörvénybe, nincs esélye kijönni, „csatlakozik”. Ennek felszámolására vetne be 50 speciális hálót az Ocean Cleanup. Ugyan a próbaként kivetetett hálót nemrég vontatták vissza a hawaii partokhoz, mert a rendszerrel technikai problémák adódtak.