Karácsony tíz pontot ajánlott a budapestieknek

Publikálás dátuma
2019.01.26. 14:28

Fotó: Lakos Gábor
Ahogy azt a Párbeszéd aspiránsa már lapunknak adott interjújában is leszögezte, a közösségi közlekedéssel az a legfőbb terve, hogy minél többen, minél kevesebbet fizessenek érte.
Minden programbemutatómon baj volt a mikrofonommal – így kezdte Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje szombati prezentációját. A technikai malőr megoldódása után Zugló polgármestere tíz pontot említett, szerinte ezek ajánlatok a budapestieknek, továbbá víziók arról, hogy ő milyen fővárosban hisz. Karácsony egy Hankiss Elemér filozófustól származó idézettel kezdett: "Találjuk ki Budapestet!". A Budapest Mindenkié! programban Karácsony állítása szerint több tucat kiváló szakember vett részt. Az első pont a demokráciáról szól, ugyanis Karácsony szerint a főváros a "demokrácia hiánya miatt is fuldoklik". Hogy Budapest újra levegőt kapjon, az ellenzéki politikus többek között visszaadná a köznek a Főpolgármesteri Hivatal előtti területet, amely szerinte ideális főtér lehetne. Emellett folyamatos párbeszédet folytatna a lakossággal, és rendszeresen kikérné a véleményüket konkrét kérdésekről, fejlesztési irányokról. Karácsony olyan Budapestet akar, ahol "mindenkinek jár a tiszta levegő". Ezért a diesel-járművek használatának visszaszorítására pozitív és negatív ösztönzőket alkalmazna. Fontos pontja a programnak a klímaváltozásról szóló rész. Karácsony létrehozná a Budapesti Energiahatékonysági Klasztert, amely szakmai tanácsadást nyújt az energiahatékonysági célú lakásfelújításhoz. Zugló polgármestereként a Városliget hangsúlyos szerepet kapott Karácsony vállalásaiban: ígérete szerint a nyilvánosság előtt újratárgyalják a Liget-projektet, közparként újítják azt meg, a múzeumi épületeknek pedig máshol keresnek helyet. Ahogy azt a Párbeszéd aspiránsa már lapunknak adott interjújában is leszögezte, a közösségi közlekedéssel az a legfőbb terve, hogy minél többen, minél kevesebbet fizessenek érte. Első lépésként csökkentené az éves bérletek árát és lehetővé tenné a részletfizetést is. A lakhatásról szólva Karácsony kijelentette, hogy létrehozza az Első Fővárosi Lakástársaságot, amelynek átadja azokat a lakásépítésre alkalmas fővárosi területeket, amelyeken az EU-s támogatásokból megvalósíthatóak lennének a lakásépítések. Karácsony még beszélt az esélyegyenlőségről, a gazdaságfejlesztésről és a városfejlesztésről is, valamint hangsúlyozta, hogy nyitott európai várost akar Budapestből, amelynek nem Teherán lesz a testvérvárosa. Karácsony azzal nem okozott nagy meglepetést, hogy megígérte: ha megválasztják, akkor is BKV-val és főleg biciklivel fog közlekedni a fővárosban. A programbemutatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki ellenfele, a szocialisták főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba is.
Szerző

A kormány betegszervezetek, orvostársaságok honlapjain hirdetne

Publikálás dátuma
2019.01.26. 13:27
A kormány minden felületet kihasznál.
Fotó: Vajda József / Népszava
Ezzel kapcsolatban megbeszélések kezdődtek az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága és a MOTESZ, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége között - értesült az Index.
Az erről szóló levelet Dr. Oberfrank Ferenc, a MOTESZ elnöke küldte el a szövetség tagszervezeteinek. A szövetségnek, honlapja szerint közel 140 tagszervezete van. A MOTESZ elnöke levelében azt írja, hogy társadalmi célú üzenetekről és nem politikai természetű üzenetekről van szó. A portálhoz eljutott levél szerint Oberfrank január 25-én küldte el a levelét, és január 30-ig vár választ arra, hogy tagszervezeteik "rendelkeznek-e olyan honlappal, mely a betegek és laikusok számára ismeretterjesztő tevékenységgel bír, és amelyen a kormány el tud helyezni társadalmi célú, közérdekű tájékoztatókat". 
Oberfrank hozzátette, ha lesz együttműködés a szervezet és a kormány között, akkor a MOTESZ olyan megállapodásra törekszik, amely minden együttműködő számára transzparens, "a szakmai függetlensége és döntési autonómiája sérülése nélkül". Oberfrank végül megjegyezte, hogy a MOTESZ "természetesen az esetleges bevételekből valamennyi résztvevő számára méltányos részesedést biztosít". 
Szerző

Származásuk miatt tiltották ki a romákat, érzékenyítő trénigre kell mennie az őröknek

Publikálás dátuma
2019.01.26. 13:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megegyezéssel zárult a budapesti, belvárosi szórakozóhely biztonsági őreinek ügye.
Érzékenyítő tréningre mennek a buapesti, belvárosi REMIX Disco romákat diszkrimináló biztonsági őrei és kollégáik az Egyenlő Bánásmód Hatóságon született megállapodás értelmében - írja közleményében az aHang. Tavaly januárban a szórakozóhely biztonsági őrei megtagadták a belépést egy fiatalokból álló – nem ittas, nem bódult, megfelelően öltözött - roma társaságtól. Az őrök a házirendre hivatkoztak.
Mivel rajtuk kívül mindenki más bejuthatott, aki ott volt, a társaság arra a következtetett, hogy roma származásuk miatt diszkriminálja őket a hely.

Ezt erősítette, hogy pár hónappal később ugyanerre a helyre nem engedték be a Parno Graszt zenekar roma származású tagjait. Ők nem tettek feljelentést - Kiss Márió, a korábbi eset egyik elszenvedője viszont igen.
A péntek délelőtt tartott tárgyalás megegyezéssel zárult: a szórakozóhely minden biztonsági őre két hónapon belül egy az UCCU Alapítvány által szervezett érzékenyítő képzésen fog részt venni. A közlemény, melyet Kiss és az aHang részéről Balogh Lajos együtt írta alá, így fogalmaz:
"A származás, így a roma származás is, adottság, amely megannyi értéket hordoz magában. Jó lenne, ha ez alapján elvetnék a face controll gyakorlatát, negatív sztereotípiák alapján nem segédkeznének egy társadalmi csoport kirekesztésében".

Kiss Márió feljelentést tett egy másik diszkrimináló szórakozóhely, a budapesti Gozsdu udvar esetében is, ahova ősszel nem engedték be. Arról az esetről egy hangfelvétel is készült, melyből kiderül, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja EP-képviselőjének korábbi asszisztense, Hu'dár Zoltánt is kitiltották a Gozsduból. A Gozsdu udvarnak egyáltalán nem ez az első, rasszista kirekesztés gyanúját felvető esete. 2017-ben például fiatal lányok egy csoportja fordult az Egyenlő bánásmód Hatósághoz, akiket állításuk szerint azért nem engedtek át a biztonsági őrők az udvaron átvezető Madách Imre úton, mert roma származásúak.
Szerző
Frissítve: 2019.01.26. 13:06