Az állam túlad a Budapest Bankon

Publikálás dátuma
2019.01.25. 09:28
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Legalább annyiért szeretnék eladni, mint amennyiért megvették a General Electrictől.
 Eladja az állam a 2015-ben megvett Budapest Bankot – írja a hvg.hu a kormány csütörtökön közzétett határozatára hivatkozva. A cikk szerint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízták meg, hogy folytasson tárgyalásokat a vevőként szóba jövő pénzintézetekkel. Már az állami tulajdon megszerzésekor jelezték, hogy ez csak átmeneti lesz. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a magyar kabinet 2015-ben abban állapodott meg, hogy az állam három éven belül magánbefektetőknek értékesíti a Budapest Bankot.
A kormány most feltételül szabta, hogy legalább annyit kíván kapni a bankért, mint amennyit adott érte a korábbi tulajdonos General Electricnek, vagyis nem kevesebb mint 700 millió dollárt. Akkor 279,64 forintos dollár árfolyamon számoltak, most az MNB január 24-i devizaárfolyama 280,92 forint.
Szerző

318,81 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.01.25. 08:23
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel.
Az euró 318,81 forintra erősödött reggel hét órára a csütörtök esti 318,70 forintról. A dollár árfolyama 282,12 forintról 281,54 forintra gyengült, a franké pedig 282,88 forintról 282,84 forintra süllyedt. Az euró 1,1323 dollárra erősödött a csütörtök esti 1,1295 dollárról.
Szerző

Új energiapályázatok a láthatáron

Publikálás dátuma
2019.01.24. 20:09

Fotó: Németh András Péter
Ismét energiahatékonysági szemléletű, átfogó lakásfelújítás-támogatási pályázatok meghirdetését tervezi idén március-április környékén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – jelentette be csütörtöki tájékoztatóján Weingartner Balázs, az ITM fenntarthatósági államtitkára. Ebbe akár a szigetelés, az ablakcsere és a napelem-telepítés is beletartozhat – tette hozzá. Megjegyzendő: az Orbán-kabinet ilyen célok érdekében utoljára három éve biztosított támogatást. Azóta – az addig háttérbe szorult – fűtési rendszer-, illetve hűtő- és mosógépcsere pörgött fel. Igaz, a tavalyi év ebben is visszaesést mutatott. A bejelentés egyszersmind visszatérésnek számít a szakmailag megalapozott, átfogó felújításokhoz, miközben a jogelőd fejlesztési tárca e szemlélettől két éve a magas költségekre hivatkozva elfordulni látszott. A tavaly beharangozott újabb gázkonvektorcsere-kiírás február-március környékére várható – közölte kérdésünkre az államtitkár. Ennek legfeljebb 750 ezer forintos lakásonkénti keretén belül egy-egy készülékre maximum 96 ezer forint juthat. Egy átlagos, három konvektoros rendszer esetén tehát akár a támogatás nagyobb részét is kapcsolódó beruházásokra – így például a csövek cseréjére vagy a kéménybélelésre – költhetik – fejtette ki. Jelenleg folyamatos a tavaly lezajlott hűtő- és mosógépcseretámogatási kiírás nyerteseinek kiértesítése, amivel március-áprilisig végeznek – közölte. Mivel a keretet tavaly 5 milliárdra emelték, az összes szabályos beadvány kedvező elbírálásra számíthat. (Ezúttal 63 ezren hűtő- és fagyasztócsere-, 56 ezren pedig mosógépcsere-támogatást kértek.) Figyelmeztetett, hogy a támogatási okirattól számított 150 napon belül a kiválasztott készüléket be kell szerezni. (A jelentkező ugyan utólag módosíthatja a géptípust, de az energiaosztály változtatásához már a tárca engedélye szükséges.) Miután az Európai Parlamentet követően az Energia Tanács is elfogadta, 2020 augusztusáig a magyar jogrendbe is kötelező átültetni az Unió által 2030-ra kitűzött, 32,5 százalékos energiahatékonyság-növelési célt – tette közzé csütörtökön a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Korábban az Orbán-kormány tiltakozott az arány növelése ellen. Az intézet szerint ugyanakkor az ország energiafogyasztása eddig is uniós vállalásaink felett nőtt.
Szerző