Előfizetés

David Attenborough: a mostani tetteink a következő évezredeket befolyásolják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 11:30

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP
A világhírű természettudós Davosban, a Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében azt mondta, az emberi tevékenység új korszakot teremtett, de azonnali lépésekkel az éghajlatváltozás megállítható.
"Az Édenkert nincs többé."

- fogalmazott David Attenborough.

A világhírű természettudós arra ösztönözte a világ politikai és üzleti vezetőit a davosi konferencián elmondott beszédében, hogy új lendülettel vessék bele magukat az éghajlatváltozás kezelésébe, mielőtt helyrehozhatatlanná válnak a káros hatásai - írta a Guardian.
A 92 éves természettudós kiemelte, az emberi tevékenység új korszakot hozott létre, amely alááshatja a civilizációnkat. 
"Én egy másik korból származom, a holocén korban születtem."

Mint mondta, az, a 12 ezer éves, stabil klimatikus viszonyokkal jellemezhető időszak lehetővé tette, hogy az emberek letelepedjenek, gazdálkodjanak és civilizációkat hozzanak létre. Mindezek hatására lettünk ilyen globálisan összekapcsolt fajjá. A holocén azonban véget ért, úgy megváltoztattuk a világot, hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban: az antropocénban, az emberek korszakában vagyunk.
Attenborough figyelmeztetett, hogy túl kell lépni a bűntudaton és a vádaskodáson, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak. A Világgazdasági Fórum előtt készült felmérés alapján jelenleg a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra, és aggodalomra ad okot, hogy az országok közötti együttműködés romlik. A legendás természetfilmes azt is elmondta, meglepődött, milyen tempóban sérült a környezet: tévés karrierje alatt végigkísérte, milyen károkat szenved el a természet. A közelmúltban Nagy-Britannia legmegbízhatóbb hírességének választott tudós úgy fogalmazott: ha az emberek megértik, mi forog kockán, megengedik a kormányoknak és a vállalkozásoknak, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket. 
Mint mondta, két éven belül megszületik az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. 
"Amit most és az elkövetkező néhány évben, az befolyásolja a következő néhány ezer évet."

Beszéde után újságíróknak Attenborough hangsúlyozta, a gazdasági modellek megváltoztatására van szükség. Úgy vélte, a növekedés hirtelen vagy tervezetten, de véget fog érni. Bízik abban, hogy sikerül hatnia a döntéshozókra.

6,5 milliárdnyi mentett élelmiszer jutott rászorulókhoz tavaly

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.22. 10:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A korábbi évhez képest húsz százalékkal több, 11 ezer tonna felesleges élelmiszert gyűjtött be és adott nélkülözőknek 2018-ban az Élelmiszerbank Egyesület. A megmenthető mennyiséget 80–100 ezer tonnára becsülik.
Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11 ezer tonna élelmiszer összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot. A megmentett élelmiszerek között volt pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú termék is. A begyűjtött élelmiszerek nemcsak a nélkülözőknek segítenek, hanem a megsemmisítésük miatti környezetterheléstől is mentesítik a Földet – olvasható a szervezet honlapján.
A felesleges élelmiszer mennyisége Magyarországon a becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli. A szervezet célja, hogy ebből kidobás helyett egyre többet tudjanak a nélkülözők asztalára juttatni. Jelenleg négy nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval működik együtt. Az egyesület 180 ezer nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer rászoruló negyedéves támogatását biztosítja. 
Az összegyűjtött élelmiszereket 350 partnerszervezeten keresztül osztja ki. Az élelmiszerek közel 90 százaléka az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz. 10 százalék pedig élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába.

Az óceánok is tele vannak cigarettacsikkekkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.21. 10:10

Fotó: Shutterstock
Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány.
Cigarettacsikkek vannak már nemcsak utcákon, hanem már az óceánokban is. A legújabb vizsgálatok szerint ezek a szívószálaknál is károsabbak a környezetre: egy eldobott cigicsikk akár négyezerféle kémiai vegyületet is tartalmazhat. A második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemétből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.
2021-ben életbe léphet egy új uniós rendelet, amely szerint a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit is - írta a Hulladékvadász.hu. A Cigicsikkmentes február akcióval a szervező JÖN Alapítvány azt szeretné elérni, hogy minél kevesebben pöcköljék el a cigarettavéget.
A kihívás egyébként a szervezet Füst-Öl elnevezésű, illegális hulladékégetési akciójának része. Ez, mint írják, sokak körében elterjedt fűtési módszer a légtérbe kerülő mérgező anyagok következtében súlyos megbetegedéseket is okozhat.