Előfizetés

Majdnem négyszázmillióért vesz katonai bakancsokat a Honvédség

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy német márka hazai importőrétől rendelték meg a "surranókat", versenytársa nem volt a beszállítónak. A nyertes cég egy szadai családi házba van bejelentve, honlapjuk csak egy képet tartalmaz.
Háromszázhetvennyolc millió forint – ennyiért vesz nagy tételben katonai bakancsokat a honvédelmi tárca alá tartozó HM Védelemgazdasági Hivatal a Hedotel Kft.-től. A nagy összegű közbeszerzés pénteken, az európai közbeszerzési értesítő (TED) oldalán jelent meg, az ismertető azonban több furcsaságot is tartalmaz.
Elsőként például azt, hogy nem közlik, pontosan hány darab bakancsot vásároltak ekkora összegből; érdekes az is, hogy lábbelikre kiírt pályázati felhívást korábban nem is tették közzé a TED-ben, a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy csak a Hedotel, a német Haix-katonai bakancsok hazai importőre képes beszállítani az elvárt típusú és minőségű árut.

Elit surranót, brutális áron?

Hogy az összegből hány bakancsot vásárolnak, közzétett adatok híján csak becsülni tudjuk: amennyiben a Haix Nepal pro márka valamelyik – a honvédségnék már korábban rendszeresített – típusát vásárolták, akkor akár 70-80 ezres darabárú surranókról is lehet szó. Egy munkaruházati webáruház például akciósan 73600 forintért kínálja az (eredetileg 86700 forintért árult) Haix Nepal pro Coyot-bakancsot. Mivel nagytételes megrendelésről van szó, a honvédségnél is az akciós ár érvényesülhet; ha például a fenti típusból és értékben vásároltak, akkor több mint 5100 bakancsot szerezhettek be. 
A Hedotel régóta a honvédség udvari cipő beszállítójának szállít – adtak el már 22,4 millió forint értékben Haix-bakancsápoló krémet is a Védelemgazdasági Hivatalnak, és 2014-ben közel 9 millióért látták el cipővel az Országgyűlési Őrség tagjait.
A vállalkozás először 2010-ben került a hírekbe, amikor a Szoljon.hu cikke szerint megkérdőjelezhető körülmények között vittek el egy bakancstendert a hazai Túri Cipő elől - a vesztes pályázó szerint a honvédségi pályázat paramétereit eleve a Haix márkára szabták, amit a HM később határozottan cáfolt

Bemutatkozás: Lorum ipsum

A tavaly 778 milliós nettó árbevételt elkönyvelő céget szerényen egy szadai családi ház címére jelentették be az Opten adatbázisa szerint, igaz, van egy fővárosi, Dorozsmai utcai elérhetőségük is. 
Honlapjukat saját néven nem, de a haix.hu-ra keresve  meg lehet megtalálni, élő, kattintható felület ugyanakkor nincs rajta – bemutatkozásként pedig a tördelők (valós tartalom megjelenéséig használt) töltelékszövegét, a Lorum ipsum-ot tették ki az oldalra. 

A kormány elemzőintézete úgy tesz, mintha az ellenzékért aggódna, és szapulni kezdte a közös listát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.01.19. 11:18
Fotó: Facebook
A Nézőpont Intézet fordított logikával arra jutott, hogy az ellenzéki közös lista a Fideszt erősíti.
Előnytelen az ellenzéknek közös listán indulni az EP-választáson a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint - mondta Nagy Dániel, az intézet elemzője az M1-en. A kormány "házi elemző cége" azt próbálja bizonyítani, hogy egy teljes körű ellenzéki összefogás esetén 8 helyett 7 mandátum jutna az ellenzéki pártoknak, míg a Fidesz-KDNP így 13 helyett 14 képviselőt delegálna majd az EP-be. Megjegyzendő: jelenleg a kormánypárt 12, az ellenzék pedig 9 mandátumot tudhat a magáénak, azaz a Nézőpont eleve a Fidesz erősödésével számol. (Ennek ellentmond, hogy a ZRI Závecz Intézet azt mérte, hogy a kormánypárt támogatottsága 35-ről 32 százalékra apadt a teljes lakosság körében, azaz a hatalomtól elpártolt 250 ezer ember. Továbbá az elemzés figyelmen kívül hagyja az EP mandátumosztási logikáját. Bár Tóth Bertalan a Népszavának korábban arról beszélt, hogy nem erőlteti a közös listát, hogy a kormánymédia ne cikkezhessen ellenzéki belviszályról, az MSZP elnöke szerint ennél nincs jobb megoldás. 
Készséggel elhiszem, hogy mindegyik ellenzéki párt megugorja az EP-be kerülés 5 százalékos küszöbét. De ha nem, akkor a rájuk adott szavazatok nem egyszerűen elvesznek, hanem a Fideszt erősítik. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy a ki nem osztott mandátumokat elosztják, és végül a nagy tömbnél – Magyarország esetében a Fidesznél – landolnak, így a kormánypártnak aránytalanul sok képviselője lehetne.

És a jelek szerint a Nézőpont is csak annyival tudja álláspontját megtámogatni, hogy: Gyurcsány. Nagy Dániel ugyanis úgy kalkulál, hogy a jobbikosok egyharmada, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig egyötöde nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra. Az elemző úgy véli, hogy a Jobbik szavazóinak visszakozása épp Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus elutasítottságával függhet össze, amely a magyarok körében kiemelkedően magas, 73 százalékos.
Azt nem vitatja senki, hogy a teljes körű összefogás egy nagyon bonyolult feladvány, hiszen, magyarázta korábban a Népszavának Pulai András, a Publicus Intézet vezetője, egy közös lista a legjobb esetben két mandátummal hozna többet az ellenzéknek – viszont öt párt összefogása kellene hozzá. Következésképpen három párt semmit nem kap a pluszból. Úgyhogy a kérdés az, hogy ki hogyan értelmezi a közösséget, amikor komoly politikai tétről van szó. Viszont az is igaz, hogy szimbolikus okok miatt érdemes lenne ráhajtani a közös listára: az említett két mandátum ugyanis jelentheti azt, hogy az ellenzék összesen több EP-képviselőt delegálhat, mint a Fidesz. 
Mindenesetre az már biztos, hogy maga a Jobbik nem idegenkedik a Demokratikus Koalícitól, ugyanis az ellenzéki pártok úgy döntöttek: közösen mozgósítanak az EP-kampányra.

Minden negyedik magyar alkoholista lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.19. 10:27

Fotó: Shutterstock
A hivatalos statisztika ennek a számnak a töredéke, csakhogy az addiktológusok szerint az elfogyasztott szesz mennyiségéből másra lehet következtetni.
Az alkoholfogyasztásban élen járó európai kontinensen, és ezen belül Magyarországon is csökken a szeszbevitel, írja az atv.hu. Az alkoholisták becsült tömegét úgy kalkulálják, hogy a májcirrózisban elhunytak számát szorozzák 144-gyel: ez alapján 1999 óta 866 ezerről 379 ezerre csökkent az alkoholfüggők száma hazánkban. (Ezzel párhuzamosan azaz adott évben pszichiátriai kezelés alatt álló alkoholisták száma 47 ezerről 15 ezerre apadt.) Egy "átlag magyar" évente 12 liternyi tiszta szesznek megfelelő italt nyel be (a férfiak amúgy kétszer annyit fogyasztanak, mint a nők) - és ez a világ élivóinak számító kelet-európaiak között nem kirívó érték. Csakhogy addiktológusok szerint az évi és fejenkénti 11-12 liter tiszta szesz valójában azt jelenti, hogy minden negyedik magyar alkoholista. A KSH tematikus kiadványaiban is arról lehet olvasni, hogy a statisztikák alulbecsültek. „Az alkoholistának testi és szellemi egészségkárosodással, emberi kapcsolatainak, társadalmi és anyagi helyzetének romlásával kell számolnia. Magyarországon – becslések szerint – nagyivó a társadalom ötöde, és alkalmi ivó a fele. Bár az alkoholos májbetegségben meghaltak és az ebből becsült alkoholisták száma az utóbbi években jelentősen csökkent, a probléma továbbra is jelen van. Az érintettek nehezen néznek szembe problémájukkal, hiszen a pszichiátriai és addiktológiai gondozókban a segítségre szorulóknak csak a töredéke jelenik meg” – olvasható a KSH szenvedélybetegségekkel foglalkozó online magazinjában.  Pozitív trend ugyanakkor, hogy valamennyi iskolázottsági csoportban csökkent az alkohol okozta élettartam-veszteség. Két demográfus, Bálint Lajos és Németh László tavaly megjelent elemzésében egyebek között azt mutatta ki, hogy 1989–2012 között az alkohollal kapcsolatos elhalálozások esetén az átlagos életkor a férfiaknál közel öt évvel növekedett minden iskolai végzettségi kategóriában (általános iskola, szakiskola, érettségi, diploma).