Előfizetés

Észak-koreai delegáció vitte el Kim Dzsong Un levelét Trumpnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.18. 08:48

Fotó: MANDEL NGAN, KOREA SUMMIT PRESS POOL / AFP / KOREA SUMMIT PRESS
Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető második csúcstalálkozójáról tárgyalnak Washingtonban.
Magas rangú észak-koreai delegáció érkezett helyi idő szerint csütörtök éjjel Washingtonba, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második csúcstalálkozójáról tárgyaljon. Az észak-koreai delegációt a Kim Dzsong Un jobbkezeként számon tartott Kim Jong Csol vezeti, aki a diktatúrát irányító állampárt, a Koreai Munkapárt központi bizottságának alelnöke. Bár a hivatalos programot még nem hozták nyilvánosságra, az MTI összefoglalója szerint amerikai sajtóinformációk arról szólnak, hogy az észak-koreai politikus pénteken dél körül találkozik Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel. Sajtóértesülések lehetségesnek tartják azt is, hogy Kim Jong Csol, aki az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris témájú megbeszélésekért felelős főtárgyaló, a Fehér Házban látogatást tesz Donald Trump amerikai elnöknél. A Yonhap dél-koreai hírügynökség – az amerikai sajtóban is idézett – értesülései szerint a háromtagú küldöttség levelet hoz Kim Dzsong Untól az amerikai elnöknek. Trump nemrégiben ismételten kifejezte óhaját, hogy találkozzék az észak-koreai vezetővel.
Kim Jong Csol legutóbbi, november elejére, az ENSZ-közgyűlés ülésszakára tervezett találkozóját Mike Pompeóval az utolsó pillanatban lemondták. Washington és Phenjan az év elején vette fel ismét a kapcsolatot, miután újévi beszédében Kim Dzsong Un késznek mondta magát „bármikor” találkozni Donald Trumppal. Kim Jong Csol és Mike Pompeo mostani megbeszélésére akkor kerül sor, amikor – szintén sajtóhírek szerint – Vietnamban, vagy Thaiföldön folynak az előkészületek Donald Trump és Kim Dzsong Un második csúcstalálkozójára.
Az amerikai elnök január 2-án jelentette be, hogy újabb levelet kapott Kim Dzsong Untól, „csodálatosnak” nevezve az észak-koreai vezető üzenetét. Részleteket nem közölt a levélből, de akkor is megerősítette: „valóban nagyon jó viszonyt alakítottunk ki és valószínűleg lesz egy újabb találkozónk is”. Az elnök egy nappal korábban rövid Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy „szívesen találkozik” újból Kim Dzsong Unnal, aki szerinte „felismerte, hogy Észak-Korea előtt csodálatos gazdasági lehetőségek nyílnak” abban az esetben, ha hajlandó végrehajtani országa végleges atomfegyver-mentesítését és ezzel megszabadulna a gazdaságot szorító nemzetközi szankcióktól is. Később újságíróknak Trump azt is megerősítette, hogy az újabb csúcstalálkozó előkészületei ellenére is „teljes mértékben” érvényben maradnak az Észak-Korea elleni szankciók, és ez mindaddig így lesz, amíg az Egyesült Államok nem tapasztal „nagyon pozitív” eredményeket. Első csúcstalálkozójukon, amelyet tavaly júniusban Szingapúrban tartottak, Trump és Kim megegyezett abban, hogy együttes erővel dolgoznak majd a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésén, e megegyezés konkrétumairól azonban nem kerültek nyilvánosságra részletek.

Kormányzati leállás – Trump „tiszteletből” lemondta amerikai küldöttség davosi útját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.18. 08:04
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A házelnök Brüsszelbe, Afganisztánba és Egyiptomba tervezett útját is törölné.
Nem megy amerikai küldöttség a davosi világgazdasági fórumra – jelentette be csütörtök este Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Az MTI összefoglalója szerint Sanders közleményéből kiderül, hogy az elnök a részleges kormányzati leállás miatt és a fizetés nélkül maradt mintegy 800 ezer kormányzati alkalmazott iránti tiszteletből mondta le a delegáció davosi útját. Donald Trump már a múlt héten – szintén a részleges kormányzati leállás miatt – lemondta részvételét a svájci üdülővárosban évente megrendezett nemzetközi találkozón, de az Egyesült Államokat egy Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette küldöttség képviselte volna. Ott lett volna a konferencián Mike Pompeo külügyminiszter, Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója is.
„A demokratáknak a határbiztonság iránt tanúsított hajthatatlansága és nemzetünk biztonságának rendkívüli fontossága miatt tisztelettel lemondom ezt a nagyon fontos utazást Davosba”

– írta Donald Trump a múlt heti egyik Twitter-bejegyzésében.

Az amerikai elnök 2018-ban és az azt megelőző esztendőben is jelen volt a globális elit svájci találkozóján.

Trump az amerikai házelnök külföldi útjait is törölné

Donald Trump Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Brüsszelbe, Afganisztánba és Egyiptomba tervezett útját is törölné a részleges kormányzati leállásra hivatkozva. Az elnök levelet írt csütörtökön a házelnöknek, melyben úgy fogalmazott:
„Sajnálattal tájékoztatom önt, hogy brüsszeli, egyiptomi és afganisztáni útja halasztást nyert. Ezt a hétnapos kirándulást majd akkor tervezzük újra, amikor a részleges kormányzati leállás véget ér. Annak fényében, hogy 800 ezer nagyszerű amerikai dolgozó nem kap fizetést, bizonyosan egyetért velem, hogy ennek a reklámútnak az elhalasztása teljesen helyénvaló.”

Trump hozzátette, hogy szerinte a házelnök jobban tenné, ha most Washingtonban maradna és csatlakozna az Erős Határok Biztonságáért Mozgalomhoz. Ez a nemrégiben létrejött mozgalom a déli határon építendő fal szükségességét hangsúlyozza. Trump közölte azt is: nem járul hozzá, hogy a házelnök és kísérete az utazáshoz katonai repülőgépet vegyen igénybe, amely a háborús övezetekben külön biztonságot nyújt.
„Utazzon menetrendszerű járattal”

– javasolta az amerikai elnök.

Nancy Pelosi utazását korábban nem hozták nyilvánosságra, csak Trump leveléből derült ki, fél nappal az út megkezdése előtt. Az elnök írása egy nappal azt követően született, hogy Nancy Pelosi – szintén levélben – javasolta a január 29-én esedékes, az Unió állapotáról szóló és a kongresszus két háza előtt elmondott évértékelő beszéd elhalasztását. Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozott, és arra, hogy a titkosszolgálat munkatársai is kényszerszabadságon vannak, ezért a rendezvény biztonságossága nem garantált. Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter válaszul közölte, hogy a titkosszolgálat változatlanul képes garantálni a biztonságot. Pelosi viszontválaszában kifejtette: a demokraták nem akarják, hogy a titkosszolgálat munkatársai ingyen dolgozzanak. Az évértékelőhöz az szükséges, hogy a házelnök előzetesen meghívja az elnököt, majd a kongresszus mindkét háza határozatot hozzon az évértékelő megtartásáról. Nancy Pelosi beszámolt arról is, hogy évértékelő-ügyben nem kapott választ sem Donald Trumptól, sem a Fehér Háztól.
Donald Trump elnök még karácsony előtt megtagadta olyan költségvetés aláírását, amelyben nem szerepel a mexikói határ mentén végig megépítendő védelmi létesítmény több milliárd dolláros finanszírozása. Ezért 26 nappal ezelőtt részlegesen leállt a szövetségi kormányhivatalok működése. A kényszerszünet a 15 minisztériumból 9-et érint kisebb-nagyobb mértékben. Mintegy 800 ezer szövetségi alkalmazottat küldtek – egyelőre fizetés nélküli – szabadságra, vagy köteleznek munkára úgy, hogy nem tudni, mikor kapnak érte pénzt. Január 22-én, kedden meg kellene kezdeni az újabb fizetések bérszámfejtését, de egyelőre erre nincs költségvetési fedezet.   

Trump ügyvédje nem zárja ki, hogy a kampánycsapat tagjai összejátszottak az oroszokkal

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.17. 21:05

Fotó: Chris Kleponis
Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, Rudolph Giuliani egy televíziós interjúban csütörtökön kijelentette: az elnök ugyan nem játszott össze az oroszokkal, de kampánycsapatának tagjaival kapcsolatban ezt már nem zárja ki.
Giuliani, aki korábban többször is azt hangoztatta, hogy az elnök környezetéből soha senki nem játszott össze oroszokkal, a CNN hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: "soha nem mondtam azt, hogy nem volt összejátszás a kampánycsapat vagy egyes tagjai részéről. Fogalmam sincs erről."

Hangsúlyozta ugyanakkor: nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trump összejátszott volna oroszokkal, hogy meghekkeljék a Demokrata Párt vezető szerve, a Demokrata Országos Bizottság elektronikus leveleit. Giuliani ezzel a bizottság e-mailjeinek a 2016-os elnökválasztási kampányban történt meghekkelésére utalt, amelynek nyomán az ellopott elektronikus leveleket a sajtóban hozták nyilvánosságra. "Az elnök nem játszott össze Oroszországgal" - szögezte le az ügyvéd.

Szavaira több demokrata párti törvényhozó reagált. Richard Durbin szenátor például az MSNBC televíziónak azt nyilatkozta: Giuliani ezzel mintha elismerte volna, hogy tudomása van a Trump kampánycsapata és oroszok közötti összejátszásról. "Ez beismerés az elnök ügyvédje részéről" - fogalmazott Durbin.

A The Wall Street Journal csütörtökön arról közölt értesüléseket, hogy Michael Cohen, Trump volt személyes ügyvédje - akit több mint háromévi börtönre ítéltek adó- és banki csalásért és a kampányfinanszírozási törvények megsértéséért - 2016-ban egy technológiai vállalatot felkért arra, hogy manipuláljon két közvélemény-kutatást Trump érdekében. Cohen a cikk megjelenése után Twitter - üzenetében elismerte ezt, hozzátéve, hogy Donald Trump utasítására cselekedett.