Pintér Sándor: nem a belügy utasította a képviselőket rángató MTVA-őröket

Publikálás dátuma
2019.01.17. 16:09

Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala
A rendőröknek ugyanakkor ahhoz sem volt joguk, hogy utat nyissanak a tévészékházban Szél Bernadett és Hadházy Ákos előtt.
Meglepő választ adott Pintér Sándor a Párbeszéd képviselőjének a rendőrség MTVA-székház előtti fellépéséről: Kocsis-Cake Olivio arra volt kíváncsi, hogy miért tagadta meg az intézkedést a rendőrség az MTVA törvénysértő biztonsági őreivel szemben – vagyis, miért nem léptek fel akkor, amikor megtermett szekuritisok és fegyveres őrök állták útját a petícióval érkező ellenzéki politikusoknak, majd szabályosan kihajították őket az épületből.
 A parlament.hu oldalon elérhető válaszában a belügyminiszter elismeri, az országgyűlési képviselőknek joguk van belépni közintézményekbe, ha azonban az intézmény korlátozza vagy megakadályozza a belépést, akkor a rendőrségnek sincs joga beavatkozni, kényszerrel biztosítani a politikus mozgását. Persze, a székház előtt posztoló rendőrök ettől még közbeléphettek volna, amikor a szekuritisek szó szerint kilökték a kapun Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, később bántalmazták Varju László DK-s képviselőt – nem tették.
„Az eseményekkel összefüggésben a Rendőrséghez több feljelentés is érkezett, amelyek hatáskörre tekintettel továbbításra is kerültek az ügyészség részére” -írta Pintér. Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tíz feljelentést is kapott, miután kamera előtt négy-öt szekuritis rángatta, bántalmazta, vitte földre Varju László -de ez is kevés volt ahhoz, hogy csak úgy eljárást indítsanak, inkább feljelentés-kiegészítést rendeltek el az ügyben.

Nem Pintérék kérték a brutális fellépést

Pintér Sándor levelében ugyanakkor egy további, fontos megjegyzést is tett:
„A Belügyminisztérium vagy a minisztérium utasítása alá tartozó más szerv nem adott utasítást az MTVA-t védő biztonsági cégnek.”

 Korábban a belügy ezt nem mondta ki ilyen egyértelműen, a témában lapunknak küldött reakciójukban is csak ködösítettek arról, hogy ki utasította a biztonságiakat.    
A médiaközpontot több szekuritis csapat is felügyeli, közülük csak a Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) munkatársai tartoznak jelentési és teljesítési kötelességgel a belügy felé. Ha Pintér minisztériuma nekik sem adott parancsot az ellenzéki képviselők rángatására, kizsuppolására, akkor a kormányzati felügyelet alá tartozó fegyveres csapat törvénytelenül, helyi utasítást követve járhatott el – egy országgyűlési képviselőt ugyanis egyetlen őrnek sincs joga kidobni a közmédia székházából.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 16:18

Félmilliárd forintot költ a kormány a cserkészek három házának felújítására

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:54

Fotó: MEZEY FERENC / Fortepan
A cserkészek legalább nem csak az interneten lógnak, mint a többi mai fiatal, derül ki az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár szavaiból.
Kormányzati támogatással újít fel a Magyar Cserkészszövetség három ingatlant: két cserkészházat Miskolcon és Kecskeméten, illetve Nagykovácsiban egy szálláshelyet. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint kormánynak fontos a cserkészmozgalom támogatása, ezért is kötöttek 2012-ben stratégiai megállapodást a szervezettel. 
A három ingatlan tervezett felújítását 444 millió forinttal támogatják majd.

A "mai fiatalokat" ostorozta a bejelentés kapcsán Illés Boglárka, az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Arról beszélt, hogy ma már a fiatalok folyamatosan online vannak. A cserkészeknél azonban a fiatalok erős kapcsolatokat tudnak kialakítani, ami a gyarapodó nemzet záloga lehet - fogalmazott Illés. (A helyettes államtitkár szavaiból nem derült ki, de kutatások sora foglalkozott már a fiatalok internethasználatával, és mint kiderült, az éppen a "valóságos", személyes kapcsolatok kiterjesztésének tekinthető, és nem azok ellenében hat.)
Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) vezetője elmondta, a mozgalom a legnagyobb magyar ifjúsági szervezet 12 ezer aktív taggal, világszinten pedig több mint 50 millió tagjuk van a cserkészeknek. Most három ingatlan felújítását kezdik meg kormányzati támogatással: Miskolcon és Kecskeméten erősen romos állapotú cserkészházakat hoznak rendbe, Nagykovácsiban pedig egy szálláshely újul meg - ismertette. Hozzátette, mindhárom ingatlanba várják majd a cserkészek mellett szélesebb körben is az ifjúságot is, szeretnék, ha ezek közösségi, civil házként is működnének.

A Mazsihisz a Dunába lőtt áldozatok maradványai utáni kutatás felfüggesztését kéri

Publikálás dátuma
2019.01.17. 15:46
Fotó: Népszava
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint értelmetlen a Dunába lőtt zsidó emberek maradványai után kutatni, a csontok Izraelbe szállításának terve pedig egyenesen felkavarta közösségüket.
Heisler András Mazsihisz-elnök levélben kérte a magyar és az izraeli belügyminisztertől az, ahogy fogalmazott, "semmivel nem indokolható" kutatások felfüggesztését, derül ki az MTI híréből. A Mazsihisz a Reuters hétfői hírére reagált, amely szerint izraeli kutatócsoport érkezett, hogy - Magyarország engedélyével és együttműködésével - a holokauszt áldozatai után kutasson a Dunában. A küldöttség egyik tagjának közlése szerint a maradványokat zsidó szertartás szerint temethetik majd el Izraelben.

A Belügyminisztérium kedden az MTI megkeresésére azt közölte, hogy Magyarország minden segítséget megad Izraelnek az esetlegesen a Dunában található holokausztáldozatok maradványainak felkutatásához.

A Mazsihisz a honlapján csütörtökön megjelent közleményben felhívta a figyelmet: történészek szerint a holokauszt alatt több ezer embert lőttek a Dunába, és Budapest ostroma alatt is sokan vesztek a folyóba. Csontjaik vélhetően szétszóródtak a hetvenöt év alatt, elképzelhető, hogy egészen a Fekete-tengerig bemosta őket a Duna - írták, hozzátéve: éppen ezért tartják megkérdőjelezhetőnek a kutatást. Felidézték: a Mazsihisz 2016. április 15-én hosszú tudományos munka és rabbinikus disputa után a Kozma utcai zsidó temetőben hantolta el a Margit híd felújításakor fellelt maradványokat. Jelezték: a csontok akkor egy különleges véletlen folytán kerültek elő. A németek által felrobbantott híd egy lemeze ugyanis partközelben megakadt, és ott torlódtak össze a víz alatt azok a testek, amelyeket vélhetően a folyó felsőbb szakaszán lőttek a Dunába 1944-45 telén.

Kiemelték: az orvostechnológiai vizsgálatok kimondták, hogy a csontokat lehetetlen konkrét személyekhez kapcsolni. A korábban megtalált csontokat a Mazsihisz neológ zsidó temetőben, zsidó szertartás keretében, az ősi tradícióknak megfelelően temette el. A végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adták meg az áldozatoknak. A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chábád rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében - tették hozzá.

A Mazsihisz állásfoglalása szerint a "holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nem zsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát", azaz a zsidó vallásjogot.

A maradványok Izraelbe szállításának indoka - az, hogy csak ott lehet zsidó tradíciók szerint eltemetni őket - figyelmen kívül hagy "releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát". Közösségüket felkavarta a kutatás híre, különösen az esetlegesen megtalált maradványok minden körülmények közötti Izraelbe szállítása - írták.