Műszaki hiba miatt késnek a vonatok a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon

Publikálás dátuma
2019.01.17. 10:14
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy meghibásodott biztosítóberendezés okozott gondot, a vonatoknak egy ideig várakozniuk kellett.
Meghibásodott a biztosítóberendezés csütörtök reggel a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon, Veresegyház állomáson – közölte a Mávinform. A vonatoknak egy ideig várakozniuk kellett. A közlekedés azóta Veresegyház állomáson is újraindult, de még korlátozással, így hosszabb a menetidő a vonalon.
Szerző

A dolgozók ötöde hagyta ott az Új Nemzedék Központot a volt fidelitasos ügyvezető érkezése óta

Publikálás dátuma
2019.01.17. 10:04
Az Új Nemzedék Központ zánkai főépülete
Fotó: MTI
Szabálytalan működésről, vezetői önkényről, eltussolt zaklatási ügyről beszélnek a szervezetnél.
Alig néhány hónap alatt többtucatnyi munkatárs mondott fel a Fidelitasszal is szoros kapcsolatban álló Új Nemzedék Központnál (ÚNK) - írja az Index.hu. A korábban ott dolgozók szerint a szervezet különösen azután kezdett inogni, hogy vezetését a Fidelitas egykori alelnöke, Vincze Géza átvette tavaly nyáron, bár
az új ügyvezető előtt is vetett fel kérdéseket a szervezet 4 milliárd forintos veszteséget felhalmozó gazdálkodása.

A nagyjából 200 fős szervezet dolgozóinak ötöde távozott rövid időn belül - köztük két igazgatóhelyettes, egy rendszergazda, egy szakmai koordinátor és a kommunikációs unkatárs -, ez pedig már a működést fenyegeti. Felmondott továbbá a portál szerint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1.2.3-as projekt vezetője, szakmai igazgatója is távozott, két héttel azután, hogy a kormány által ötmilliárd forintra meghirdetett projekt pénzügyi vezető helyettese, majd pénzügyi vezetője is otthagyta az ÚNK-t. Igazgató híján az ÚNK által kezelt projekt sem folytatható, márpedig a két távozó vezetőnek - részben a kilépések miatt - még nincs utódja.
Egyoldalú felmondásukat többen kifejezetten az ügyvezető viselkedésével, munkaszervezésével vagy inkább annak hiányával indokolták.

Az indexes cikk szerint a helyzet ismerősei emellett azt is felrótták Vinczének, hogy az ÚNK vezetőjeként legalább egyszer saját vállalkozásainak adott több milliós értékű megbízást. Mondják azt is, hogy az ügyvezető nem hajlandó aláírni nélkülözhetetlen dokumentumokat - például teljesítési igazolásokat, jelenléti íveket - és mégis minden úgy megy tovább, mintha szignózta volna őket. Beszélnek még önkényeskedő elbocsátásokról, és az ÚNK-ban történt, következmények nélkül maradt, eltussolt szexuális zaklatási ügyről is.
Mindennek azonban eddig nem volt következménye az Emberi Erőforrások Minisztériumánál,

ahol az ÚNK működése a szintén a Fidelitasból kikerült Illés Boglárka helyettes államtitkár felelősségi körébe tartozik. Illés informális befolyása állítólag meghatározó a szervezet személyi döntéseinél.

Sok a szabálytalanság az ÚNK körül

Az Új Nemzedék Központnak nem ez az első kritikus esete. Az intézményt 2016-ban feljelentette az Állami Számvevőszék, mert nem adta oda időben az összes, az ellenőrzéshez szükséges iratot. Ezt az Új Nemzedék Központ részéről azzal magyarázták, hogy egy 2015-ös viharban elázott a szükséges papírok egy része. Végül elutasították a feljelentést, a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény. Az intézményt a 2014-es választás után átvilágította a humántárca, és kiderült, hogy egy 3 milliárdos program során szabálytalanságok történtek.
Legutóbb tavaly novemberben volt botrányos ügye az ifjúsági szervezetnek: jogtalanul zártak ki egy meleg szervezetet egy uniós pénzből épült ingatlanból. Az ÚNK még az Egyenlő Bánásmód Hatóságot is beperelte, de vesztettek a bíróságon.

Szerző

„Ez elfogadhatatlan!” – Már a fideszes polgármesternek is feltűnt, hogy gond van a közbeszerzésekkel

Publikálás dátuma
2019.01.17. 09:17

Fotó: Népszava
Cser-Palkovics András szerint nincs rendben, hogy ekkora értékű fejlesztéseknél csak 1-2 ajánlattevő legyen.
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a Facebook-oldalán írt arról, hogy a kormány az elmúlt napokban két, a Modern Városok Programjának részét képező székesfehérvári beruházás előkészítése vonatkozásában is nemet mondott a megnövekedett költségigény teljesítésére. A polgármester pedig azzal a javaslattal él majd a pénteki közgyűlésen, hogy a képviselőtestület nyilvánítsa érvénytelenné a középiskolai campus beruházására kiírt közbeszerzési eljárást. Mint írta, ezt a megváltozott fejlesztési irányok és körülmények miatt javasolja.
„De! Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a középiskolai campus építésére mindösszesen csak egy, azaz egy építőipari cég kívánt ajánlatot tenni, amely okok alapján eleve nincsen verseny egy ekkora beruházás elnyeréséért. Ez elfogadhatatlan! Van munkaerőhiány, van kapacitáshiány, van alapanyaghiány, de az akkor sincs rendben, hogy ekkora értékű fejlesztéseknél a közbeszerzési eljárásokban csak 1-2 ajánlattevő legyen”

– hangsúlyozta a fideszes polgármester.

Kiemelte, hogy eddig a jogszabályok betartásával, tisztességesen, a legnagyobb gonddal jártak el, felelősen bánva a közpénzzel, nyugodt lelkiismerettel nézve az emberek szemébe, és így fognak eljárni a jövőben is, „még akkor is, ha így ezek az egyébként szükséges beruházások sajnos késedelmet szenvednek”.
„Megértjük tehát a kormány döntését. Székesfehérvárnak természetesen továbbra is kiemelten fontosak azok a beruházások, amelyeket az MVP tartalmaz. A kormánnyal megkötött megállapodás hatályban van és a kórházfejlesztés második üteme, a középiskolai campus, valamint a rendezvénycsarnok is meg fognak valósulni. De olyan időben, amikor garantálható, hogy az építőipar tisztességes verseny után, megfelelő minőségben és vállalható árakon képes megvalósítani ezeket a beruházásokat”

– tette hozzá.

Cser-Palkovics a bejegyzésben leszögezte, hogy
„megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek.”

Az RTL Híradó kedden számolt be arról, hogy nemet mondott a kormány a székesfehérvári kórház új épületének fejlesztésére, amelynek egyik építője Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. lett volna. Az említett jégcsarnokot Garancsi István cége, a Market Zrt. építhette volna fel.  
Szerző