Bennégett a házában egy idős Zala megyei házaspár

Publikálás dátuma
2019.01.16. 17:13
Illusztráció/BM katasztrófavédelem, Facebook
A tragédia kedd este történt Nemespátrón.
Egy családi ház konyhája és szobája kapott lángra kedd este Nemespátrón, az épületben tartózkodó idős nyugdíjas pár mindkét tagja az égő épületben rekedt - írja a 24.hu.  A helyszínre érkező nagykanizsai hivatásos és a csurgói önkormányzati tűzoltók ugyan elfojtották a lángokat, de a két idős ember életét már nem lehetett megmenteni. Sznopek Veronika a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a portál megkeresésére közölte: "nem merült fel bűncselekmény gyanúja. A rendőrség közigazgatósági hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit."
Szerző

Hordókban tartották a százmilliókat a miskolci sikkasztók

Publikálás dátuma
2019.01.16. 15:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénzszállító cégtől sikkasztott, majd próbált kifehéríteni a 600 millió forintot a négyfős banda. Szőlőföldön ásták el a zsákmányt, amiből százmillió be is penészedett.
Követni is nehéz a százmilliók útját annál a bandánál, akik ellen szerdán emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség: a három férfit és egy nőt különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, a főügyészség szerint egy mioskolci pénzszállító cégtől ellopott százmilliókat próbálták kifehéríteni. A vádirat szerint a pénzszállító társaság egyik alkalmazottja még 2009-ben 600 milliót forintot sikkasztott munkahelyén, forintban és valutában; hogy ne bukjon le, az összeg nagy részét egy barátjára bízta, aki 150 millió forintért vállalta a zsákmány őrzését – a barát pedig még egy barátot vont be az ügybe, akinek 50 milliót ígért. 
A pénzszállító társaság alkalmazottja a pénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, majd 100 millióval Thaiföldre menekült – társaival pedig telefonon tartotta a kapcsolatot. Az őrök egyikük nőrokonához vittek el félmilliárd forintot – az asszony ezért ötvenmilliót kapott – míg a két őr 7, illetve 50 millió forintot vett magához a zsákmányból. A maradék 393 milliót két műanyaghordóba és egy kézi permetező tartályába rejtve elásták a Tarcal határában lévő szőlőben. A nyomok eltüntetéséhez viszont a sikkasztó autóját is el kellett távolítani – ehhez is egy ismerőst béreltek fel, aki tízmillió forintért vitte el a garázsból az autót.  Az újabb és újabb tettestársak bevonásával a zsákmány is új rejtekhelyekre vándorolt, és egyre többet csíptek le belőle őrzési díjként, illetve egyéb költségekre: ebből fizették például az időközben Thaiföldön elfogott sikkasztó egyik mellékbüntetését is, de komoly tételeket játszottak el kasszai kaszinókban is a sikkasztott vagyonból. 
Hogy mennyi gonddal is jár ekkora összeg, azt jelzi, hogy az elásott pénzből úgy százmillió forint elázott, ezért azt ki kellett szárítani

-  a megmentett pénzből aztán tízmilliós tételben játszottak szerencsejátékot, a sérült bankjegyeket pedig pesti és miskolci bankfiókokban váltották be. A zsákmányból ugyanakkor jutott autóvásárlásra, életbiztosításra és megtakarítási szerződésekre is. Az ügyészség a három férfi vádlottal szemben, akik közül kettő bűnügyi felügyelet alatt áll, börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg a női vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott.  
Szerző

Öt és fél év börtönt kapott a zuglói gázoló

Publikálás dátuma
2019.01.16. 15:07
Illusztráció: Shutterstock
A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán első fokon 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, aki még 2016 novemberében kokain hatása alatt halálra gázolt egy idős férfit a főváros XIV. kerületében, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.
Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a vádirat szerint a 27 éves nő 2016. november 7-én kora délután a budapesti XIV. kerületben, a Füredi úton kokain hatása alatt vezette a gépkocsiját, amikor - féktávolságon kívül - a járdáról az úttestre lépett a 85 éves sértett.

A vád szerint objektív körülmény nem gátolta, hogy a nő észrevegye az úttestre lépő gyalogost, a kokain hatása miatt nem észlelte - szögezte le a főügyész. Hozzátette: ha a nő észrevette volna az idős férfit és késedelem nélkül fékezni kezdett volna, akkor megállíthatta volna az autót a gyalogos előtt, a vezető azonban a sértettet fékezés nélkül ütötte el.

Mint írta, a baleset után a vádlott segítségnyújtás, illetve a mentők és rendőrök értesítése nélkül elhagyta a helyszínt, az elgázolt férfi pedig a helyszínen meghalt.

A főügyész tájékoztatása szerint a nőt egy másik ügyben is megvádolták, 2016 áprilisában ugyanis szintén kokaintól befolyásolva vezetett autót. A Budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség a nőt halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával, a 2016. áprilisi eset miatt pedig bódult állapotban elkövetett járművezetéssel vádolta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a szerdai tárgyaláson a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat, 5 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett - közölte a fővárosi főügyész.
Szerző