Milliókat fizethetnek Erzsébetvárosban az Airbnb-n kiadott lakások tulajdonosai

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:32

Fotó: Kállai Márton
A budapesti VII. kerület is lépett a rövidtávú lakáskiadással szemben, legalább 2 millió forintért kell parkolóhelyeket vásárolnia azok után.
Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást - szúrta ki az Index.hu. Az önkormányzat január 6-én életbe lépett, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján
egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani.

Egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa. Így a rendelet azt jelenti, például egy 70 négyzetméteres Airbnb-re kiadott lakás után 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni a jövőben a VII. kerületben.
Hasonlót lépett tavaly januárban a VI. kerület vezetése is: ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni lakást Terézvárosban, minden szobáért egyszeri, akár másfél millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie.
A VIII. kerületben is nemrég vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ez alapján 2019. január 1-től az így kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztat az önkormányzat, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. Vagyis Józsefvárosban egy turistákkal feltöltött 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakás rövid távra adja ki. A kerületben 2017 október óta pedig már csak akkor lehet az Airbnb-n szobát kiadni, ha a ház többi lakásának lakója is beleegyezik abba.
Az Airbnb-nek és a hozzá hasonló szolgáltatásoknak komoly felelőssége van abban, hogy a fővárosi lakás- és albérletárak a megfizethetetlenségig emelkedtek.

Rövid távon, egy-egy napra kiadva ugyanis hatalmas pénzeket kereshet lakásával egy tulajdonos; olyan összeget, amit egy állandó lakó nem tudna megfizetni. Rengeteg tulajdonos ezért inkább kivonja lakásait a klasszikus lakásbérleti piacról, mások pedig befektetésként vesznek újabb és újabb ingatlanokat, amik így szintén elérhetetlenné váltak azoknak, akik egyszerűen csak lakni szeretnének Budapesten. Az erzsébetvárosi rendelethez hasonlóak elkedvteleníthetik a befektetőket, rövidtávon valamelyest csökkentve ezzel az albérletárakat. Ha pedig főváros-szinten hoznának hasonló intézkedéseket, előbb-utóbb talán ismét megfizethetővé válna a fővárosi lakhatás azoknak is, akik nem részei a kormány által felkarolt, rohamosan gazdagodó elitnek.
Szerző

Ismét hófúvásra figyelmeztetnek, -15 foknál is hidegebb lehet pénteken

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:25
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Átmenetileg kisüt majd a nap, de estétől havazás kezdődhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -6 fok között alakul.
Északnyugat felől átmenetileg szárazabb levegő érkezik, ezért pénteken mindenhol lehet számítani több-kevesebb napsütésre. Napközben nem valószínű csapadék, de este észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik, és késő este északnyugaton már eleredhet a hó – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Délelőtt még többfelé megerősödik majd az északi, északkeleti szél, melyet az Alpokalján és északkeleten viharos lökések is kísérhetnek, ezért – főként az utóbbi tájakon – néhol hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -15 fok között várható, de a szélcsendes, kevésbé felhős, vastagabb hóval borított vidékeken ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -6 fok között alakul, fagypont feletti értékek elsősorban nyugaton, délnyugaton várhatók. Csütörtök estétől a kevésbé felhős, szélvédett tájakon zúzmarás köd képződhet, amely pénteken néhol tartósabban megmaradhat. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére hófúvás miatt adtak ki figyelmeztetést, itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
Forrás: OMSZ
Nógrád megyében az extrém hideg miatt figyelmeztetnek, az előrejelzés szerint a hőmérséklet -15 fok alá csökkenhet.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eleinte többfelé, majd helyenként vegyes halmazállapotú csapadék lehet: reggelig döntőn hó, napközben délnyugat felé haladva egyre inkább havas eső, eső valószínű, néhol esetleg ónos eső is eshet. A nyugati, délnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -10 fok között alakul, de a kezdetben gyengén felhős, hóval borított tájakon ennél jóval hidegebb is lehet. Hajnalra enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +6 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb. 
Vasárnap általában erősen felhős lesz az ég, de átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék (nagyrészt eső, főként északkeleten, keleten havas eső, hó is lehet). A nyugati, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul.
Szerző

"Kár volt ma Orbánnak két órán keresztül zsibbasztania a nyilvánosságot"

Publikálás dátuma
2019.01.10. 14:35

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Így vélekedik Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a miniszterelnök mai sajtótájékoztatójáról. Az ellenzéki reakciók gyakori közös eleme, hogy Orbán kitért az érdemi kérdések elől. Az MSZP közben bejelentette, a kormánnyal szemben ők Európa-párti kampányt kezdenek.
"Orbán Viktor egy nem létező magyar valóságot festett le" - mondta Szabó Tímea (Párbeszéd) az Ujhelyi Istvánnal (MSZP) közös sajtótájékoztatóján, ahol a miniszterelnök által tartott mai Kormányinfóról osztották meg véleményüket. Szabó szerint a kormányfő a kényes kérdések, így a korrupciót vagy Mészáros Lőrincet feszegetők, elől kitért, a "rabszolgatörvény" kapcsán pedig valójában nem kíváncsi az emberek véleményére . Ujhelyi ezt követően elmondta, pártja a mai nappal Európa-párti kampányt kezd az Európa-ellenes Orbánnal szemben. A két politikus teljes mondandója az alábbi videóban tekinthető meg:
A Demokatikus Koalíció szintén sajtótájékoztatót hívott össze a miniszterelnöki Kormányinfó értékelésére, ezt Arató Gergely országgyűlési képviselő úgy kezdte, az európai értékek és a demokrácia arcon köpése, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben kizárólag a saját lakájmédiájának adott interjút, és lényegében ma sem lehetett neki egyetlen érdemi kérdést sem feltenni. A teljes esemény a lenti videóban látható:
A Kormányinfóról számos más ellenzéki szereplő is megosztotta a véleményét, ezek közül az LMP-ből korábban kilépett, most függetlenként dolgozó Hadházy Ákosé volt az egyik legtömörebb. Ő Facebook-bejegyzésében azt írta, mivel Orbán azt mondta, a kormány részéről zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, ebből két dolog következik: 
  • 1) Sok újságíró köszönheti az életét Zoboki Gábornak, aki Orbán új palotájának átépítését vezette. Ha nem lenne jó mérnök, rájuk omlott volna a plafon.
  • 2) Ez után a mondat után a sajtótájékoztató egyetlen pillanata sem ér meg egyetlen sor elemzést, reakciót sem.
Az LMP másokkal egyetemben többek közt Orbán Viktor mellébeszélésére hívta fel a figyelmet. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Keresztes László Lóránt társelnök az ország szuverenitásának védelmével kapcsolatban úgy fogalmazott, az akkor lehetne hatékony, ha az ország erős lenne, 2010 óta azonban minden szempontból gyengült az ország.

A Jobbik parlamenti frakciója Orbán mai szereplése kapcsán azt jegyezte meg, "Orbán Viktor egész évben egyszer áll ki a sajtó ki nem tiltott része elé, ezért azt gondolja, hogy az egész éves hazudozást be kell pótolnia." A párt hozzáteszi, a miniszterelnök éppen akkor beszél a demokrácia fontosságáról, amikor bedarálta annak utolsó bástyáját, a független igazságszolgáltatást. Orbán sajtótájékoztatójára reagált a Magyar Liberális Párt is, az ő közleményükben többek közt az áll, "a Fidesz és Orbán Viktor ahelyett, hogy a magyar emberek valódi problémáival foglalkozna, a menekültek elleni gyűlöletkeltést folytatja. A következő uniós választás valódi tétje az lesz, hogy a magyar emberek meg tudják-e állítani a Fidesz szabadság- és Európa-ellenes politikáját."
Szerző
Frissítve: 2019.01.10. 14:41