Medve támadt egy vadászó magyar állampolgárra Székelyföldön

Publikálás dátuma
2019.01.07. 12:38
Illusztráció: AFP
Medve támadt egy vadászaton levő magyar állampolgárra Székelyföldön, akit válltöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba. Az 54 éves áldozatot a székelyudvarhelyi kórházban műtötték meg, hétfőn már elhagyhatta a kórházat.
Az Agerpres hírügynökség hétfői tudósítása szerint a támadás vasárnap történt. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: egy tízfős magyarországi csoport vaddisznóvadászaton vett részt, az egyik tagjukra Siménfalva (Simonesti) környékén támadt rá a medve. A többi vadász a társuk megmentése érdekében többször a levegőbe lőtt, így az állat megijedt és elmenekült. A férfit mentővel a székelyudvarhelyi kórház ortopédiai részlegére szállították. Lukács Antal, a kórház menedzsere elmondta, hogy a medve megharapta és zúzódást is okozott a férfi bal vállán és karján, de a nyak tájékán is voltak sérülései. A vállán törést is elszenvedett, ezért műtétet hajtottak végre, de hétfőn már elhagyhatta a kórházat. Az idén ez volt az első medvetámadás Hargita megyében. Romániában egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány, miután betiltották a vadászatukat. A környezetvédelmi tárca 2016 előtt évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Dacian Ciolos vezette kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 barnamedve él.

Kidobtak egy nőt az ablakon - Minek ment oda, kérdezi a francia kormány testülete

Publikálás dátuma
2019.01.07. 12:04

Fotó: Shutterstock
Deréktől lefelé megbénult az akkor 25 éves nő, akit élettársa dobott ki az ablakon. Elveszik a neki járó kártérítés felét.
Egy francia kormánytestület megállapította egy nő részleges felelősségét az őt ért erőszakban, ezért csökkentette a neki járó kártérítés összegét - írja az Euronews. A nőt élettársa dobta ki otthonuk második emeleti ablakán - túlélte, de deréktól lefelé megbénult.
A civil ügyekben az áldozatok kárpótlásának lebonyolításáért felelős francia kormányzati szerv szerint a nő akkor hibázott, amikor 2013. augusztus 24-én este hazament a férfihez - aki egyébként 15 év börtönbüntetést kapott tettéért. A rendőrség korábban már kiszállt a pár otthonához, amikor a férfi egy barátjukkal volt erőszakos. Azt tanácsolták a nőnek, hogy töltse máshol az éjszakát. Az AFP hírügynökség által csak Aidának nevezett nő meg is próbált így tenni, ám mivel késő volt, ezért nem jártak már a vonatok. Több barátjának is írt és felhívta a vészhelyzetekre bevezetett telefonszámot, de sehol sem talált helyet, ahol éjszakázhatott volna, így az utca helyett választotta azt, hogy mégis hazamegy.
Az akkor 25 éves nőt rendszeresen bántalmazta a partnere, de kórházba egyszer sem került – mondta az AFP-nek a nő ügyvédje. Amikor aznap este a rendőrök elmentek, a férfi ismét nekiesett Aidának, mire a szomszédok ismét kihívták a rendőröket. Azok hajnali fél 4-kor érkeztek ki ismét a lakáshoz, ekkor találtak ár az eszméletlen nőre a lakótömb bejáratánál, a földön fekve.
Az ügyben az ítélet 2016 júniusában született meg, Aidának 90 ezer euró - nagyjából 28,8 millió forint - kártérítést ítéltek meg. A nő ügyvédei kérték a kormányzati testületet, hogy kezdjék meg a pénz átutalását, ám most az a döntés született, hogy csak annak egy része jár Aidának. Az áldozat fellebbezett az őt hibáztató döntés ellen, a tanács májusban hallgatja meg.
Szerző

Puccs tört ki Gabonban, elfoglalta a rádiót a hadsereg

Publikálás dátuma
2019.01.07. 10:13

Fotó: STEVE JORDAN / AFP
Lövések dördültek el a köztévé szákháza körül is. A katonák a 2016-ban gyanús körülmények között győzelmet arató, azóta agyvérzést kapott és külföldön lábadozó elnök leváltását követelik.
A hadsereg vezetői által szervezett katonai puccs vette kezdetét a nyugat-afrikai Gabonban hétfőn - írja a Reuters. A katonák elfoglalták az állami rádió épületét, úgy jelentették be az adást megszakítva: "elégedetlenek" a jelenleg épp agyvérzését követően Marokkóban lábadozó Ali Bongo elnök munkájával, és kétségesnek tartják, hogy képes ellátni feladatait.
Ali Bongo elnök külföldön lábadozik
Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
A hadsereg nevében Kelly Ondo Obiang hadnagy nyilatkozott, aki egyúttal Köztársasági Gárda tisztjeként, illetve az eddig ismeretlen Gabon Biztonsági és Védelmi Erőinek Hazafias Mozgalma vezetőjeként jellemezte magát.
Az állami televízió székházának környékén lövések is eldördültek tanúk szerint, akik a jelenlévő puccsisták számát alacsonyra teszik.
A puccs előzményként hivatkozik a Bongo elnök választási győzelmét követő véres zavargásra, mely során a tüntetők felgyújtották a parlamentet is. 2016-ban mindössze 6000 szavazattal nyert a korábbi elnök, az édesapja 2009-es halála óta a tisztséget betöltő Bongo. A választás tisztaságát az EU is kétségbe vonta: volt régió, ahol 99.9 százalékos részvétel mellett szerezte meg a szavazatok 95 százalékát az elnök.
Bongo elnöki hivatala rövidesen közleményt fog kiadni.
Szerző
Témák
Gabon puccs