Sargentini is a magyar ellenzékkel tüntet majd Brüsszelben

Publikálás dátuma
2019.01.06. 14:46

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A tiltakozáson Ujhelyi István, Jávor Benedek és Mester Barnabás is felszólal majd.
Kedden Brüsszelben is tüntetést tartanak az Orbán-kormány ellen, a város EU-negyedének központi részén, a Schuman téren, az Európai Bizottság és az Európai Tanács székháza előtt. A tüntetésen a magyar politikusok mellett felszólal Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő is – vette észre a 444.hu. Sargentini készítette azt a jelentést, amely a magyar jogállamiság súlyos veszélyeire hívta fel Európa figyelmét. A képletesen atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én a Sargentini-jelentés elfogadásával. Az ügy innen a tagállamok kormányait tömörítő testülethez, az Európai Unió Tanácsához került.   Az „Üzenjük Brüsszelből: Stop Orbán!” néven, 17 órától meghirdetett tüntetés szervezője a Radikális Európai Demokraták mozgalma (RED) és Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Az esemény Facebook-oldala alapján a tüntetésen felszólal majd
  • Judith Sargentini, a Zöldek frakciójának EP-képviselője,
  • Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője,
  • Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták alapítója,
  • Németh Balázs, a Momentum képviselője,
  • Kendernay János, az LMP képviselője,
  • Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője,
  • ás várják a DK és az Európai Szakszervezeti Szövetség képviselőit is.
A szervezők kiemelték, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral és a nemzeti együttműködés rendszerével, ezt mind többek számára egyértelművé kell tenni az Európai Unióban is.
„Nem Brüsszelt kell megállítani, hanem a külpolitikai és európai uniós fronton is ámokfutást végző Fidesz-kormányt”

– tették hozzá.

Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 15:39

Brexit: üzent a megállapodás ellenzőinek Theresa May

Publikálás dátuma
2019.01.06. 14:24

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Ismét kizárta az újabb EU-népszavazás lehetőségét a brit miniszterelnök.
Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás ellenzőinek feladata lenne, hogy más megoldásokat javasoljanak, ha a jelenlegi egyezményt nem tudják elfogadni. A brit miniszterelnök az MTI összefoglalója szerint ismét kizárta az újabb EU-népszavazás lehetőségét, jóllehet a legújabb felmérés szerint a többség most már pártolná a második referendumot, és ha ezt kiírnák, a bennmaradásra voksolna. May a BBC-műsorban kijelentette: az EU-val elért Brexit-megállapodás bírálói közül eddig senki nem állt elő alternatív javaslatokkal. Megerősítette, hogy a megállapodásról szóló, decemberről elhalasztott alsóházi szavazást január közepén mindenképpen megtartják. Theresa May hangsúlyozta: ha az alsóházi képviselők ezen a voksoláson elvetik az Európai Unióval kötött egyezményt, senki nem tudja megmondani, hogy onnantól mi történne, az ország „feltérképezetlen területen” találná magát. A brit kormányfő kifejtette: a parlamentben jelen van egyrészt a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő –, amely mindenféle egyezséget elutasít, és „politikai játszmákra” használja fel a Brexitet, igyekezve a lehető legnagyobb káoszt előidézni, vannak olyanok, akik újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról a Brexit-folyamat leállítása végett, és vannak, akik „a számukra tökéletes Brexitet szeretnék látni”.
„Nekik üzenem: ne engedjék, hogy a tökéletesre irányuló törekvés a jó ellenségévé váljon, mert ez azzal a veszéllyel jár, hogy egyáltalán semmiféle Brexit nem lesz”

– fogalmazott Theresa May a BBC vasárnapi interjúműsorában.

Arra a kérdésre, hogy ha a parlament megszavazna egy esetleges indítványt az EU-tagságról szóló újabb referendumról, akkor ő kiírná-e a népszavazást, a brit miniszterelnök kijelentette: személyes véleménye szerint nem lenne helyénvaló ismét népszavazást rendezni a brit EU-tagságról, mivel az megosztaná az országot. Hozzátette: a népszavazást már nem lehetne megtartani a brit EU-tagság megszűnésének március 29-i időpontja előtt, egy ilyen döntés nyomán ki kellene terjeszteni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján zajló tárgyalási folyamat határidejét. Mint megírtuk, mivel a brit belpolitikai viszálykodás miatt a szigetország „kizuhanása” az EU-ból egyre kézzelfoghatóbb közelségbe kerül, a szigetországhoz hasonlóan az Európai Unió is vészterveket készít a Brexit következményeinek enyhítésére. 

A többség egy új népszavazás mellett áll

A kilépési folyamatot szabályozó cikkely, amelynek aktiválását Theresa May 2017. március 29-én jelentette be, kétévi tárgyalási folyamatot irányoz elő, abban az esetben, ha a felek nem állapodnak meg korábbi kilépési időpontban. Ennek alapján az Egyesült Királyság EU-tagsága idén március 29-én megszűnik, akkor is, ha addig nem lép érvénybe a kilépési feltételekről szóló megállapodás. A brit kormány kérheti a határidő kiterjesztését, de ehhez az EU-ban maradó 27 ország egyhangú hozzájárulása szükséges. Az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítés esetleges visszavonása London szuverén joga lenne, de a konzervatív párti brit kormány erről hallani sem akar. A legutóbbi felmérések viszont arra vallanak, hogy a brit közvélemény többsége pártolná az újabb népszavazást. A YouGov közvélemény-kutató csoport által az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil szerveződés, a People's Vote megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett vizsgálat kimutatta, hogy a választók 53 százaléka szerint nem a parlamentnek, hanem a népnek kellene kimondania a végső szót a Brexit ügyében. A felmérés szerint újabb népszavazás esetén – ha a szavazólapon a kilépés vagy a bennmaradás közötti egyszerű választási lehetőség szerepelne – 54 százalék voksolna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre. A friss YouGov-felmérés szerint ha az esetleges újabb népszavazáson a további EU-tagság és a megállapodás nélküli kilépés között kellene választani, 58 százalék voksolna a bennmaradásra és 42 százalék a kilépésre. Ha a választási lehetőség a bennmaradás és a jelenlegi megállapodás alapján történő kilépés lenne, a britek 63 százaléka szavazna arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja, és 37 százalék voksolna a kilépésre.

Recseg-ropog a brit gazdaság

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) csütörtökön ismertetett friss negyedéves felmérésében arra hívta fel a figyelmet, hogy már most aggasztó mértékben gyengülnek a brit gazdasági kondíciók, mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező makacs bizonytalanságok miatt. A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó szervezet szerint a Brexit-folyamat bizonytalanságai miatt a tavalyi negyedik negyedévben egyszerre gyengült több kulcsfontosságú reálgazdasági mérőszám. Erről itt írtunk bővebben.

Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 19:25

Két ember meghalt a havazás miatt Bajorországban

Publikálás dátuma
2019.01.06. 12:18

Fotó: TOBIAS HASE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
Szombaton 130 járatot kellett törölni a müncheni nemzetközi repülőtéren.
Súlyos közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott a havazás a hét végén Bajorország déli részén, az Alpok térségében. A német tartományban ketten meghaltak a szombat reggel óta tartó havazás következtében: Berchtesgadennél lavina sodort el egy 20 éves nőt, Bad Tölznél pedig a hótól síkos úton összeütközött két autó. A balesetben egy 19 éves férfi életét vesztette és az általa vezetett autó két utasa súlyos sérüléseket szenvedett. A müncheni nemzetközi repülőtéren szombaton törölni kellett 130 járatot a havazás miatt, a közlekedés rendjét vasárnapra sikerült helyreállítani. A közúti és vasúti közlekedést viszont vasárnap is hátráltatja az erős havazás, főleg a tartományi nyugati és déli részén. A régióban egy nap alatt nagyjából 100 centiméternyi hó esett, hétfőig további 40 centiméterrel vastagodhat a hótakaró. A téli szünet vége miatt eleve nagy a forgalom, így torlódásokkal kell számolni a többi között a München és az ausztriai Salzburg közötti A8-as autópályán. A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság vasárnapi összefoglalója szerint a bajor Alpok teljes területén fokozott a lavinaveszély, a Chiemgau- és a Berchtesgaden-vidéken a második legmagasabb, 4-es fokozatú figyelmeztetés van érvényben.
Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 12:32