Karácsony Gergely főpolgármester akar lenni, sétálna és biciklizne

Publikálás dátuma
2019.01.04. 20:58
Karácsony Gergely a Partizánban
Fotó: Partizán Facebook-oldal
Bérlakások létesítése, fővárosi drogstratégia, az autóforgalom csökkentése szerepelne a programjában.
– Elindulok 2019-ben a főpolgármesterségért, ami azt jelenti, hogy részt veszek az ellenzéki előválasztás első fordulójában, remélhetőleg a másodikban is, és aztán szeretném megnyerni a főpolgármester-választást – jelentette be Karácsony Gergely. Zugló polgármesterének döntését lapunk már csütörtökön megírta, péntek este Gulyás Márton baloldali aktivista Partizán című vlogjában Karácsony beszélt a terveiről is. A Párbeszéd társelnöke odaszúrt a függetlenként induló, "Sétáló Budapest" vízióját kínáló Puzsér Róbertnek is, szerinte ugyanis a főváros komplex problémákkal küzd és aki megpróbálja egy mondatban összefoglalni ezeket, az sokszor inkább árt, mint használ. Karácsony egyébként „emberi léptékű” Budapestet szeretne, ahol lehet levegőt venni, vannak kisebb és nagyobb terek. – Az emberek legyenek a fókuszban – foglalta össze. Tarlós István jelenlegi kormánypárti főpolgármesterrel szemben, aki újra megméretteti magát Karácsonynak az igazi kritikája nem az, amit csinált, hanem amit nem csinált. – Rezzenéstelen arccal nézte végig, hogy rengeteg pénztől megfosztották Budapestet, és rövid pórázon van a város – fogalmazott az egykori miniszterelnök-jelölt. 
Karácsony Gergelynek a műsorban videókat mutattak, amelyeken különböző civil szervezetek képviselői tettek fel kérdéseket. Elsőként az Utcáról a Lakásba egyesület aktivistája érdeklődött a lakhatásról és annak javításáról. Karácsony szerint az Európai Uniónak van kamatmentes bérlakásprogramja, amely megoldást jelenthet a borzasztó hazai helyzetre is. – Egy városban fontos, hogy legyenek közösségi tulajdonban lévő lakások, például önkormányzati bérlakások. Ennek érdekében európai uniós kamatmentes hitel segítségével bérlakások építésére lenne szükség, akár úgy, hogy az épületekben piaci alapon működő helyiségek, például üzlethelyiségek is lennének – magyarázta. Karácsony egyébként minden kerületben működtetne drogambulanciákat, ugyanis a "fővárosnak kell, hogy legyen drogstratégiája".
A politikus konkrét elképzelései között szó volt a tömegközlekedésről, a belvárosi forgalomról is. Az kiderült, hogy a Párbeszéd társelnöke főpolgármesterként is sétálna és biciklizne, ennek ellenére drasztikus lépésnek tartaná, ha egyik napról másikra kitiltanák az összes autót a fővárosból. (Mint többször megírtuk, az LMP-s támogatottsággal bíró Puzsér Róbert ezzel kampányol.) – Puzsérral szemben én nem járok autóval – mondta Karácsony Gergely. A politikus ugyanakkor fontosnak tartja az autóforgalom csökkentését a belvárosban, ehhez pedig negatív és pozitív ösztönzőket is kitalálna. Előbbi például a dugódíj lehet, de Karácsony szerint muszáj pozitívummal keverni, ugyanis „nem akarok polgárháborús főpolgármester”' lenni. Ez a pozitív töltet lenne, hogy csak a csúcsidőszakban kellene fizetni.
Zugló polgármestere egyébként – kerülete miatt érintettként – bevallotta, hogy eszelős örültségnek tartja a Városliget-projektet.
Karácsony Gulyás Márton tréfálkozó kérdésére kijelentette, hogy Tarlós István nem lenne az alpolgármestere, még akkor sem, ha Zuglóban fideszes politikus tölti be ezt a posztot. Azt is hangsúlyozta, hogy Vitézy Dávidot viszont foglalkoztatná, valamint lebontaná a Szabadság téri megszállási emlékművet.
Az előválasztás első fordulója – amelyen Karácsony is elindul – egyébként már elkezdődött, voksolni pedig január végétől lehet majd a fővárosiaknak. A Párbeszéd társelnöke mellett eddig csak a szocialista Horváth Csaba jelezte részvételi szándékát. A mostani tervek szerint az első forduló győztese nyáron, júniusban mérkőzik majd meg egy második fordulóban Puzsér Róberttel. (És talán a liberális Sermer Ádámmal, valamint a Momentum esetleges jelöltjével.) A cél mindenesetre az, hogy egyetlen ellenzéki jelölt álljon majd szemben az októberi önkormányzati választáson a Fidesz támogatását bíró jelenlegi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal.
Szerző
Frissítve: 2019.01.04. 21:10

Több mint féltucatnyi városban folytatódnak a demonstrációk

Publikálás dátuma
2019.01.04. 20:23

Fotó: Molnár Ádám
Szombaton tovább folytatódik a múlt év végén elkezdődött tiltakozáshullám: a fővárosban, kilenc vidéki helyszínen, sőt a tengerentúlon is demonstrálnak hétvégén.
Budapesten délelőtt 10 órakor kezdődik a tüntetéssorozat: „Álljon meg az Oktogon!” címmel „piknik és buli” lesz az Oktogonon, molinókészítéssel, beszélgetésekkel, az ellenzék 5 pontjának ismertetésével. Délután fél kettőkor a Hallgatói Szakszervezet a Nagy Imre szobor egykori helyén akciózik.
A legnagyobb méretű demonstráció 14 és 18 óra között lesz „Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen” címmel, ezen pedig szakszervezetek, ellenzéki pártok és civilek vesznek majd részt. (Az esemény előtt a Párbeszéd 13.30-kor, az MSZP 13.45-kor, a DK 14 órakor várja szimpatizánsait.) Cikkünk megjelenéséig több mint 32 ezren érdeklődtek a Facebookon az esemény iránt és csaknem kilencezren nyomtak az ott leszek gombra – a Hősök terétől a Kossuth térig vonulnak majd, ahol többen is beszédet mondanak. Estére a Yellow West HUN csoport hirdetett megmozdulást, 19 órára, a Margit hídhoz. Vidékről is lesznek résztvevők, a Mérce gyűjtése szerint ugyanis Tatán 11.20-kor kezdődik a gyülekezés a Momentum szervezésében, innen vonatoznak a budapesti tüntetésre. Esztergomból is indul hasonló közös vonatozás. Tapolcán 14 órától a Magyar Kétfarkú Kutyapárt demonstrál, „a rabszolgatörvény ellen és mellett”. Komlón, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Békéscsabán is demonstrálnak majd. Cegléden is tiltakoztak volna, de ezt a tüntetést rendőrség nem engedélyezte.
A tüntetésekkel párhuzamosan az útzárak is folytatódnak: Nyíregyházán, reggel 8 és 11 óra között, több szakszervezet és ellenzéki párt részvételével tartanak ilyen akciót.
Szombaton tüntetés lesz Linzben, Londonban és Dublinban is, helyi idő szerint 14 órakor, „Túlóra határok nélkül” címmel. Az amerikai kontinensen is lesz hasonló akció: New Yorkban és Torontóban is kiállnak a rabszolgatörvény ellen. A kormány egyébként a jelek szerint most sem veszi komolyan a megmozdulásokat. Rétvári Bence államtitkár pénteken ugyanis arról beszélt, hogy a „bevándorláspárti ellenzék folytatja a színészkedést”, ahogy azt a parlamentben és a közterületeken tette korábban. A minap egy másik kormánypárti államtitkár, Novák Katalin is elmondta, mit gondol a tüntetésekről. Novák szerint a tüntetők valóságshow-t játszanak az utcán, színészkednek és provokálnak.

Így változik a tüntetések miatt a közlekedés a fővárosban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy szombaton útlezárásokra lehet számítani a Hősök tere, az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kossuth Lajos tér környékén. A lezárások miatt a délutáni órákban számítani lehet arra, hogy rövidebb-hosszabb időszakokra – az M3-as metrópótló és a 9-es autóbusz a Nagykörútra és az Andrássy útra terelve jár, – a 2-es villamossal csak a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megálló között lehet utazni, – a 4-es és a 6-os villamos a Blaha Lujza tér és az Oktogon között nem jár, – a 105-ös busz két szakaszon, Buda felől a Deák Ferenc térig, Gyöngyösi utca felől pedig a Mexikói útig közlekedik, – a City-troli, valamint a 15-ös és a 115-ös busz a Bajcsy-Zsilinszky útra terelve jár, – a 20E busz a Városligeten és a Hungária körúton át, a 30-as buszcsalád járatai a Városligeten keresztül haladnak,  – a 70-es és a 78-as trolibusz az Akácfa utca megálló és a Kossuth Lajos tér között nem közlekedik,  – a 72-es trolibusz Zugló vasútállomástól a Nyugati pályaudvarig visz utasokat,  – a 73-as trolibusz közlekedése szünetel, – a 75-ös trolibusz a Hermina útra terelve közlekedik, – és a 76-os trolibusz a Rózsák tere és a Lehel tér közötti vonalszakaszt nem érinti. 

Szerző
Frissítve: 2019.01.04. 22:05

Több mint 9 millió forintot hagytak el tavaly a BKV járatain

Publikálás dátuma
2019.01.04. 18:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Volt, aki babakocsi nélkül szállt le, de egy fazék töltött káposztát és TV-t is találtak a járműveken.
2018-ban több mint 15 ezer dolgot vesztettek el az utasok BKV járatain: akadt, aki a műfogsorát, más a postagalambját, valaki pedig egy fazék töltött káposztát hagyott el utazás közben – derül ki az RTL Híradóból. Ezeket a társaság szigorúan regisztrálja, hogy később visszaadhassák a jogos tulajdonosoknak, addig pedig egy raktárban őrzik a tárgyakat. A legkülönfélébb holmik vannak a polcokon: az egyik utas például babakocsi nélkül szállt le, de mankót, TV-t, gördeszkákat és könyveket is hagytak a járműveken. Egy átlagos napon 40-nél is több ilyen tárgy kerül a raktárba, ezeket regisztrálják. A talált holmikat három hónapig őrzik meg, utána eladják. Ha ezt követően egy évig jelentkezik a tulajdonos, akkor az értékesítésből származó összeget kapja vissza, utána viszont a cég az államkincstárba utalja a pénzt.   Leggyakrabban egyébként esernyőt, sapkát, sálat és kesztyűt hagynak el az utasok. Azonban rengeteg pénzt, tavaly összesen több mint 9 millió forintot is elvesztettek. Ebből az év végéig 6 milliót adtak vissza, a fennmaradó 3 millióért még nem jelentkeztek a tulajdonosaik.
Szerző
Témák
közlekedés BKK