Ferihegyen kellett megszakítania az útját egy török repülőgépnek, rosszul lett egy utas

Publikálás dátuma
2019.01.03. 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Markus Mainka / AFP
A SunExpress légitársaság Antalya–Berlin járatán rosszul lett egy utas, a gép így kénytelen volt a budapesti repülőtéren landolni. A 75 év körüli német nő életét már nem tudták megmenteni.
A Boeing 737-800-as gép személyzetének Magyarország légterében kellett a budapesti leszállás mellett dönteni, amelyre csütörtökön a délik órákban került sor – számolt be az airportal.hu. A landolás után Ferihegyen az AMS Repülőtéri Sürgősségi Szolgálat mentőegysége várta a repülőgépet.

Az AMS közlése szerint a fedélzeten egy 75 év körüli német állampolgárságú nő lett rosszul, akinek az újraélesztését egy a gépen utazó orvos segítségével már a fedélzeten szakszerűen megkezdték, azonban a közel egy órán át tartó újraélesztés nem járt sikerrel. A leszállást követően az AMS szakemberei csak a halál beálltát tudták megállapítani.
Szerző
Frissítve: 2019.01.03. 14:27

Már Orbánt is idegesíti a korrupció mértéke

Publikálás dátuma
2019.01.03. 13:39
illusztráció
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A féktelen pazarlás megakadályozására állított fel több ügynökséget a kormányfő az év végi rendeletdömping leple alatt.
A kormánypártban is felbukkant az a vélemény, amely szerint a korrupció mértéke – jobban mondva mértéktelensége – már a saját szavazóbázisukat is irritálja és erodálja, így ezentúl ügynökség felügyeli majd a 700 millió forintnál drágább állami építési beruházásokat - írja a hvg.hu internetes portál a lap nyomtatott változatának héten megjelenő cikkére hivatkozva.

Ugyancsak egy újonnan felálló, gazdasági társaság formájában működő ügynökség irányítja ezentúl az állam informatikai közbeszerzéseit, jövő januártól pedig már az önkormányzatok építkezéseit is.

Fideszes körökből kiszivárgott információk szerint a legszélesebb társadalmi rétegekből egyre több jelzés érkezett a kormányfőhöz az elszemtelenedett sápszedőkről, így lap szerint Orbán végül úgy döntött: mindent a közvetlen közelében működő csúcsszervezetekre bíz.
Szerző

Már Amerikában is aggódnak a magyar bíróságokért

Publikálás dátuma
2019.01.03. 12:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Amerikai Ügyvédi Kamara arra figyelmeztet, hogy a közigazgatási bíróságok felállításával Magyarország megsérti az ENSZ független bíróságokra vonatkozó alapelveit.
„Az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association, ABA) aggódik amiatt, hogy a Magyarországon létrehozott párhuzamos bíróság, melyet egy politikailag kinevezett igazságügyi miniszter felügyel, tovább rombolja az ország igazságügyi függetlenségét” - kezdődik az ABA január másodikán közzétett nyilatkozata.  A szervezet levelében  - amelyet a 24.hu is kiszúrt -, arra figyelmeztet, hogy a közigazgatási bíróságok felállításával Magyarország megsérti az ENSZ független bíróságokra vonatkozó alapelveit. Az ABA elnöke, Bob Carlson által jegyzett nyilatkozatban azt is kifogásolják, hogy azzal, hogy egy politikai kinevezett kezébe kerül a bírók kinevezése, előléptetése vagy éppen büntetése, egyúttal a tüntetések, sztrájkok, az adatvédelem és más ügyek szabályozása felett is hatalmat szerez. Emlékeztetve arra, hogy egy demokrácia ereje abban rejlik, hogy a bírók pártatlanul értelmezhetik és alkalmazhatják a jogot, a szöveg végén felszólítják a magyar kormányt, hogy tartsák tiszteletben jogállami kötelezettségeiket. Hogy a magyar közigazgatási bíróságok ügye már az Amerikai Ügyvédi Kamaráig is elért, már önmagában is beszédes. A régi múltra visszatekintő szervezetnek több mint 400 ezer tagja van, ezzel a világ egyik legnagyobb szakmai tömörülése. Feladatuk elsősorban az amerikai jogászok, az igazságügyi rendszer és a jogi oktatás támogatása, kiemelten foglalkoznak a szakma etikai vonatkozásaival. Munkájuk azonban nem korlátozódik az Egyesült Államokra, az egész világon próbálják felhívni a figyelmet a jogállamiság fontosságára. Ennek fényében nem csoda, hogy a magyar változások is szemet szúrtak nekik. Az effajta közlemények egyébként sem példa nélküliek, az ABA honlapján több hasonlót is találni. Korábban például olyan országok miatt kellett aggódniuk, mint Guatemala vagy Mexikó... Az ABA nyilatkozata természetesen semmilyen kötelezettséggel nem jár a magyar kormány számára. Lapunk kérdésére, hogy megkapták-e a nyilatkozatot és mi a véleményük róla, ezúttal sem kaptunk választ. Tekintve azonban, hogy az ABA bevándorlókat segítő bizottságát - melynek célkitűzése, hogy az Egyesült Államokba érkező bevándorlók pártatlan és lehetőleg pro bono jogi képviseletet kapjanak - korábban Soros György alapítványa, a Nyílt Társadalmak Alapítványa is támogatta, a reakció egyébként is borítékolható... 
Szerző