Összekeverték Orbánt az amerikai külügyminiszterrel Brazíliában

Publikálás dátuma
2019.01.02. 21:51
Orbán Viktor miniszterelnök Jair Bolsonaro brazil elnök és felesége, Michele Bolsonaro társaságában
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
Az USA brazil nagykövetsége köszönte az említést, de felhívta a figyelmet arra, hogy a képen nem Mike Pompeo szerepel.
„Az Egyesült Államok külügyminisztere találkozott a brazil elnökkel”

– ezt írta a brazil kormány Twittere Bolsonaro beiktatási fotója alá. A képen azonban nem Mike Pompeo, hanem Orbán Viktor volt látható. A beiktatási poszt – amit az Index vett észre – még azt is elárulta, hogy az USA a második legnagyobb kereskedelmi partnere Brazíliának. Az Egyesült Államok brazil nagykövetsége köszönte az említést, de megjegyezte, hogy a képen nem Pompeo szerepel. A brazil kormány oldala ezután javította a bejegyzést.
Szerző

Trump: Nincs menetrend és nincs határidő a kivonulásra

Publikálás dátuma
2019.01.02. 21:41
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AL DRAGO / CONSOLIDATED NEWS PHOTOS / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
„Nem akarok örökké Szíriában maradni” – mondta az amerikai elnök.
Nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák kivonására, csak bizonyos idő után vonulunk ki Szíriából” – jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel folytatott megbeszélés után nyilatkozott a sajtónak.      Trump azt is mondta: a visszavonulás közben ügyelnek majd arra, hogy megvédjék az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló szíriai kurdokat is. „Nem akarok örökké Szíriában maradni” – fogalmazott. Korábban, a kormányülésen – amelyen egy ideig szintén jelen lehetett a sajtó – lekicsinylően beszélt James Mattis lemondott védelmi miniszterről, aki a többi között éppen azért nyújtotta be váratlanul a lemondását, mert nem értett egyet sem a szíriai csapatkivonással, sem az elnök afganisztáni politikájával, az Afganisztánból történő fokozatos kivonulással. „Ugyan, mit tett értem Mattis? Hogyan teljesített Afganisztánban? Egyáltalán nem túl jól” – mondta a kormánytagoknak. A kabinetülésen a védelmi minisztérium képviseletében már Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter vett részt. Trump azt is sejtetni engedte, hogy Mattis nem lemondott, hanem ő menesztette a tárcavezetőt. James Mattis október 19-én jelentette be, hogy lemond, miután Donald Trump a tanácsai ellenére is közölte: kivonja a mintegy kétezer fős amerikai csapatkontingenst Szíriából. „Hazajönnek. És most jönnek haza” – fogalmazott akkor az elnök, azt sejtetve, hogy a csapatkivonás azonnal megkezdődik. Bejelentését bel-és külföldön egyaránt értetlenség fogadta, befolyásos republikánus politikusok is élesen bírálták őt. December 30-án, vasárnap Trump a Fehér Házban ebéden látta vendégül Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátort, aki ezt követően a sajtónak arról számolt be, hogy az elnök lassítani fog a szíriai csapatkivonáson. Trump a kormányülés után – még a sajtótájékoztató előtt – tanácskozott a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel a részleges kormányzati leállás esetleges feloldásáról. Az elnök azonban hajthatatlan maradt. Mint fogalmazott, a részleges leállás addig marad, amíg szükség lesz rá, vagyis amíg a demokraták meg nem szavazzák azt a kormányzati költségvetést, amely magában foglalja az amerikai–mexikói határon építendő falhoz kért összeget is.
Szerző

Trump „csodálatos” levelet kapott Kim Dzsong Untól

Publikálás dátuma
2019.01.02. 20:43

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
„Valószínűleg lesz egy újabb találkozónk is” – közölte az amerikai elnök.
Az amerikai elnök újabb levelet kapott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. Ezt maga Donald Trump jelentette be szerdán, „csodálatosnak” nevezve a levelet. Az elnök az MTI összefoglalója szerint nem közölt részleteket, csupán annyit mondott újságíróknak:
„valóban nagyon jó viszonyt alakítottunk ki és valószínűleg lesz egy újabb találkozónk is”.

Trump kedden egy rövid Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy „szívesen találkozik” újból Kim Dzsong Unnal, aki szerinte „felismerte, hogy Észak-Korea előtt csodálatos gazdasági lehetőségek nyílnak”. Az észak-koreai elnökkel júniusban Szingapúrban tartott és történelminek mondott csúcstalálkozója óta Donald Trump többször is felhívta a figyelmet arra, hogy Észak-Korea számára óriási lehetőségek nyílnának meg gazdasága fejlesztésére, ha felhagyna az atomfegyver-programjával, végrehajtaná országa atomfegyver-mentesítését és ezzel megszabadulna a gazdaságát bénító nemzetközi szankcióktól is. Újévi televíziós üzenetében Kim Dzsong kijelentette: kész az újabb csúcstalálkozóra Donald Trumppal, sőt, hozzátette, hogy az atomfegyver-mentesítés folyamatával is gyorsabban haladhatnának, ha az Egyesült Államok megtenné a megfelelő válaszlépéseket. Leszögezte ugyanakkor, hogy ha Washington „rosszul méri fel” az észak-koreai nép türelmét, akkor Phenjannak „nem lesz más választása, mint új utat keresni a szuverenitás védelmében”. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még szeptember 19-én azt mondta, hogy Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében. Leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják.
Szerző