Előfizetés

Tavaly legalább ötféle különgéppel repülhetett Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 16:02

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A hivatalos és a magánutak költségeit is titkolják.
Orbán Viktor miniszterelnök legalább ötféle különgéppel utazott 2018-ban – írja az Átlátszó. A portál összesítésében kiemeli, hogy
  • 2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Hadrendbe állításuk után Orbán elkezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak vett honvédségi repülőket: például nyáron a 605-ös lajstromjelű géppel utazott Izraelbe és Montenegróba, a másik, 604-es lajstromjelű honvédségi repülővel pedig szeptemberben Kirgizisztánba utazott hivatalos látogatásra, novemberben pedig Prágába és Zágrábba.
  • július 25-én a miniszterelnök a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú, OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel utazott a Vidi bulgáriai meccsére. Orbán sajtófőnöke végül azt mondta, hogy a luxusrepülést a MOL Vidi FC futballklub tulajdonosától, Garancsi István üzletembertől kapta ajándékba a miniszterelnök.
  • Orbán hivatalos Facebook-oldalán videó van arról is, hogy a miniszterelnök 2018. július 4-én a HA-LKZ lajstromjelű magánrepülőgéppel utazott Berlinbe, ahol aznap Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélést, másnap pedig Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. A körülbelül 11 milliárd forint értékű Dassault Falcon 900LX típusú repülőgép tulajdonosa az Air-Invest Kft., az OTP egyik leányvállalata.
  • 2018 októberében a brazil elnökválasztást a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte. Orbán Viktor telefonon gratulált Bolsonaronak, aki meghívta őt a beiktatási ünnepségére 2019. január 1-jére. Orbán a ceremónia előtti napon, 2018. december 31-én érkezett meg Brazília fővárosába, és a repülési tracker oldalak szerint a Magyar Honvédség tulajdonában lévő, HA-LKX lajstromjelű Dassault Falcon 7X típusú repülőgéppel utazott.
A portál hozzáteszi, hogy Orbán repülőútjainak költségeit következetesen titkolják: a hivatalos állami látogatások esetében nem közlik, hogy ezek mennyibe kerülnek a magyar adófizetőknek, a meccsnézős magánutakról pedig csak találgatni lehet, hogy pontosan kiktől, és milyen értékű ajándékokat fogad el a miniszterelnök.

A Fidesz szóvivője szerint az ellenzék nyíltan a rendőrökre támad

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 16:01

Fotó: Tóth Gergő
Halász János köszönetet mondott a rendőröknek a „Soros-szervezetek” és az ellenzék által szervezett tüntetéseken tanúsított türelmükért.
A Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője kedden, debreceni sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint közölte: Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Halász János azt mondta, ennek a biztonságnak a záloga az, hogy a rendvédelmi szervek kitűnően végzik munkájukat; nőtt az erkölcsi és anyagi elismertségük, minden segítséget megkapnak a kormánytól. A balliberális kormányokkal ellentétben ma rend és biztonság van hazánkban – mondta a szóvivő, hozzátéve: „Gyurcsányék idején” – 2010 előtt – leépítették a rendvédelmi szerveket, több ezer rendőr hiányzott az országból, mivel sem erkölcsi, sem anyagi megbecsülést nem kaptak az érintettek. Emellett kijelentette, hogy az ellenzék nyíltan a rendőrökre támad, szándékosan és erőszakosan provokálja őket, ami elfogadhatatlan. Halász János végezetül köszönetet mondott a rendőröknek a „Soros-szervezetek” és az ellenzék által szervezett tüntetéseken tanúsított türelmükért, valamint azért, hogy a tömeges bevándorlás kezdete óta védik határainkat és szavatolják az ország biztonságát. Korábban Harrach Péter, a Magyar Hírlapnak interjút adó KDNP-s frakcióvezető arról beszélt, hogy aggasztja az ellenzék viselkedése, nem tud vele mit kezdeni, hogy a saját értelmezésében az ellenzék a parlamenti obstrukció alkalmával túllépte a törvényesség és józan politikai magatartás határát. (Arról nem beszélt, hogy a fideszes többség a házszabály megerőszakolásával akadályozta meg, hogy a Tisztelt Ház szavazzon az MSZP módosító javaslatairól.) Erről itt írtunk bővebben.

Újszülöttet tettek újév napján egy babamentő inkubátorba Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.02. 15:19
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A 3200 gramm súllyal, 49 centiméterrel született csecsemő az intézmény dolgozóitól a Hajnal Szilvia nevet kapta.
Újszülöttet tettek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorába január elsején – közölte az intézet főigazgató főorvosa szerdán az MTI-vel. Nagy Anikó közleménye szerint az egészséges kislányt kedden 6 óra 30 perckor helyezték el az inkubátorban. A kórház dolgozói azonnal észlelték ezt és a gyermeket az intenzív osztályra vitték, ahol ellátták és megfigyelés alatt tartják. A 3200 gramm súllyal, 49 centiméterrel született érett újszülött egészséges, jól érzi magát, az intézmény dolgozóitól a Hajnal Szilvia nevet kapta. A kórház a jogszabályok szerint értesítette az érintett gyámhatóságot.