Ami a Fidesz-híveknek a "családi nemzeti konzultáció", az az ellenzéki szavazóknak a Sargentini-jelentés

Publikálás dátuma
2018.12.30. 09:07

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A kormánypárt támogatói szerint nem reped meg Orbán hatalma, a többi párt szavazói szerint nagyon is.
Mi volt az év legfontosabb politikai eseménye, erre kereste kutatásában a választ az Idea Intézet. Abban nincs semmi meglepő, hogy pártállástól függetlenül mindenki az országgyűlési választásokat tartotta 2018 elsőszámú politikai eseményének, írja a 24.hu. Az már más kérdés, hogy melyik tábor milyen arányban ítélte oda az aranyérmet: a Fidesz-szavazók 59 százaléka, az ellenzéki pártok szimpatizánsainak viszont csak 26 százaléka gondolta így. 
És ez az ellenzéki arány nem olyan sokkal előzi a második helyezett támogatottságát. Ugyanis a demokratikus oldal szavazói között a Sargentini-jelentés (19 százalékos eredménnyel) az év második legfontosabb politikai eseménye. (A kormánypárti szimpatizánsok között ez a vélekedés mindössze 3 százalék.) A nem kormánypárti szavazók hasonló arányban – 18 százalékban – ítélték a legfontosabb történésnek Hadházy Ákos aláírásgyűjtését az Európai Ügyészséghez csatlakozásról, 14 százalékuk pedig a rabszolgatörvény megszavazását tartja 2018 fő politikai eseményének – derül ki az IDEA Intézet kutatásából. A második legfontosabb minden negyedik Fidesz-szavazó szerint a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció volt. Az év nagy botrányai közül a CEU Bécsbe költözését, illetve a Gruevszki-ügyet is kevesen említették a két fő esemény között még az ellenzéki szavazók közül is. A válaszadókat arról is kérdezték, számítanak-e arra, hogy csökkenni fog a Fidesz támogatottsága jövőre a májusi európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás eredményeképpen. A fideszesek 87 százaléka szerint stabil a rendszer, míg az ellenzékiek pont ilyen arányban gondolják, hogy érdemben gyengül a hatalom.
Szerző

Íme az ötös lottó nyerőszámai!

Publikálás dátuma
2018.12.29. 20:06

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 52. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 3 (három) 18 (tizennyolc) 43 (negyvenhárom) 55 (ötvenöt) 74 (hetvennégy) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 71 darab, nyereményük egyenként 752.240 forint; 3 találatos szelvény 4252 darab, nyereményük egyenként 13.400 forint; 2 találatos szelvény 103.885 darab, nyereményük egyenként 1200 forint. Joker: 712301 2 darab Joker telitalálatos szelvény van, nyereményük egyenként 13.769.860 forint.
Szerző
Témák
ötös lottó

Két hét alatt még a nyomozás sem indult el a képviselőket bántalmazó biztonságiak ügyében

Publikálás dátuma
2018.12.29. 17:37
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett
Hiába tettek feljelentést a képviselők, miután az MTVA fegyveres őrei rángatták őket. A tüntetők közben gyorsított eljárással kerülnek a bíróság elé.
"A rendőrség nem hogy nem védett meg a biztonsági őrök törvénytelen erőszaka ellen, de az azóta eltelt időben még csak meg sem kezdte a nyomozást" - írja közösségi oldalán Hadházy Ákos, az egyik országgyűlési képviselő azok közül, akiket két hete, a rabszolgatörvény elfogadása utáni demonstrációk során az MTVA biztonsági őrei bántalmaztak, majd kidobtak a köztévé székházából. Hadházy hozzáteszi:
persze azt, aki kicsit lefújta az országzászlót, azt már el is itélték 300 nap közmunkára.

Ezzel arra a tüntetőre gondol, aki miután felfestette a "sztrájk" feliratot a Kossuth téri zászlórúdra, közel két napra eltűnt a rendőrség bürokratikus útvesztőjében, majd gyorsított eljárásban elítélték harmadnap.
Ezzel szemben, a képviselők esetében hivatalos személy elleni erőszak miatt történt feljelentés, amit hivatalos személynek nem minősülő emberek követtek el, felfegyverkezve.

A feljelentést még december 17-én, több mint két hete tette meg Szél Bernadett és Hadházy. Mint a 168 óra írja, azóta sem kapott semmiféle értesítést egyikük sem, de még csak meghallgatás sem volt.
Hasonlóan nem reagáltak a hatóságok arra a Hadházy által a postán a Központi Nyomozó Irodának feladott feljelentésre, amelyet rendőri intézkedés elmaradása miatt tett. Részben azért, mert a rendőrök nem mentek be az MTVA épületébe, se amikor a képviselők a helyszínen kértek segítséget, se akkor, amikor már a 112-es segélykérő számot hívták.
Szerző
Frissítve: 2018.12.29. 17:56