Egy autós áttört egy kaput, lezárták a hannoveri repülőteret

Publikálás dátuma
2018.12.29. 19:12

Fotó: Clemens Heidrich / DPA / dpa Picture-Alliance
A legfrissebb hírek szerint eddig nem találtak terrorizmusra utaló jelet.
Lezárták a hannoveri repteret, miután egy férfi áthajtott autójával egy kifutópályához közeli kapun - írja a BBC. Az incidens szombat délután, háromnegyed 4 előtt történt. A helyi rendőrség egyelőre csak annyit közölt:
sikerült megállítaniuk az autót és őrizetbe venni annak sofőrjét.

A hatóságok azt is megerősítették, hogy mind az induló, mind pedig az érkező járatokat leállították a reptéren. A terminálokat ugyanakkor nem zárták le.
A BBC később azt közölte, az incidensnek egyelőre nincs terrorizmusra utaló jele. Egy rendőrségi szóvivőt is idéznek, aki azt mondta, az autó egy repülőt követett a leszállópályán a landolás után. Ugyanakkor a német rendőrség éppen nagyjából egy hete jelentette be, hogy terrorfenyegetettség miatt megerősítik a repülőterek védelmét.
Szerző
Frissítve: 2018.12.30. 08:53

Már csak pár ezren tüntetnek a sárgamellényesek

Publikálás dátuma
2018.12.29. 19:07

Fotó: SYLVAIN THOMAS / AFP
Szombaton is folytattták utcai tiltakozásukat a sárgamellényesek Franciaország több nagyvárosában. Utakat zártak le, ám a tüntetések az elmúlt hetekhez képest valamivel nyugodtabban zajlottak.
A sárgamellényesek már a sokadik hétvégén tüntetnek, eredetileg az üzemanyagadó tervezett emelése ellen kezdtek el tiltakozni, ám akciójuk azóta általánosabb tömegdemonstrációvá nőtte ki magát a kormány gazdaságpolitikájával szemben. Az Euronews híre szerint túl nagy rendbontás ezúttal nem volt, de kisebb dulakodás azért történt a rohamrendőrök és a tiltakozók között. Tüntettek Marseille-ben és Bordeaux-ban is. A legelső megmozduláson, november 17-én még több mint 280 ezren vonultak az utcákra országszerte létszámuk azóta fokozatosan csökkent: most szombaton csupán néhány ezren tüntettek városonként.  
Szerző

Üldözhetnek, őrizetbe vehetnek: megduplázta Ukrajna a fekete-tengeri ellenőrzött területeit

Publikálás dátuma
2018.12.29. 18:31
Petro Porosenko ukrán elnök
Fotó: Mikhail Palinchak / AFP
Nincs több "csempészés" a Moszkva által elfoglalt kikötőkben, Porosenko aláírta az ellenőrzött térség kiterjesztéséről szóló törvényt.
Petro Porosenko ukrán államfő aláírta szombaton azt a törvényt, amely kiterjeszti az Ukrajna által ellenőrzött területet a Fekete-tengeren - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. A törvényt december 6-án fogadta el az ukrán parlament. Az elnöki hivatal közleménye szerint a törvénnyel Ukrajna összhangba hozza a tengerre vonatkozó jogrendjét a többi fekete-tengeri országéval, illetve az 1982-es tengeri jogi ENSZ-egyezményt aláíró országokéval.
A törvény a csempészet megakadályozását szolgálja, illetve azt, hogy hajók jogot sértve hajózhassanak be az Oroszország által ideiglenesen megszállt kikötőkbe - áll a közleményében.
A jogszabály az eddigi 12-ről 24 tengeri mérföldre növeli a tengerjogban "csatlakozó övezetnek" nevezett vizeket, amelyek a 12 mérföld széles "parti tengerhez" kapcsolódnak a nyílt tengeren. Ukrajna ellenőrzést folytathat ott a csempészet, a migráció és egyéb jogsértések megakadályozása végett, a parti őrség hajói feltartóztathatják, átkutathatják, lefoglalhatják és üldözőbe is vehetik azokat a kereskedelmi hajókat, amelyekkel szemben felmerül a törvénysértés gyanúja. A legénységüket őrizetbe vehetik. Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint ezt hadi- vagy állami hajókkal nem tehetik meg. A dokumentum szerint a nemzetközi jog lehetőséget ad a csatlakozó övezet kiterjesztésére.
Kijev szerint amióta Oroszország önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, törvénytelen gazdasági tevékenységet folytat ott, megnövekedett a csempészet mértéke, Ukrajna pedig nem tudja hatékonyan ellenőrizni a hajózást.
A törvény elfogadása nem független a kercsi incidenstől. November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.
Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet - ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra - megsértve az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti.