Előfizetés

Újabb magyar szálat talált a Gruevszki-ügyben a New York Times

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.29. 18:27
Nikola Gruevszki, mikor megmutatta Orbán Viktornak Szkopjét, még 2011-ben.
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Kiszivárgott a macedón kormány által indított vizsgálat eredménye.
hvg.hu  írta meg: névtelenséget kérő macedón kormányati források a New York Timesnak sok új részletet elárultak a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökéséről. Erről eddig a magyar kormány azt állította, semmi köze hozzá, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa menedékkérelmét, amelyet rekord gyorsasággal meg is kapott. A lap forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy 
a szökést megelőző napokban szokatlanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is.

(Gruevszki unokatestvére korábban a kémelhárítás vezetője volt, a volt miniszterelnök szökése után letartóztatták.) A magyarok diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is. A macedón kormány nem hozott eddig semmit nyilvánosságra Gruevszki szökéséről, a többi között azért, mert nem akart a magyar kapcsolatokon rontani, azonban a lap szerint az eddigi nyomozás azt állapította meg, Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot. A magyar szöktetésről írt pár hete a német közszolgálati DW - bár nem a vizsgálatra hivatkozva -, azt a magyar külügy kacsának nevezte.

Az MTI nem írta meg, hogy Juncker kizárná a Fideszt az Európai Néppártból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.29. 17:25
FOTÓ: JOHN THYS / AFP
Az állami hírügynökség Jean-Claude Juncker interjúját szemlézte, de kihagyta belőle azt a rész, amelyben az Európai Bizottság elnöke szerint a Fideszt ki kellett volna zárni az Európai Néppártból.
Az MTI Junckernek a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúját szemlézte. Ebben arról beszélt a politikus, hogy Románia nincs felkészülve az EU-s elnökségre. Az azonnali.hu viszont a német eredetiben észrevette, hogy az Európai Bizottság elnöke arról beszél, a jobbközép Európai Néppártnak rég ki kellett volna zárnia tagjai közül a Fideszt. 
Ő korábban már benyújtott egy erről szóló indítványt a Néppártban, ám azt elutasították,

közölte a Bizottság elnöke. „Az Európai Néppárt kereszténydemokrata elvekre épül, ezekkel már nem tartom összeegyeztethetőnek a Fidesz politikáját” – fogalmazott a luxemburgi jobboldali politikus a Weltnek, felhívva a figyelmet arra is, micsoda veszélyeket rejt, ha valaki populistákat másol. Ezt a részt azonban az állami pénzből fenntartott MTI egészen véletlenül nem jelentette meg a hírében, mintha nem is lenne lényeges. 
Kapcsolódó
Juncker szerint Románia nincs felkészülve az EU-elnökségre

Juncker szerint Románia nincs felkészülve az EU-elnökségre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.29. 16:47
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megkérdőjelezte egy szombati lapinterjújában, hogy Románia politikailag felkészült az Európai Unió soros elnökségének átvételére január 1-jétől, noha szerinte az ország „technikailag jól felkészült” a feladatra.
Romániában az év során kiéleződött az ellentét a kormány és az ellenzék között az igazságszolgáltatás átalakítása miatt. Klaus Iohannis államfő, a jobboldali ellenzék és az európai intézmények is hevesen bírálták a kormány reformtörekvését, mert szerintük az veszélyezteti a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. A fél éves uniós elnökség viszont komoly feladatokat ró az adott tagországra, neki kell meghatároznia az EU fejlesztésének fő prioritásait és menetét erre az időszakra, valamint folyamatosan közvetítenie kell az összes tagország között. Ráadásul a következő fél évre esik Nagy-Britannia kilépése az unióból, és az európai parlamenti választás - írja a hirado.hu.
Juncker a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjújában azt mondta: részben az Európai Bizottság segítségének köszönhetően Románia technikailag jó felkészült. „De szerintem a bukaresti kormány nem teljesen értette meg, hogy mit jelent az uniós elnökség. Megfontolt tárgyalásokhoz a soros elnök országnak oda kell tudnia figyelni a többiek álláspontjára, és nagy akaraterővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a saját kívánságait félretegye. Ezzel kapcsolatban vannak kékétségeim” – jelentette ki. A bizottsági elnök szerint Románia belpolitikai helyzete miatt nem tudja „kompakt egységnek” mutatnia magát Európában. „Ahhoz, hogy egy tagország erősíteni tudja az európai egységet, belföldön is egységfrontot kell alkotnia” – mondta. Iohannis román elnök novemberben maga is kijelentette, hogy országa nincs felkészülve az elnökségre. Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokrata párt elnöke emiatt arra kérte párttársait: találják meg a módját annak, hogy hazaárulásért bíróság elé lehessen állítani az államfőt. Iohannis azóta derűlátóbban nyilatkozik a következő fél évről.