Fotó: Muhammad A.F / AFP

Még 154 embert keresnek az indonéziai szökőár után - képek a mentésről

429 áldozatot követelt az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése kiváltotta szökőár, sokakat eltűntként tartanak nyilván és több, mint 1500 a sérültek száma.

Szerző

Megosztás
Az Anak Krakatau kitörése miatt beszakadt a vulkán tenger alatti oldalfala, és ez okozta a nagy mennyiségű víz áramlását
Fotó: AFP
Az idei év második felében ez a harmadik súlyos szerencsétlenség Indonéziában
Fotó: AFP
Sokan félnek visszatérni a várható további rengések miatt
Fotó: AFP
A szökőár épületek százait döntötte romban Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél
Fotó: AFP
A mentők főként a közutakon próbálnak meg eljutni a katasztrófa sújtotta területekre
Fotó: AFP
A kormány két hajót is indított a szumátrai partok közelében lévő szigetekhez, ahol a lakosságot a katasztrófa elzárta a külvilá
Fotó: AFP
Egyesek puszta kézzel dolgoznak.
Fotó: AFP
Az Anak 1928 táján alakult ki a híres Krakatau egyik kitörésekor keletkezett új kráteréből
Fotó: AFP
A Krakatau 1883. évi kitörése során 36 ezer ember halt meg
Fotó: AFP
A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a Csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik
Fotó: AFP
A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál
Fotó: AFP
- Nagyon sok gyermek beteg, lázasak, fáj a fejük és nincs elég vizük - mondta Rizal Alimin, az Aksi Cepat Tanggap civil szervez
Fotó: AFP
Pénteken újabb Nagy erejű földrengés rázta meg Indonézia keleti részét
Fotó: AFP
A legutóbbi rengés viszont nem okozott anyagi kárt és szökőárt sem
Fotó: AFP
Az országban 127 aktív tűzhányó található
Fotó: AFP

Az Obama-házaspárt csodálják az amerikaiak a legjobban

Publikálás dátuma
2018.12.28. 11:40

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Melania Trump, II. Erzsébet és Merkel, valamint Ferenc pápa, Bill Clinton és Elon Musk is bekerült az első tízbe. Itt az új rangsor.
Csütörtökön hozta nyilvánosságra szokásos éves listáját a Gallup: a rangsorból az derül ki, kiket csodálnak egy adott évben a legjobban az amerikaiak. A CNN összefoglalója szerint a nők listáját az elmúlt 17 évben Hillary Clinton vezette, ám idén csupán a harmadik helyre került volt demokrata párti elnökjelölt. Az első az egykori first lady, Michelle Obama lett (a megkérdezettek 15 százaléka őt csodálta a leginkább), utána pedig Oprah Winfrey következik. A férfiaknál ezúttal is Barack Obama lett az első, míg a jelenlegi elnök, Donald Trump a második helyre került.

Nők:

Michelle Obama (15 százalék) Oprah Winfrey (5 százalék) Hillary Clinton (4 százalék) Melania Trump (4 százalék) II. Erzsébet brit királynő (2 százalék) Angela Merkel (2 százalék) Ruth Bader Ginsburg (2 százalék) Ellen DeGeneres (2 százalék) Nikki Haley (1 százalék) Malala Yousafzai (1 százalék) Nancy Pelosi (1 százalék)

Férfiak:

Barack Obama (19 százalék) Donald Trump (13 százalék) George W. Bush (2 százalék) Ferenc pápa (2 százalék) Bill Gates (1 százalék) Bernie Sanders (1 százalék) Bill Clinton (1 százalék) Dalai láma (1 százalék) Joe Biden (1 százalék) Elon Musk (1 százalék) Mike Pence (1 százalék)

Szerző

Salvini ellen a katolikus egyház

Publikálás dátuma
2018.12.28. 09:45

Fotó: Primo Barol / Anadolu Agency
A katolikusok kötelessége, hogy felemeljék szavukat azzal a hangnemmel szemben, ami erőszakhoz vezethet - figyelmeztetett az egyház egyik papja.
Olaszországban a katolikus egyház nem hallgatja csöndben a jobboldali radikális Liga elnökének uszító, gyűlöletkeltő kijelentéseit. A Famiglia Cristiana katolikus lap rendre figyelmeztet arra, álkereszténység az, amit Matteo Salvini - aki egyben belügyminiszter is - művel. Bár a kereszténység bástyájának nevezi magát, valójában éppen a vallást csúfolja meg. A katolikus lap vállalja a populista politikus bírálatát egy olyan közegben is, amikor nem azoknak kedvez a politikai klíma, akik nem olyan kirekesztően gondolkodnak, mint Matteo Salvini. A belügyminiszter még a márciusi választás előtt egy hónappal rózsafüzért és Bibliát a kezében tartva esküdött hűséget az olaszoknak. Számára a kereszténység annyit jelent, hogy harsogva követeli, minden iskolateremben tegyék kötelezővé a keresztet és védjék meg a hagyományos családmodellt. Ezek az álkeresztény kijelentések azonban Olaszországban hidegen hagyják az egyházi vezetést – emlékeztetett a Politico. Sőt Mario Delpini milánói érsek egyenesen azzal vádolta, hogy politikai célokra használja fel a vallást. Antonio Rizzolo olasz pap és újságíró pedig a Famiglia Cristiana hasábjain figyelmeztetett arra: a katolikusok kötelessége, hogy felemeljék szavukat a bevándorlásellenes hangnemmel szemben, ami az erőszak elharapózásához vezet. Mint mondta, a belügyminiszter retorikája elfogadhatatlan sok katolikus számára. Bár Olaszországban az egyház nyíltan fellép a kereszténységbe csomagolt gyűlöletkeltés ellen, nagy kérdés, hogy az olasz katolikusok kivel értenek egyet. A Famiglia Cristianát egyébként 1931-ben alapította a Gruppo San Paolo kiadó, amely egyebek mellett katolikus könyveket is publikál. A lap többször is élesen bírálta Salvini bevándorlásellenes intézkedéseit.