Előfizetés

Emelik a riasztás szintjét Indonéziában a veszélyes vulkán miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 06:54
Illusztráció: AFP
Átirányította a hamufelhőket kilövellő Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) térsége felett átrepülő járatokat Indonézia csütörtökön, egyúttal a második legmagasabb szintre emelte a vulkánra vonatkozó riasztást, tilalmi zónát rendelve el a tűzhányó öt kilométeres körzetében.
Sutopo Purwo Nugroho, az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője közölte: a vulkán sűrű hamufelhőket lövellt ki szerdán, amelyeket a szél Banten tartomány Serang és Cilegon városai felé fújt. Felhívta a figyelmet, hogy a vulkáni hamu nem jelent veszélyt az emberekre, jót tesz a termőföldeknek, de ettől még javasolta az arcmaszk és a védőszemüveg használatát az érintett lakosoknak, ha kimennek az utcára - olvasható a hirado.hu-n. Az év során az Anak Krakatau több alkalommal is kitört már, aktivitása pedig egyre csak fokozódik. Múlt szombaton egy kitörés miatt a vulkán délnyugati része leomlott, a vízbe zuhant, víz alatti földcsuszamlást előidézve, ami pedig cunamit váltott ki. A szökőár este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban csaptak le a helyenként 20 méter magas hullámok. A természeti katasztrófában legkevesebb 430 ember meghalt, több mint ezren megsérültek, valamint további ezrek váltak földönfutókká.  

Felakasztottak két halálraítéltet Japánban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.27. 06:36

Fotó: Shutterstock
Felakasztottak két, gyilkosságért halálra ítélt embert Japánban csütörtökön – jelentette az NHK japán televízió.
A halálos ítéletet a 60 éves Okamoto Keizo korábbi jakuzafőnökön és a 67 éves Szuemori Hiroja volt befektetési tanácsadón hajtották végre. A büntetést egy befektetési cég elnökének és titkárának 1988-as elrablásáért és meggyilkolásáért szabták ki rájuk - közölte a hirado.hu. A tettesek mintegy 100 millió jent (mai árfolyamon 254 millió forintot) vettek el áldozataiktól, akiknek holttestét bebetonozták egy épülő ház alapjába. A halálos ítéletet Jamasita Takasi japán igazságügy-miniszter utasítására hajtották végre. A két férfi felakasztásával 15-re nőtt az idei kivégzések száma Japánban. Abe Sindzó japán kormányfő 2012-es hivatalba lépése óta pedig összesen 36 halálos ítéletet hajtottak végre a szigetországban. Legutóbb július végén volt akasztás Japánban, akkor az Aum Sinrikjo nevű világvégehívő szekta további hat tagját végezték ki, amivel a csoport mind a 13 halálra ítélt tagján végrehajtották a büntetést. A szekta a kilencvenes években két szarintámadást is elkövetett a szigetországban, merényleteikben 21 ember halt meg, és ezrek szenvedtek vegyi támadás okozta sérüléseket.
Japán az Egyesült Államok mellett a másik olyan fejlett, nyugati típusú demokrácia, amelyben létezik halálbüntetés. A szigetországban a kivégzéseket akasztással hajtják végre. Bár emberi jogi szervezetek és az európai államok többször felszólították Tokiót a halálbüntetés eltörlésére, illetve élesen bírálták az ítélet-végrehajtás módját, korábbi közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának túlnyomó többsége támogatja a nagyon súlyos bűncselekmények elkövetőinek kivégzését. Jogvédők úgy tartják, a japán rendszer azért is kegyetlen – hasonlóan az amerikaihoz –, mert az elítéltek évekig várnak a végrehajtásra, és nem közlik velük előre kivégzésük időpontját. A csütörtökön felakasztottakat nem számolva jelenleg 109 ember van halálsoron Japánban.  

Netanjahu újrázhat: nagy kérdés, vádat emel-e addig ellene a főügyész korrupció miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.26. 19:19

Fotó: Gali Tibbon / AFP
Törvényt hozott saját feloszlatásáról a kneszet, és ezzel megkezdődött az április 9-ére kitűzött előrehozott parlamenti voksolás választási kampány időszaka - jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradója szerda este. A százhúsz tagú izraeli törvényhozói testületben harmadik olvasatban százketten szavaztak a kneszet feloszlatása mellett, ketten pedig ellene.  Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy fős többségűre fogyó koalíciója csupán néhány napig bírta, az igen törékenynek bizonyuló szövetség a kneszet feloszlatása, új választások kiírása mellett döntött. Az előrehozott választásokat a tervek szerint április kilencedikén rendezhetik meg, a jelenlegi törvényhozás mandátuma eredetileg novemberig szólt. Nagy kérdés, hogy Aviháj Mandelblit főügyész a tavaszi előrehozott választásokig dönt-e arról, hogy a nyomozóhatóság javaslatával összhangban vádat emelnek-e Netanjahu ellen a különböző korrupciós, vesztegetési ügyekben. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a többség nem akarja, hogy a miniszterelnök folytassa, viszont a többi politikus még népszerűtlenebb. Még nem alakult ki a végleges pártpaletta sem, ám a jelenlegi előrejelzések szerint Netanjahu pártja, a Likud 30 mandátummal megőrizné vezető helyét a 120 fős törvényhozásban, így valószínűleg újra ő futhatna majd neki egy új koalíció összekovácsolásának. Ha sikerül neki, akkor leghosszabban szolgáló miniszterelnökként megdöntheti David Ben-Gurion rekordját. Netanjahu és a Likud támogatottsága tehát gyakorlatilag azonos a 2015-ös szinttel, az akkori választáson is 30 mandátumot szerzett a párt, vagyis a miniszterelnök és neje kapcsán nyilvánosságra került korrupciós botrányok nem rontottak a helyzeten. A politikai népszerűségi lista második helyén egy még létre sem jött formáció és egy hipotetikus miniszterelnök jelölt áll: amennyiben Benny Gantz volt vezérkari főnök indulna Netanjahu ellenlábasaként a bal-közép tábor támogatására számíthat és megelőzhetné a Jair Lapidot, a Jes Atid/ Van jövő elnevezésű párt elnökét és Naftali Bennettet e), Zsidó otthon párt vezetőjét vagy Avi Gabayt, a Zionista szövetség miniszterelnök jelöltjét is. Gantz politikai szerepvállalását már többször meglebegtette az izraeli sajtó is, de az 59 éves volt katonai vezető egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan, csak annyi derült ki, hogy amennyiben indul, azt új párt színeiben teszi. Ezért mérik a közvélemény-kutatók az egyelőre meg sem alakult pártjának támogatottságát.