Előbújhat a nap, de tartósan párás időre készüljön

Publikálás dátuma
2018.12.26. 10:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csütörtökön többnyire felhős, északon, északkeleten helyenként tartósan párás, ködös időre készülhetünk, egyes körzetekben azonban hosszabb időre előbújhat a nap. Gyenge eső, szitálás csak északkeleten alakulhat ki. A Dunántúl északkeleti részén megélénkülhet az északnyugati szél. Hajnalban -4, +4, délután 2-10 fok várható.
Pénteken északkeleten, keleten többfelé várható eső, néhol havas eső, északkeleten a hajnali köd is tartósan megmaradhat. Máshol északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Többfelé feltámad a nyugati-északnyugati szél. Délután 3-10 fokot mérhetünk. Szombaton változóan felhős-napos, többnyire száraz, de sokfelé szeles időre van kilátás, kora délután 4-9 fokkal. Vasárnap újabb hidegfront érkezik többfelé esővel, helyenként havas esővel, erős széllel. A csúcshőmérséklet 5 fok körül alakul.
Szerző
Frissítve: 2018.12.26. 19:37

A gyári munkás alig előzi az utcai prostit, a művészek szinte semmit sem érnek

Publikálás dátuma
2018.12.25. 16:12

Fotó: Shutterstock
Presztízs-, hatalom- és pénzrangsort készített a KSH - elképesztő, hogy melyik szakmáról mit gondolnak az emberek.
Több mint negyvenezer embert kérdezett meg a statisztikai hivatal, mi a véleményük a különféle foglalkozásokról, írja az index.hu. Az átlagolt presztízst az alapján számolták, hogy: mennyit lehet keresni; mekkora hatalom, befolyás jár vele; mennyit kell tanulni érte; mennyire hasznos a társadalom számára; az adott foglalkozás mennyire vonzó vagy divatos. A mind az öt szempontot átlagoló, általános lista élén az diplomás egészségügyi dolgozók (lásd: a csúcson a kórházigazgató) és a felsőoktatási alkalmazottak vannak. A listából kiderül, hogy az emberek a magas képesítést igénylő, a nagy felelősséggel járó, valamint az oktatással, államigazgatással kapcsolatos munkákat tartják magas presztízsűnek. A lista aljára kerültek a szexmunkások, a kábítószer-kereskedők, az utcaseprők, segédmunkások, konyhai kisegítők kerültek. Rosszul teljesítettek a szakképesítést nem igénylő, segéd- vagy betanított munkás jellegű feladatok is. Az emberek sokkal jobban egyetértenek egyébként abban, hogy mik az alacsony presztízsű munkák, mint a listát vezető foglalkozásokban, függetlenül attól, hogy melyik szempontrendszert vesszük figyelembe. Ami a presztízst illeti, a kórházigazgató az örök toplistás, érthető okokból ez sem az idővel, sem a különböző társadalmi rétegek között nem változik, ahogy alapból igaz ez általában is az egészségügyi munkákra. Az első ötvenbe szinte csak olyan szakmák kerültek, amikhez felsőoktatási végzettség kell, ez alól csak az olyan választott tisztségek kivételek, mint például a polgármester. A papok és a rendőrök megbecsülése hasonló - gyenge közepes. De még mindig jobb, mint az íróké, költőké, vagy éppen a buszsofőröké. Igazi presztízspáriának számítanak a gyári munkások, az övéknél talán csak a drogdílerek és az örömlányok elismertsége szerényebb.
Szerző

Immár a második vámhivatalnok tette tiszteletét a menekültek szomorú életét élő Gruevszkinél

Publikálás dátuma
2018.12.25. 15:30

Fotó: AFP
A macedón vámhivatal vezetője úgy érzi, nem felelős azért, munkatársai hol és mivel töltik a szabadságukat.
Macedón vámhivatalnok azon két férfi egyike, akivel Nikola Gruevszki elítélt macedón miniszterelnök Budán ebédelt, amikor a 24.hu munkatársai lefotózták, erősítette meg a vámhivatal vezetője a MakFax nevű macedón hírügynökségnek.  A cikk részleteit ismertető 24.hu arról ír, hogy a férfi szabadsága idején utazott Budapestre, hogy találkozzon a Magyarországon menekültstátuszt kapott volt miniszterelnökkel. Főnöke a portál érdeklődésére azt mondta, nem akadályozhatja meg, hogy munkatársai pihenőidejükben utazzanak. A direktort már csak azért is kérdezik az ügyről a macedón újságírók, mert már második embere vizitált Gruevszkinél: ő utazása idejére hivatalosan betegszabadságot vett ki, egyebekben pedig erőszakos cselekedet gyanújával folyik ellene nyomozás.
Szerző