Előfizetés

72 milliárd szétosztásáról döntött a kormány, amíg mi az ünnepre készültünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.26. 08:59
2018.12.12 a rabszolga(túlóra)-törvény megszavazása
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Sosem látott időpontban, vasárnap jött ki a Magyar Közlöny, amelyben a Portfolio összesítése szerint 150 kisebb-nagyobb fejlesztési célra összesen bő 72 milliárd forintnyi, a GDP 0,2%-át kitevő támogatást szórt ki a kormány.
Három kormányhatározat is megjelent a vasárnap, december 23-án kiadott Magyar Közlönyben, melyeknek már címéből is kiderült, hogy gyors pénzköltésről van szó - szúrta ki a portál. Jellemzően néhány tíz, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra. Közöttük azonban néhány olyan projekt is szerepel, amelyekre egyenként is több milliárd forintot szánt a kormány.  

A Portfolio összesítése szerint bő 72 milliárd forintnyi gyors pénzköltés így áll össze:

  • "Az egyes feladatok forrásszükségletének biztosításáról" című határozat mintegy 18,5 milliárd forintnyi támogatás egyösszegű kifizetését tartalmazza december 28-i határidővel például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos különféle projektjére. De a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség is kapott félmilliárdot, ahogy számos egyéb sportszövetség is. A 73 tételből álló listán a legnagyobb támogatás (3,3 milliárdot) a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. neve mellett szerepel. A Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány 1,7 milliárdot, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia 1,5 milliárdot, a Budafoki Munkás Testedző Egyesület bő 1,4 milliárdot kapott.
  • A "Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról" című kormányhatározat a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintett szervezetek számára a Bethlen Gábor Alap bevonásával. A listán több határon túli kulturális és társadalmi szervezet szerepel, az egyik legnagyobb kedvezményezett a Sapientia Alapítvány, amely összesen 7,6 milliárd forintot kap két fél célra, de számos futballklub is több százmilliós, illetve milliárdos támogatásból részesül.
  • Az "Egyházi célú támogatások biztosításáról" című kormányhatározatban szintén a miniszterelnök általános helyettese kapta azonnali határidővel a feladatot, hogy a megjelölt egyházi szervezetek számára egy összegben juttassa el a támogatási előleget a magyar költségvetés terhére. Ezek a támogatások együttesen a portál kalkulációi szerint mintegy 21 milliárd forintot tesznek ki. A legnagyobb tétel rajta (5,9 milliárd forint) a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja, amelyre a pénzt az Egri Főegyházmegye kapja, de mellette számos másik Főegyházmegye is kap óvodafejlesztésekre pénzt, és más felekezetek is egyéb célokra.

Több száz egyéb módosítás

A kormány és más állami szervek az ünnepek előtti péntek este három közlönyben is több száz tételben számos törvényt módosítottak. Eszerint a Balatoni Halászati Zrt. például 125 ingatlanát értékesíti az állam számára, részben tartozások fejében. Emellett a kormány a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. megalapításával az ENSZ égisze alatt született párizsi klímamegállapodás keretében kívánt részt venni a nemzetközi környezetvédelmi kereskedelmi rendszerekben. Erre 600 milliót különítenek el. Ha az ingatlan eddigi bérlője egyösszegben vásárolná vissza a Nemzeti Eszközkezelőtől (NET) saját korábbi ingatlanát, a vételár az az összeg lesz, amennyit a NET fizetett korábban az ingatlanért - idézi ugyanezekből a közlönyökből a vonatkozó kormányrendeletet a Portfolio.hu. Ebből jön még le a 2018. december végéig kifizetett bérleti díj és további 15-35 százalékos, jelzálog bejegyzése melletti árkedvezmény az egyösszegű visszavásárlás megsegítésére. Ha valaki nem tud élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, hosszú futamidejű kedvezményes lehetőséget kap.

Az olajbárók és a tőzsdecápák karácsonyfája alatt a pánik ül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.25. 13:42

Fotó: Olivier Douliery / AFP
És Trump elnök csak tetézi a bajt.
Ilyen karácsony valószínűleg még nem volt globális piacok fennállása óta: az elmúlt hónapok esése igazi karácsonyi pánikká alakult mind az olaj, mind az amerikai részvények piacán, írja az mfor.hu. A Brent típusú olaj 6 százalékkal 50,77 dollárig csökkent azaz szűk 3 hónap alatt majdnem megfeleződött az olajár. Ami az okokat illeti: Amerika olajkitermelése olyan gyorsan növekszik, hogy az ország a világ legnagyobb olajkitermelőjévé vált, megelőzve Szaúd-Arábiát és Oroszországot, és minden jel arra mutat, hogy rövidtávon szinte korlátlanul növelhető a texasi palaolaj kitermelés, így a túlkínálat biztosított a következő időszakban.  Az olajárral párhuzamosan  az amerikai tőzsdék is zuhantak, immár sokadik napja egyfolytában, amire 2008 óta nem volt példa. Az amerikai pénzügyminiszternek is 2008 juthatott az eszébe, mert vasárnap körbetelefonálta a bankokat, hogy nincs-e náluk baj. Ezzel olajat öntött a tűzre, úgy tűnik, sem, az elnöknek, sem a pénzügyminiszternek nem magyarázta el senki, hogy egy hatalmasra fújt lufi nagyot durran a részvénypiacokon is, és ehhez nem kell semmilyen gazdasági válság. És Trump elnök csak tetézi a bajt: a jegybankot fenyegeti, bele akar avatkozni a monetáris politikába, emellett képes a mexikói fal miatt megbénítani a kormányzat egy részének működését, és végül teljesesen váratlanul kivonja csapatait Szíriából és Irakból, anélkül, hogy konzultált volna más országokkal arról, hogy ki veszi át a békefenntartást. Eddig a piacok elnézték az elnök különös kijelentéseit és lépéseit, de úgy tűnik, most betelt a pohár.

Hatmilliárdért vesznek szaloncukrot a magyarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.24. 15:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy háztartás egy kilót vásárol meg, a fogyasztók „tűréshatára” a kilóárat tekintve 2000 forint.
A karácsonyi időszakban mintegy 6 milliárd forintért vásárolnak szaloncukrot a magyarok, a szinte kizárólag Magyarországon készülő édességből a tengerentúlra is visznek a gyártók. Az Inforádiónak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy 3500 tonnás piacról beszélhetünk.
„Ez összeköszön azzal a kutatási adattal, amely azt mondja, hogy egy-egy háztartás egy kiló szaloncukrot vásárol meg”

– tette hozzá.

A rendelkezésükre álló adatok alapján közölte, hogy a fogyasztók „tűréshatára” a szaloncukor kilóárát illetően mintegy 2000 forint. Szavai szerint a mikulásszezonban 4 milliárd forintot költenek, de a szaloncukorért 6 milliárdot is kifizet a magyar. Egy-egy termék esetében árstabilitás van, összességében viszont növekedett a piac értéke, mivel a fogyasztók elmozdultak a drágább, minőségibb termékek felé – mondta Sánta Sándor, hozzátéve, hogy a piac 10 százalék fölötti mértékben bővült.