Három kisgyerek halt meg egy erdélyi lakástűzben

Publikálás dátuma
2018.12.23. 16:47

Fotó: Silas Stein / AFP/dpa
Három, felügyelet nélkül hagyott kisgyermek halt meg Erdélyben, a Maros megyei Erkeden (Archita) vasárnap, amikor tűz ütött ki a házban.
A helyszínre érkezett tűzoltók eszméletlen állapotban találták a füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett 10 hónapos, 2 éves, illetve 4 éves gyermeket, akiket már nem sikerült újraéleszteniük - közölte a távirati iroda az Agerpres hírügynökség nyomán. Megállapították, hogy a lángok egy nyitva hagyott kályhából csaptak fel, amely a gyermekek ágya közelében volt. A kiskorúakat az anyjuk magukra hagyta, amíg ő enni adott az állatoknak. A román katasztrófavédelem ismét figyelmeztette a lakosságot, hogy szigorúan tilos gyermeket felügyelet nélkül hagyni olyan helyiségben, ahol fűtőberendezés van működésben. A lakástüzek oka legtöbbször az őrizetlenül hagyott tűz és leggyakoribb áldozatai a magukra hagyott gyermekek.

Éledezik az al-Kaida, és repülőket akar felrobbantani

Publikálás dátuma
2018.12.23. 15:21
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A terrorszervezet terveiről a brit belbiztonság számolt be – azután, hogy korábban berepülő drónok miatt zárták le a londoni Gatwick repteret. A drónreptetőket már elengedték, ügyük viszont komoly fenyegetést hozott nyilvánosságra.
 A brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint újjáéledőben van és ismét a polgári repülést fenyegeti az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat. Ben Wallace a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozatért felelős csoport újból egyre nagyobb fenyegetést jelent, és ez most már "álmatlan éjszakákat okoz" a nemzetbiztonságért felelős kormányilletékeseknek.

A fenyegetés, amit néhány drón leplezett le

Wallace szerint az hírszerzési információk arra vallanak, hogy az al-Kaida repülőgépek megsemmisítésére alkalmas technológia kifejlesztésén dolgozik. A brit kormány más, név nélkül idézett tagjai a lapnak azt mondták, hogy a terrorcsoport miniatűr pokolgépeket vagy robbanószerrel megrakott drónokat próbálhat kifejleszteni – írja az MTI  A hét második felében a londoni Gatwick repülőteret 33 órán át zárva kellett tartani drónok rendszeres berepülése miatt. A zárlat idején legalább 40 drónberepülést észleltek a repülőtér légterében, és emiatt több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani. Az átirányítások és járattörlések 140 ezer utast érintettek. A brit nyomozóhatóságok hangsúlyozták, hogy ez az incidens nem terrorcselekmény volt – a vasárnapi bejelentés viszont nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a brit hatóságok rendkívüli erőket mozgósítottak a drónok észlelése után. A brit belügyi államtitkár a The Sunday Timesnak kijelentette, hogy az al-Kaida az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet visszaszorulásával párhuzamosan feléledőben van, újjászervezte magát, egyre több tervet sző Európa ellen és továbbra is a repülést tekinti célpontjának. Wallace hozzátette, a belügyi és a közlekedési tárca 25 millió fontos (9 milliárd forintos) közös kutatási programot indított annak kidolgozására, hogy miként lehetne a polgári repülést még jobban védeni az újonnan kifejlesztett vegyszerektől, az eddigiektől eltérő technológiájú robbanószerkezetektől és a repülést "belülről érő fenyegetésektől", vagyis a repülőtereken dolgozó esetleges "dzsihadista alvóügynököktől".
A londoni Gatwick reptér irányítótornya, a repülőteret néhány drón miatt zárták le másfél napra
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
 Wallace szerint a repülőtéri biztonsági ellenőrzés hatékonyabbá válásával csökkent annak a valószínűsége, hogy az ellenőrző rendszereken át pokolgépeket lehessen a repülőgépekre csempészni, de "éppen ezért beszélünk nyilvánosan a belső fenyegetettségről, vagyis arról, hogy ha (a terroristák) nem tudnak bejutni a bejárati ajtón, megpróbálkozhatnak a hátsó ajtóval".    Az államtitkár szerint az al-Kaida és társult szervezetei ma már ismét aktívak Szíriában, Afganisztánban, Jemenben, Líbiában és a térség több más országában.

A dzsihadisták tapsolnak Trumpnak

 Az al-Kaida az Iszlám Állam térnyerésével szorult vissza, a rivális terrorszervezet meggyengülése miatt most új erőre kaptak. A terrorszervezeteknek szinte biztatást is jelenthet, hogy Donald Trump bejelentette, az Egyesült Államok hamarosan kivonja csapatait Szíriából és Afganisztánból (ami miatt James Mattis amerikai védelmi miniszter is lemondott. Az amerikai kivonulás híre az Iszlám Államra is bátorítóan hatott: a dzsihadisták szombaton páncélosokkal és öngyilkos merénylőkkel rohamozták meg Kelet-Szíriában a kurd erők vonalait; az amerikaiak szövetségeseinek számító kurdok így hamarosan magukra maradhatnak a terrorszervezettel és az őket is terroristaként kezelő török haderővel szemben Szíriában.
Szerző

Drámaian nőtt a hajléktalanok száma az Egyesült Királyságban

Publikálás dátuma
2018.12.23. 13:43
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már 170 ezer hajléktalant, illetve hontalanssággal fenyegett családot tart nyilván a brit Crisis jótékonysági szervezet. Hat év alatt közel húszezerrel nőtt a legrosszabb helyzetben lévők száma.
Szomorú rekordot ért el Nagy-Britannia a hajléktalanság szempontjából, legalább 170 ezer érintett személyről vagy családról tudnak. Felmérésük szerint legalább 12 ezer ember alszik szabad ég alatt, és legalább ugyanennyien töltik autókban, buszokon, sátrakban az éjszakákat. Közel 38 ezer brit hajléktalan 25 év alatti lehet, de a 65 év feletti hontalanok száma is eléri a 4200 főt. A fedél nélküliek tömege ráadásul évről évre növekedik, 2012-ben ugyanis még „csak” 151600 hajléktalant tartottak számon – a konkrétan az utcán élők csoportja pedig megduplázódott az elmúlt hat évben. Tavaly hatszáz hajléktalan halt meg a szigetországban -írja honlapján a BBC.
A Crisis annak apropóján hozta nyilvánosságra adatait, hogy karácsonyi szükségszállókat nyitottak meg a rászorulók előtt. „Ezek az adatok is azt visszhangozzák, amit napi munkánk során amúgy megtapasztalunk: nincs olyan, hogy tipikus hajléktalan, a probléma a fiataloktól kezdve a nyugdíjasokig minden korosztályt érint. És bár az utcán alvás a hajléktalanság legláthatóbb formája, minden földön fekvő hajléktalanra 12 olyan család vagy személy jut, akik hasonló élethelyzetben vannak” - emlékeztetett Jon Sparkes, az alapítvány vezetője.
A helyzet kezelése csak rendszerszinten lehetséges: a brit kormány  épp ezért 1, 2 milliárd fontot – közel 430 milliárd forintnak megfelelő összeget (!)  – szán a célra, 2027-ig pedig szeretnék felszámolni az hajléktalanság utcai formáját is -mondta a BBC-nek a közösségi és helyi önkormányzati minisztérium nevében nyilatkozó James Brokenshire. Hozzátette, terv az is, hogy a hajléktalanság kialakulását már a kezdeteknél megakadályozzák – ezért törvénymódosítást rendelnek el, hogy a helyi tanácsok már korai támogatást tudjanak nyújtani az erre rászorulóknak. A brit kormány azt is szorgalmazza, hogy az önkormányzatok minél több bérelhető lakást kínáljanak fel a fedél nélkülieknek.
Eközben Magyarországon a közterületen való életvitel bűncselekménynek számít, és rendőrök vegzálják-bírságolják a motyójukkal folyon költözködésre kényszerített fedél nélkülieket: az átmeneti szállásra terelt fedél nélkülieknek pedig 3 négyzetméteres minimális teret biztosítanak, aminél hivatalosan a börtönben is több terület, 4 négyzetméter jut a raboknak.  Cikkünkben korábban nem tértünk ki rá, de egy hasonló rendelet Nagy-Britanniában is életben van: az  1824-ben elfogadott „csavargótörvény” ugyanis bünteti az utcán alvást. A Munkáspárt szerint 2006-ban háromezer alkalommal büntettek meg hasonló jogcímen  fedél nélkülieket, és 1000 fontig terjedő bírságot is kiszabhattak rájuk. A párt vezetője, Jeremy Corbyn azt ígéri, hatalomra kerülésük után eltörölnék a régi jogszabályt. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.23. 15:50