Marad az enyhe idő széllel, esővel

Publikálás dátuma
2018.12.22. 19:05

Fotó: Shutterstock
Vasárnap marad az enyhe, többfelé szeles idő, kisebb csapadék a Dunántúlon elszórtan, másutt helyenként várható, hajnalban, reggel északkeleten ónos eső előfordulhat. A csúcshőmérséklet 4 és 12 fok között alakul.
Hétfőn szeles, csapadékos időjárásra készülhetünk. A nap első felében szinte országszerte esni fog az eső, délután viszont észak felől egyre inkább felszakadozik a felhőzet. Ekkor délen gyenge eső, máshol már csak szórványos záporok várhatóak. A északnyugati szél többfelé megerősödik, északnyugaton viharos lökések kísérhetik. Napközben 4-7 fokot mérhetünk. Karácsony első napján többfelé lehet ismét fagyos a reggel. Kezdetben több napsütés ígérkezik, délután megnövekszik a felhőzet és elszórtan hózáporok alakulhatnak ki. A nyugatias szél élénk, helyenként erős lesz. A csúcshőmérséklet 1-5 fok között alakulhat. Szerdán a Dunántúlon több, másutt kevesebb napsütés valószínű, északkeleten néhol szállingózhat a hó. Az északnyugati szél sokfelé élék, helyenként erős lehet. Hajnalra -3, +1 fokig csökken a hőmérséklet, nappal 1-6 fok várható.
Szerző

Hiába az elutasító népszavazás, mégis lehet kavicsbánya Madocsán

Publikálás dátuma
2018.12.22. 16:39
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Mégis környezetvédelmi engedélyt kapott a Madocsára tervezett kavicsbánya, amely ellen a nyáron helyi népszavazást tartottak. A lakók 93 százaléka voksolt ellene, nemrég a helyi rendelet is megszületett, ami tiltja a bánya létesítését a falu területén - írja a hvg.hu.
Három nappal karácsony előtt jelent meg a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján, hogy a Bet Bau Kft megkapta a környezetvédelmi hatóság hozzájárulást ahhoz, hogy Madocsa területén kavicsbányát építsen - szúrta ki a portál. A helyiek értetlenül állnak a hatósági engedély kiadása előtt, hiszen az idén nyáron helyi népszavazást tartottak a faluban, amelyen a nagyon sokan vettek részt, és akiknek a 93 százaléka úgy döntött ezen a voksoláson, hogy nem akarnak kavicsbányát a Duna parti faluban. A népszavazáson arról is döntöttek, hogy a helyi önkormányzatnak rendeletet kell alkotnia a bánya építésének tiltásáról, vagyis Madocsának papírja van arról, hogy ott nem épülhet kavicsbánya. Igaz, a hatóságok több kiegészítést is kértek az önkormányzattól, de végül december 10-én, rendkívüli ülésen szavazták meg a hatóságok által is jóváhagyott rendeletüket, így az a falu polgármestere, Gelencsérné Tolnai Klára szerint hatályossá is vált. A kormányhivatal a törvényességi felügyeleti jogkörével élve csupán jogalkotási kifogást emelhet a rendelet ellen, de erre kicsi az esély - mutat rá a HVG. Már évek óta tart a huzavona a Duna parti faluban a helyiek és a vállalkozó között, aki a Paks II építkezéséhez szükséges homokot, kavicsot termelné ki a Madocsára tervezett bányából. Az itt élők féltik a környezetüket a portól, a zajtól, de ami ennél sokkal fontosabb, a környezetvédők attól tartanak, hogy a kavicsbánya termelése jelentősen lecsökkentené a talajvízszintet, ami a mezőgazdasági termelést lehetetlenítené el a térségben. Úgy tűnt az önkormányzati rendelet megalkotásával minden rendben van, azonban a helyiek gyanakodni kezdtek, valami készülhet, mert a Tolna Megyei Kormányhivataltól úgy értesültek, hogy a bánya környezetvédelmi engedélyeztetési eljárása tovább folyik. Gyakorlatilag ezt a környezetvédelmi engedélyt kapta meg a Bet-Bau Kft. a bánya létesítéséhez, amelyet a benyújtott tervek szerint Madocsa területén építhet meg, erről szól az engedély. 
Szerző

Ellenzékiek lassították a forgalmat Kazincbarcikán (videó)

Publikálás dátuma
2018.12.22. 14:05

Fotó: Facebook/Komjáthi Imre
A tiltakozó akcióról Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke számolt be a helyszínről.
Az MSZP a DK, az LMP, és a Momentum aktivistáival együtt forgalomlassítással tiltakoznak a rabszolgatörvény és Orbán Viktor "népnyúzó, melósnyúzó" politikája ellen. Komjáthi Imre elmondta: több mint húsz autóval, harmincan demonstrálnak Kazincbarcikán.
Január 5-én országos tüntetésre, sztrájk-sorozatra készülünk a szakszervezetekkel közösen - mondta az MSZP alelnöke. Ennek a rendszernek meg kell dőlnie, meg kell szűnnie, mert ez nem a magyar emberekről szól. Ez Orbán Viktor családjának és a haverjaink a gazdagodásáról szól - tette hozzá. 
"Üzenjük Orbán Viktornak és oligarcháinak - ahogy Kövér László fogalmazta - olyan büntetés kell végrehajtani, hogy az fájjon. Fájni fog nektek!"

- hangsúlyozta Komjáthi.

A szocialista politikus elmondta: egészen addig folytatni fogják a forgalomlassító akciókat, a tüntetéseket, amíg "el nem takarodik ez a rendszer". 
Szerző
Frissítve: 2018.12.22. 14:08