Előfizetés

Lefújták a jótékonysági rendezvényt, lemondott a pedagógus

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.12.20. 15:30

Fotó: Google Street View
Molnár Tibor keszthelyi tanár azután állt fel, hogy politikai okok miatt meghiúsították egy jótékonysági rendezvényét.
Beadta felmondását Molnár Tibor, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziumának tanára, miután politikai okokból meghiúsítottak egy jótékonysági rendezvényt, melynek szervezésében közreműködött – értesült a Népszava. Molnár Tibor – mint az Index beszámolt róla – egy jótékonysági pizzapartit szeretett volna rendezni helyi általános iskolák rászoruló diákjai számára. Az intézmények vezetői örültek a megkeresésének, magánszemélyektől több mint százezer forint össze is jött a költségekre, az eseménynek elvileg helyet adó iskola igazgatója néhány nappal később mégis azt közölte Molnárral telefonon, hogy előzetes megállapodásuk ellenére felsőbb utasításra „politikai okok miatt nem bonyolíthatják le a rendezvényt”. Molnárék ezután egy másik iskolát kerestek, de ott sem rendezhették meg a jótékonysági délutánt. A földrajz-történelem-drámapedagógus szakos tanárként dolgozó Molnár Tibor korábban aktívan politizált, az Együtt elnökségi tagja is volt, de a párt megszűnése óta felhagyott politikai tevékenységével. 
Molnár Tibor
Ennek ellenére úgy véli, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum vezetői tiltották le a rendezvényt egy értekezleten a tagintézményekben. Szabó Károly, a Centrum vezetője az Indexnek azt mondta, őket nem kérte senki ilyen rendezvény megtartására. Molnár Tibor erre úgy reagált, szóban kért és kapott ígéretet. A pedagógus ezek után döntött úgy, hogy lemond közalkalmazotti kinevezéséről. Mint Szabó Károlynak, a Centrum főigazgatójának címzett levelében írja, az, hogy politikai okok miatt lehetetlenítenek el egy jótékonysági rendezvényt, nem csak személyes meggyőződésének, de az Alaptörvénynek is ellentmond.
„Amíg az oktatás irányítása terén a jelenlegi állapotok uralkodnak, nem kívánok munkát vállalni állami fenntartású közoktatási intézményben”

- áll a levélben.

Molnár Tibor a Népszavának azt mondta, kollégái és tanítványai nagyon sajnálták a döntését, ő is sajnálja, hogy nem taníthat tovább, de ennek ellenére is úgy érzi, nem volt más választása. A jövőben doktori tanulmányaival és a családi vállalkozással akar foglalkozni, illetve, mivel egy helyi együttesben is játszik, „egy kis mellékes néha onnan is befut” jövedelemként. Ami pedig a közéletet illet: bár nem pártszínekben, de újra a helyi ellenzéki megmozdulások aktív résztvevője lesz, részt vett a Keszthelyen szervezett félpályás útlezárásban is.

Ónos eső – Több megyében másodfokúra emelték a figyelmeztetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:20

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az ország déli felén fagyott eső, eső is előfordulhat.
Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt, míg Bács-KiskunCsongrád, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint délután nyugat, délnyugat felől újabb hullámban érkezik csapadék. Ez a csapadékzóna elsősorban az ország déli felén okozhat ónos esőt, de mellette fagyott eső, eső is előfordulhat. Az intenzívebb ónos eső leginkább a Dél-, Délnyugat-Dunántúlon valószínű az éjszaka folyamán. Az Északi-középhegység területén hószállingózás, ködös területeken elvétve ónos szitálás lehet az éjjel.
Forrás: OMSZ
A csapadékzóna várhatóan péntek reggel hagyja el az országot: holnap nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, de az Északi-középhegység térségeben ónos szitálás is előfordulhat.

Itt a pillanat, amikor Tarlós megmutathatja: Budapest bojkottálja a rabszolgatörvényt, ezt követeli az ellenzék

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.12.20. 14:10

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A főváros megteheti, hogy sem hivataliban, sem cégeinél nem kényszeríti 400 órányi túlmunkára az alkalmazottakat.
Közösen lépnek fel a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló, általuk "rabszolgatörvénynek" nevezett jogszabály ellen a Jobbik, az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselői. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, elnökségi tagja hangsúlyozta, történelmi a pillanat: még nem volt rá példa, hogy a Fővárosi Közgyűlés valamennyi ellenzéki pártja együtt tartott volna sajtótájékoztatót. Azt mondta, az Orbán-rendszer budapesti ellenzéke a januári közgyűlésre közös előterjesztést készít, amelyben arra szólítják fel a testületet, tulajdonosként tiltsa meg a saját cégeinél a törvény alkalmazását. Ezen vállalatoknál több mint 10 ezer ember dolgozik, akiknek nem lehet az a sorsuk, hogy "rabszolgák" legyenek - tette hozzá. Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) felelőssége is, hogy ne alkalmazzák a törvényt a budapesti közüzemi cégeknél - hangoztatta Gy. Németh Erzsébet. A DK-s politikus felolvasta azt az öt pontot, amelyért az ellenzék az elmúlt időszakban tüntetett: a "rabszolgatörvény" azonnali visszavonásán túl kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, európai ügyészséget és független közmédiát követelnek. A jobbikos Tokody Marcell kiemelte, egységesen állnak ki és mondják, hogy a magyar munkavállaló nem "rabszolga", nem erőforrás, hanem ember. A kormány arról beszél, hogy milyen fontosak a családok, de el lehet képzelni, mi történik velük, ha még többet túlóráztatják majd a szülőket - hangoztatta. Azért nyújtják be az előterjesztést, mert Budapestnek példát kell mutatnia azzal, hogy cégei nem alkalmazzák a "rabszolgatörvényt" - fűzte hozzá Tokody Marcell. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője hangsúlyozta: el akarják tiltani a budapesti cégeket a szemétszállítók, kertészek és más dolgozók "kizsákmányolásától". Úgy vélekedett, hogy Tarlós István nem száll harcba a munkavállalók jogaiért; egyetlen feladata, hogy kiszolgálja Orbán Viktor miniszterelnököt. "Jövőre el fogjuk kergetni a Fidesz helytartóját Budapestről", amely "Tarlósnál többet érdemel" - jelentette ki Horváth Csaba. Gál József, az LMP fővárosi képviselője szerint sokkal magasabb béreket érdemelnek a fővárosban dolgozók. Stadionépítések helyett fizetésekre kellene fordítani a forrásokat - vélekedett. A párbeszédes V. Naszályi Márta úgy fogalmazott: szomorú, hogy a kormány mindössze "eldobható emberi erőforrásnak" tekinti a munkavállalókat.