Szívbetegségek ellen amazóniai étrend

Publikálás dátuma
2019.01.05. 12:43
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A szív-érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel.
A szív-, érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – derült ki a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg a szív betegségeinek következtében – mondta a Centers for Disease Control and Prevention. Ezért nagy feltűnést okozott, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok szerint az egészségi állapotot leginkább meghatározó és megváltoztatható faktor: a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen főként a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épülő étrendet tartja szívbarátnak. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak. 

Mi a titka?

Erre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük magas vérnyomás és koleszterinszint, elhízás és 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal gyakoribb a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek előfordulás. 
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent publikációból az is kiderült, az amazóniai étrend meglehetősen magas kalóriatartalmú (2433-2738 kalóriányi élelmiszert fogyasztanak naponta), ennek 85 százaléka szénhidrát, 21 százaléka fehérje és 15 százaléka zsír. A szénhidrát kétharmada komplex szénhidrát, főként rizs, ami gondoskodik az energiáról, a jóllakottságérzetről és a vércukorszint egyensúlyban tartásáról. 
Az is kiderült, hogy az tsimane-k közel negyvenfajta halat fogyasztanak, viszonylag nagy mennyiségben visznek be magnéziumot, szelént és káliumot, viszont alacsony a kalcium, valamint a D-, az E- és a K-vitaminszintjük. Óriási különbség még a Tsimane és a Moseten népcsoport közt, hogy előbbiek kétszer annyi rostban gazdag élelmet fogyasztanak, mint a szomszédaik. 
Az étkezésük relatív magas kalóriatartalma azért nem eredményez metabolikus szindrómát, mert az amazóniai emberek rendkívül aktív életet élnek: egész nap fizikai munkával termelik, szerzik meg az élelmüket – hangsúlyozta Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa.
„A szívvédő étrendjük talán legfontosabb tanulsága, hogy a sok, gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből származó rost, az alacsony zsírbevitel, a rendszeres halfogyasztás miatt a magas omega-3-bevitel, valamint a kevés só és feldolgozott élelmiszer fogyasztása lehet az egészség megőrzésének egyik kulcsa. Ezt érdemes a mi étkezésünkben is figyelembe venni, azzal együtt, hogy a mindennapos mozgás – ami nálunk a fizikai munka helyett nagy eséllyel inkább edzés lehet – elengedhetetlen eleme kell, hogy legyen az életmódunknak”

- tette hozzá.

Szerző

Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

Publikálás dátuma
2019.01.04. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sokak bőrén vannak kisebb-nagyobb májfoltok, amelyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet.
A májfolt olyan pigment felhalmozódás, amely kisebb-nagyobb barna foltokat okoz jellemzően az arcon, kézfejen és a törzsön. Általában a fénynek kitett bőrfelületen jelennek meg, így kialakulásukban nagy szerepe van az UV-sugárzásnak is. Az orvosok szerint veszélytelenek, nem válnak rosszindulatúvá, ám az illető közérzetét ronthatja, ha esztétikailag zavaró helyeken vagy mértékben jelennek meg. A bőr fokozott melanin termelődése miatt keletkező melasma (májfolt) az évek folyamán sötétebbé válhat, amelyet megfelelő napvédelemmel lehet megelőzni. Jó hír azonban, ha UV-sugárzás okozza, akkor a szeplőkhöz hasonlóan a téli hónapokban halványodhatnak - mondta  dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.

Hormonális változások is okozhatják

A napfényen kívül különböző hormonzavarok, bizonyos hormonális változások is okozhatnak májfoltot. A várandós nők arcbőrén kialakult májfoltokat a terhességgel járó hormonális változások okozzák, amelyek a szülés után rendszerint eltűnnek vagy halványodnak. De a klimax miatt is megjelenhetnek ezek az elváltozások is, ám ekkor inkább a mellkason, a kézfejen, az alkaron tűnnek fel.
Azonban nemcsak természetes folyamatok, hanem egyes endokrin zavarok is kiválthatják a problémát, vannak olyan állapotok, amelyekben megnő a melanin szintje. Ilyen például a magas prolaktinszint, a pajzsmirigy vagy mellékvese betegség, az Addison-kór. Előfordulhat, hogy a májfolt megjelenése csupán egy tünet. Májfoltok kialakulását okozhatják bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátló, de emésztési és a petefészek működésének zavarai, máj- és epebetegség, sőt a parfümhasználat is.

Megszüntethető?

A legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, ezért nagyon fontos a megfelelő fényvédelem, amely a már kialakult foltok sötétedését is képes megakadályozni. Léteznek speciális krémek, szérumok, amelyek halványító hatással bírnak, ám érdemes tudni, hogy ezek teljesen nem tudják eltüntetni a májfoltokat. Vannak különböző bőrgyógyászati és kozmetikai gépi kezelések is, amelyekkel szintén lehet világosítani a sötét melasmákat. Az endokrinológus elmondása szerint, amennyiben hormonális probléma okozza, az első körben a hormonszintek normalizálása és az esetleges betegségek feltárása a fő feladat. 
Szerző
Témák
hormon plakk

Így kezdjen neki, ha megfogadta: az új évben egészségesen étkezik

Publikálás dátuma
2019.01.02. 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Sokan ígérik meg maguknak: az új évben egészségesebben, de legalábbis tudatosabban próbálnak élni. Jó hír, hogy ehhez nem feltétlenül kell mindent fenekestül felfordítani.
Az életmódváltást nem kell egy lépésben végrehajtani, apránként akár fájdalommentesen is mehet. A legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban: az egészséges étrend fenntartása életmód, nem pedig kúra. Nincs szükség önsanyargatásra sem. Nemcsak arra kell ügyelni, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezet, de az is fontos, hogy finomakat együnk. Az élet élvezetéhez ugyanis az étkezés, az ízek öröme is hozzátartozik. Ezért mindig együnk lassan, odafigyelve. Nem árt tudni, hogy az agynak akár 20 percre is szüksége van, ahhoz, hogy tudatosítsa, ettünk - derül ki a Care2 összefoglalójából. 
Mivel nem szorosan szabályozott étrendről van szó, „bűnözni” is ér, és ha megtörténik, ne ostorozzuk magunkat. Az viszont fontos, hogy utána ne legyen „már minden mindegy”, hanem térjünk vissza.
Kétségtelen, hogy a tudatos életmód tervezést odafigyelést igényel. De ez többek között azt is megakadályozza, hogy hirtelen felindulásból „szemétevésre” kényszerüljünk. A legjobb, ha heti étkezési tervet készítünk, és ez alapján, akár egy hétre előre meg is főzzük az ételeket.

Alap a reggeli

Több kutatás szerint a nap első étkezése segít a fogyásban, illetve az elért súly megtartásában, ha ugyanis kihagyjuk, nehezebben állunk ellent a napközben érkező csábításoknak. 
Fontos a folyadék-, főleg az elegendő víz fogyasztása. Ez szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, de egyes ajánlások szerint az egészséges életmód aduásza is. Gyakori ugyanis, hogy a szomjúságot éhségként értelmezzük, de evés előtt is segít egy pohár víz, kevesebb étel is elég lehet. A szükséges vízmennyiség függ: az életkortól, a testsúlytól, az általános egészségi állapottól, az edzés mennyiségétől és minőségétől, de az időjárástól is. A pusztán üres kalóriákat tartalmazó cukros üdítőitalokat viszont inkább hagyjuk el. 

Válogassunk!

Mindig olvassuk el a címkéket. Olyan ételeket együnk, amelyek kevés és ismerős összetevőkből állnak. Ügyeljünk a mennyiségekre, még hasznos tápanyagokból se együnk nyakló nélkül. Ne együnk meg mindent, amit elénk raknak, bátran érdeklődjünk étteremben is, mit tartalmaznak, miből és hogyan készültek az ételek. 
Szerző