Politikai okok miatt nem tudják megtartani száz rászoruló gyerek pizzapartiját

Publikálás dátuma
2018.12.20. 12:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindenhol elutasító választ kapott a volt együttes politikus.
Politikai okokból fújták le a rászoruló gyerekek pizzapartiját Keszthelyen – derül ki az Index cikkéből. Mint írják, Molnár Tibor középiskolai tanár az Együtt választókerületi elnöke volt (országos elnökségi tag is pár hónapig 2016–2017 fordulóján), pártja azonban megszűnt, tavasz óta nem politizál szervezetszerűen, csak véleményét teszi közzé időnként a közösségi oldalán. A portál szerint Molnár egy civil társasággal magánemberként szeretett volna tartani egy karácsonyi pizzapartit rászoruló gyerekeknek. Személyesen felkérték a helyi általános iskolák igazgatóit, hogy gyűjtsenek össze gyerekeket (iskolánként körülbelül húszat, összesen százat), akiknek rendezhetnek egy kötetlen délutánt pizzával, táncházzal, bűvésszel, hogy kicsit kiszakadjanak a közegükből, és jól érezzék magukat. Az eseményre magánemberek felajánlásaiból több mint százezer forint jött össze, a vendéglátósok felajánlottak ingyen pizzát, a művészek ingyen vállalták a fellépést, és a helyi vendéglátóipari iskola vezetője is belement, hogy megtarthatják a menzateremben az estet. Azonban a portál szerint 
az intézmény vezetője néhány napja telefonon közölte Molnárral, hogy politikai okok miatt náluk nem bonyolíthatják le a rendezvényt.

A szervezők próbáltak másik helyszínt keresni, sikerült is megállapodniuk egy iskolával, egy nap múlva azonban onnan is azt a visszajelzést kapták, hogy nem tarthatják meg a pizzapartit, és felesleges a többi, Klebelsberg Központhoz (Klik) tartozó iskolánál próbálkoznia, mert ez egyszerűen nem fog menni. Molnár szerint múlt héten volt a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum igazgatói értekezlete, ahol elhangzott, hogy nem lehet megtartani az eseményt a szakképzési centrum intézményeiben. Molnár szerint informálisan hasonló utasítás érkezhetett a Klik intézményeibe is. Az Index elérte telefonon Szabó Károlyt, a centrum vezetőjét, aki azt mondta: nem jött hozzájuk hivatalos megkeresés arról, hogy bárki ilyen rendezvényt szeretne tartani valamelyik intézményükben, így semmilyen pizzapartit nem tiltottak le. Molnár erre azt mondta, hogy szóbeli megállapodás volt közte és a szakiskola vezetője között, így valóban nincs nyoma annak, hogy hivatalosan kérvényezte volna a pizzaparti megtartását, majd azt valaki leállította volna. A tanár különösen azt sérelmezi, hogy
„személyes, a városban közismert politikai preferenciája miatt abszolút semleges, a közéletben részt nem vevő szervezők munkáját tették tönkre és fosztottak meg száz gyermeket egy karácsonyi élménytől”.

Szerző
Témák
Keszthely pizza

Szmoghelyzet: Miskolcon konkrétan veszélyes levegőt venni

Publikálás dátuma
2018.12.20. 11:32

Fotó: Draskovics Ádám
Budapesten és 18 nagyvárosban határérték feletti a szálló por mennyisége, Budapesten egészségtelen a levegő, Miskolcon pedig jobb lenne oxigénmaszkban közlekedni.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a Levegőhigiénés Index alapján öt település (Budapest, Kecskemét, Putnok, Sajószentpéter, Tököl) levegőminősége egészségtelen, Miskolcon pedig veszélyes.  Tizenhárom helyen kifogásolt a levegő. Ezek: Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kazincbarcika, Nyíregyháza,  Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Vác, Várpalota. Mint kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges lakosságcsoportnál is légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, emellett a légszennyezettség kihatással van a keringési rendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is. Egyes felmérések szerint a szmog el is butít – ráadásul a világ lakosságának 80 százaléka súlyosan szennyezett levegőt szív be.  
Szerző

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy tüntetőt

Publikálás dátuma
2018.12.20. 11:08

Fotó: Tóth Gergő
A végzést az ügyészség és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.
Felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki a vasárnapi Kossuth téri tüntetés után rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre – közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte hivatalos személy elleni erőszakért a férfit, aki ittas állapotban rátámadt a rendőrökre. Az ügyről azt írták, a férfit még december 16-án, kora este akarták „intézkedés alá vonni”, de ő megpróbálta megütni és lerántani a két intézkedő rendőrt. A bíróság előtt a férfi beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a törvényszék nem vizsgálta a bűncselekményt és annak körülményeit, csak a büntetésről döntött. Az ügyész súlyosító körülményként jelölte meg, hogy a férfi többszörösen büntetett előéletű, ittas volt és kirívóan agresszíven viselkedett. A védelem enyhítő körülményként említette, hogy a férfi felfokozott hangulatú demonstráción vett részt, így igen izgatott volt; szerette volna elhagyni a helyszínt és eleinte nem tudta felmérni, hogy rendőri intézkedés alatt áll. Letartóztatását követően mindig együttműködő volt és megbánást tanúsított, így a védő – perbeszéde végén – a legenyhébb büntetés kiszabását kérte.
„Az enyhe ítéletet a vádlott elsősorban annak köszönheti, hogy beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, valamint őszinte megbánást tanúsított”

– írta a bíróság, jelezve, hogy a hivatalos személy elleni erőszak büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A végzést az ügyészség és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős – áll a közleményben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán lapunk érdeklődésére közölte: összesen 62 tüntetőt állítottak elő a múlt hét szerdán kezdődött fővárosi demonstrációsorozaton történtek miatt, közülük 19 embert vettek őrizetbe.
Szerző