Meghalt Berencsi Béla, Ibrány polgármestere

Publikálás dátuma
2018.12.19. 19:26

Fotó: Shutterstock
Elhunyt Berencsi Béla, Ibrány polgármestere, aki 43 éve állt a település élén.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város hivatalos honlapján szerdán megjelent közleményben az áll: mély megrendüléssel tudatják, hogy 71 éves korában elhunyt Berencsi Béla polgármester, Ibrány díszpolgára, aki 1975 júliusától irányította a települést. Ezzel ő volt az ország második legrégebben hivatalban lévő polgármestere a Veresegyházat 1965 óta vezető Pásztor Béla után. Berencsi Béla (független) legutóbb, 2014-ben a szavazatok 79,39 százalékával lett Ibrány polgármestere. 
Szerző

Összehangolják a demonstrációkat és intenzív akciókra készülnek a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2018.12.19. 18:48
Nyugati pályaudvar a 2007-es vasutassztrájk idején
Fotó: Kállai Márton
Illetve immár nemcsak a rabszolgatörvényt akarják végképp elörölni, számos másik követelésük lett.
Össze kell hangolni az országszerte zajló, a szakszervezetek részvételével szervezett demonstrációkat, éppen ezért ma az általam összehívott három nagy szakszervezeti konföderáció, illetve tizenöt másik érdekvédő szervezet úgy döntött: Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot hoz létre, mondta lapunknak Kordás László. Mivel immár nemcsak a rabszolgatörvény visszavonását szeretnék kikényszeríteni a szakszervezetek, hanem számos más követelésük is van (például a korengedményes nyugdíj ügyének rendezése, a cafeteria visszaállítása, a bérfelzárkóztatás), ennek az operatív csapatnak tucatnyi pontba kell sűrítenie a célokat, magyarázta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás szerint így párhuzamos cselekvés következik: egyrészt megismertetik a munkavállalókkal az újrafogalmazott követeléseket, másrészt felkészülnek rá, hogy a köztársasági elnök aláírja a rabszolgatörvényt - ebben az esetben gyárkapun belüli és kívüli akciókra készülnek. Ez praktikusan annyit tesz, hogy míg egy üzemben zajlik a figyelmeztető sztrájk, addig kint útlezárással támogatják a munkabeszüntetőket. A kapuk elé értelemszerűen Kordás mindenkit vár, legyen szó civilekről, pártokról, szakszervezetekről.

Megkérdeznék a munkáltatókat a rabszolgatörvényről

Sztrájkbizottságokat alakítanak és megkezdik a tárgyalásokat területük még elégséges szolgáltatásairól a munkáltatókkal a szövetséghez csatlakozott közszférás szakszervezetek a napokban. Készek országos közszolgálati sztrájkot szervezni. A versenyszféra is felméri a tagság sztrájkhajlandóságát. Mindent összevetve azonban a résztvevők szerint január vége előtt nehezen képzelhető el komolyabb munkabeszüntetés az országban. A vitában felvetődött: valamennyi munkahelyen nyilatkozatot kellene kérni a munkáltatótól, hogy szándékában áll-e bevezetni a rabszolgatörvényt, hogy csak akkor kezdődjön meg a munkabeszüntetés előkészítése, ha igennel felel. A Liga Szakszervezetek a tiltakozások körét szeretné kibővíteni. A listán szerepel a rabszolgatörvény eltörlése mellett a cafetéria visszaállítása, a sztrájktörvény és a munka törvénykönyve teljes felülvizsgálata, a bérfelzárkóztatás, az országos munkaügyi szervezet visszaállítása és az érdekvédők médiamegjelenésének biztosítása az állami sajtóban és televízióban. A Sztrájkelőkészítő Bizottság tagjai támogatják, hogy a Baranyában már jól működő megyei akcióbizottság mintájára további területi koordinációs szervezetek hozzanak létre. A csütörtök este Miskolcon szerveződő utcai demonstráción információink szerint bejelenthetik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei akciószövetség megalakulását. Mostantól az érdekvédők közös információs felületet használnak, aminek működtetését egy civil szervezet ajánlotta fel. A megtörtént események összefoglalói, az ország bármely pontján tervezett megmozdulások előzeteseivel együtt folyamatosan felkerülnek a Sztrájkinfo Facebook-oldalra. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezésére megtartott egyeztetésen több olyan ernyőszervezet is jelen volt, amelyik tagszervezetei álláspontjának megismerése után akar belépni az akciószövetségbe, a kör tehát vélhetően bővül a közeli napokban. Mindenesetre a Bizottság már az összefogás jegyében üzent a szakszervezeti tagoknak, hogy ha tehetik, csatlakozzanak a pénteken 20 órára a Kossuth térre meghirdetett demonstrációhoz, vagy ahhoz a MASZSZ közösségi oldaláról elérhető internetes petícióhoz, amiben egy nap alatt majdnem kilencezren küldtek e-mailt Áder Jánosnak, hogy ne írja alá a rabszolgatörvényt. - Gulyás Erika                                                                         

Frissítve: 2018.12.19. 20:03

Fideszesnek nevezték a XIII. kerületi polgármestert, Tarlós István nagyon kiakadt

Publikálás dátuma
2018.12.19. 18:44
Tóth József, XIII. kerületi szocialista (és nem fideszes) polgármester
Fotó: ajda József
Harrach Péter fia olyan megjegyzést tett a szocialista polgármesterre, amitől a főpolgármester zsebében is kinyílt a bicska: közleményben védte meg a kerület vezetőjét.
Meglepően kemény hangvételű közleményben fordult szembe Tarlós István Harrach Péter fiával, aki a jelek szerint valamilyen, sértőnek érzett kijelentést tett a XIII. kerületi polgármesterre. „Elhatárolódom Harrach Tamás XIII. kerületi (FIDESZ-KDNP) önkormányzati képviselő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ügyében tett nyilatkozatától. Ízetlennek tartom a politikamentes fővárosi ügyekben hosszú ideje konstruktívan együttműködő dr. Tóth József úr, XIII. kerületi polgármester kifigurázását. Dr. Tóth Józsefet én kértem fel a Tanácsban való részvételre, aki csak a politikamentes szerepvállalás garanciája mellett vállalta a felkérést”
Ezt a garanciát én biztosítottam számára, és visszautasítom, hogy bárki komolytalankodjon vele”

 -írta az MTI Országos Sajtószolgálatának kiadott reakcióban.

Amikor a fideszes címke Tarlós szerint is ízléstelen

Telefonon kerestük meg az ügyben Tarlós Istvánt, hiszen a kommünikéből nem derült ki, hogy pontosan mi is történt. „Harrach Tamás a kerületi tévében mondott valami gúnyosat Tóth Józseffel kapcsolatban, valami olyasmit, hogy ő a legnagyobb fideszes, a polgármester úr pedig emiatt nálam tett panaszt – mondta lapunknak a főpolgármester.
Tarlós hozzátette, régi pályatársnak tekinti a XIII. kerület szocialista polgármesterét, hiszen mindketten a kilencvenes évek eleje óta vagyunk vezetők. Nem tagadom, hogy szolidáris vagyok Tóth Józseffel – nagyon segítőkész volt a vizes vébé fejlesztési terveivel kapcsolatban is, most is azzal a feltétellel vesz részt a tanács munkájában, hogy nem kell politizálnia. Erre jön egy fiatalember, aki ezt semmibe veszi, én ettől elhatárolódom. Harrach Tamás édesapjával (Harrach Péterrel- a szerk.) is jóban vagyok, de ez más történet – mondta kérdésünkre a főpolgármester.
Gellért Lajostól, a XIII. kerületi sajtószóvivőtől aztán megtudtuk, pontosan miről is van szó: Harrach Tamás a TV13 december 14-i adásában azt találta mondani, hogy Tóthot meghívták a szerinte fideszes vezetésű Fővárosi Közfejlesztések Tanácsába, ezért Tóth József a legnagyobb fideszes a kerületben. A polgármester pedig emiatt tett panaszt aztán Tarlósnál.
Szerző
Frissítve: 2018.12.19. 18:56