Előfizetés

Kamionnal hajtanak beléjük - Így fenyegetik az Orbán ellen tüntető külföldi magyarokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.19. 09:23
Kormányellenes tüntető egy november 24-i budapesti tüntetésen
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Magyarul fenyegették meg halálosan a rabszolgatörvény elleni dániai tüntetés résztvevőit. Fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk, így is kiálltak Orbán ellen.
Vasárnap a koppenhágai magyar nagykövetségnél is szimpátiatüntetést tartottak a Dániában élő magyarok, majd újabb demonstrációt szerveztek keddre az épület elé. Csakhogy napközben megfenyegették őket, értesült a 24.hu. Fehértavi Szonja, a megmozdulás egyik szervezője arról számolt be, a Facebookon délután azzal írt rá egy ismeretlen férfi magyar nyelven, hogy
ha ma kimennek a nagykövetséghez, a kollégája beléjük hajt kamionnal.

Fehértavi az esetet egyből bejelentette a rendőrségen. A tüntetést megtartották, ahol fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk. "Szerencsére sokan jogállamban élünk, ahol az ilyesmit igenis komolyan veszik, és érdemben foglalkozik vele a rendőrség" - fogalmazott a szervező.

Lövöldöző tüntetőket vizionál, feljelentést tett az MTVA vezetése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.19. 08:18
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Valaki "rálőtt" a köztévé székházára, írja a kormánysajtó. Lőfegyver helyett inkább csúzlira vagy csavarra gyanakszanak a helyszínre érkező igazságügyi ballisztikus szakértők.
Rongálás miatt indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozást ismeretlen tettes ellen, írja a mindig jól értesült Magyar Idők. A kiadvány azt is kijelenti:
"vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az MTVA Kunigunda útjai központjának egyik ablakán belőtt valaki".

A feljelentést az MTVA vezetése tette.
A Magyar Idők egy olyan fényképet is bemutat, ami szerintük "nem dobálásból származik, hanem lövésnyom". Igazságügyi ballisztikus szakértők vizsgálják, hogy mit és mivel lőhettek be az ablakon, írják.
Az előzetes szakvélemény szerint vélhetően csúzliból kilőtt acélgolyó, esetleg anyacsavar üthette át az üveget. Mint a lap ezen a ponton fogalmaz: "annak kisebb a valószínűsége, hogy éles lőfegyverből érkező lövedék rongálta meg a nyílászárót".

Miniszteri biztosi széke után saját egyesületét is elvesztette Farkas Flórián

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.19. 07:48
Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A fideszes képviselő állítólag azért alapított tavaly új egyesületet, hogy a botrányos Híd a munka világába után kompromittált ORÖ helyett ez kaphassa az állami forrásokat. Nem így lett.
Miután Orbán Viktor kormányfő az áprilisi országgyűlési választás után szinte azonnal felmentette a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztosi tisztségéből Farkas Flóriánt, egy másik posztjáról is távozott a Fidesz parlamenti képviselője – értesült a 24.hu.
Farkas a saját maga által létrehozott egyesület vezetésének is búcsút intett.

A Roma Integrációért Országos Szövetséget (RIOSZ) 2017 elején alapította Farkas Flórián, a portál szerint azzal a céllal, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányai – főként az 1,6 milliárd forint kárt okozó Híd a munka világába program – után ez a szervezet szerezze meg a hátrányos helyzetű romák segítésére szánt forrásokat. A hivatalos cél persze ennél sokkal ambiciózusabb: a magyarországi roma közösség és minden hátrányos helyzetű magyar képviselete.
Farkas távozásával azonban ezekből várhatóan nem lesz semmi. A szervezet vezetését idén nyáron Babai János vette át, aki szintén a bedőlt felzárkóztatási programban létrehozott, mára végelszámolás alá került szövetkezet vezető tisztségviselője volt.
A Farkas vezette Híd a munka világába program okozta botrány miatt már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is lépéseket sürget a magyar hatóságoknál. Azonban a Polt Péter vezette ügyészség és a nyomozásra kijelölt Nemzeti Adó- és Vámhivatal a több mint három éve tartó - költségvetési csalás miatt zajló - nyomozás során sem volt képes kihallgatni a fideszes politikust.